E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Investovat udržitelně a do lokálních firem? Jde to i v Česku

Investování na akciových trzích je mezi investory sice nejoblíbenější, ale ne každému je sympatické investovat do nadnárodních společností, které často sídlí daleko za oceánem. Naštěstí existují možnosti, jak investovat do lokálních českých firem. Víme, kde se dají najít takové, které jsou zajímavé svojí ekologickou tematikou a udržitelným fungováním.

Foto: Shutterstock

Když už víte, co je ekologické investování, proč má vůbec smysl investovat a jak je možné investovat do akcií a akciového trhu, zaměříme se přímo na lokální české malé a středně velké firmy. Investování do lokálních firem je hodně zajímavá možnost, jak zhodnocovat peníze, pokud naleznete projekt, který vám dává smysl. Ovšem na rozdíl od obrovských nadnárodních společností tyto místní firmy na burze nenajdete. Obvykle se jedná o malé či středně velké podniky, které se s velkými korporáty nedají srovnávat. Často jsou ale zajímavější tím, čemu se věnují a jak to dělají. Burza je tedy ze hry, ale nabízejí se jiné možnosti investice – ať už pomocí dluhopisů, peer-to-business půjček (tedy půjček jedince podniku) či přímo koupí podílu firmy. 

Investování do těchto menších firem bývá ovšem o hodně rizikovější než v případě firem na burze. Ty za sebou mívají dlouhou historii, ale lokální firmy často existují poměrně krátce. Vaše investice do nich tedy nemusí vůbec vyjít. Vyhodnotit potenciál podniku je poměrně náročná disciplína i pro zkušené investory. Vybrat si malou neznámou firmu proto určitě není nejlepší krok na úplný začátek vaší investiční cesty. Spíše to berte jako možnost zpestření vašeho portfolia v budoucnu.

Kde hledat investiční nabídky?

Různé investiční nabídky se často řeší v asi největší české investiční skupině na Facebooku Investice a pasivní příjem. Může zde najít i ty ekologicky zaměřené. Dejte si ale pozor, ať někomu nenaletíte, v oblasti investic se bohužel nachází spousta podvodných projektů. Pečlivě prověřujte!

Půjčka na rozvoj

Jednou z oblíbených možností, jak investovat do lokálních firem, je skrz peer-to-business půjčky. Jedná se o způsob půjčky od jedince firmě za určitý úrok, který investor za vložené peníze dostane.

Tento způsob investice se dá realizovat dvěma způsoby. První možností je, že investici nabízí přímo daný podnik třeba na svých webových stránkách. Často jsou to například restaurace či stravovací podniky, které tímto způsobem získávají finance pro svou expanzi a výstavbu dalších poboček. Nevýhodou je tu nejenom to, že si sami musíte vyhodnotit, zdali je daná nabídka smysluplná a má potenciál, ale na vás také je, abyste si investici právně ošetřili pomocí smlouvy. Pokud jste tedy teprve začínající investoři a v právu se moc nevyznáte, může to být pro vás docela oříšek.

Druhou formou, jak investovat do peer-to-business půjček, je skrz investiční platformy. Na těchto platformách často najdete nabídky podniků, které jejich prostřednictvím hledají financování a právě za finanční výpůjčku nabízejí určitý úrok.

Na platformách najdete různé projekty – od úplně začínajících, až po slušně zajeté firmy, které chtějí třeba rozšířit svoji výrobu. V nabídce investice bývá uvedena cílová částka, kterou chce společnost vybrat, nabízený úrok, doba splatnosti, a zároveň tu najdete i více informací o stavu firmy.  Obvykle má investiční platforma stanovenou minimální částku, kterou musíte do vybraného projektu vložit. Tato minimální částka se na různých platformách značně liší, někde je možné investovat už od sta korun.

Eko projekty jako příležitost

Ačkoliv platforma Fundlift se na ekologické investice přímo nezaměřuje, v minulosti se zde objevily možnosti investovat do relativně známých českých ekologických podniků. Za zmínku stojí pražský bezobalový obchod Bezobalu či řetězec veganských bister Forky's. Oba dva podniky zde hledaly financování pro svou expanzi a rozvoj nových poboček.

Výhodou investování přes investiční platformy je to, že někdo udělá určitou prvotní selekci životaschopnosti firem za vás. Na platformách se předem kontroluje finanční situace dané firmy a zváží se, jestli má cenu tuto investici vůbec nabízet. I tak to ale neznamená, že daný podnik se nakonec jako životaschopný vždy ukáže. Dávejte si tedy opravdu pozor, do čeho své peníze vkládáte. A rozhodně tam nevkládejte více peněz, než byste byli ochotni a schopni ztratit.

Další výhodou investování přes platformy je to, že nemusíte řešit právní stránku věci. Právní záležitosti zde totiž za vás řeší platforma. To je určitou výhodou právě pro začínající investory, protože to znamená o starost míň.

Platformy, přes které je takto možné podnikům půjčovat peníze, jsou na příklad FundliftBondster či finGood

Chcete kousek firmy?

Dalším způsobem investice je podíl ve firmě. Pokud investujete do společnosti, která nabízí podíl, stanete se tak jejím spoluvlastníkem. Díky tomu pak můžete získat podíl ze zisku či vsadit na to, že hodnota firmy poroste, a podíl pak v budoucnu za vyšší cenu prodat. 

Možnost zakoupit si podíl ve firmě je dostupná podobně jako peer-to-business půjčky, a to buď přímo na stránce podniku, anebo může být investice zprostředkovaná skrz některou z investičních platforem. Ze zmíněných platforem nabízí investice do podílů ve firmě pouze Fundlift. Jedním z ekologicky zaměřených podniků, které na Fundliftu nabízely možnost investic výměnou za část podílu, byla na příklad firma Lifefood, výrobce raw food potravin.   

Jak fungují dluhopisy

Dalším způsobem, jak investovat do lokálních českých firem jsou dluhopisy, což jsou cenné papíry, které zavazují firmu, která dluhopisy vydává, platit majiteli dluhopisu předem uvedenou částku v předem daném termínu. Oblíbenou platformou, kde se dají vybrat dluhopisy od českých lokálních firem, je web České dluhopisy. Zprostředkovává koupi dluhopisů, ze kterých vám pravidelně bude chodit úrok. Většina projektů, které se zde nabízejí, sice ekologicky zaměřená není, ale občas se tu nějaký udržitelný byznys najde. Třeba firma Soyka – česká firma, která se zaměřuje na výrobu sojových výrobků z rakouské bio sóji. 

Foto: Shutterstock

Seriál: Zodpovědné investování pro začátečníky

1. Nebojte se investovat

prvním dílu seriálu o udržitelném investování si přečtěte, jak zhodnotit své peníze tak, abyste pomáhali sobě a zároveň i ostatním. 

2. Jak začít s akciemi

Kde se akcie kupují a jak vybrat akcie zodpovědných firem? Je lepší investovat do fondů, nebo do jednotlivých akcií? Ve druhém dílu sderiálu najdete přehledný návod.

U každé nabídky dluhopisů na této platformě vidíte roční výši úroku, minimální výši investice, frekvenci, s jakou jsou vám připisovány úroky z dluhopisů, a termín, kdy budou dluhopisy splaceny. To vám může poskytnout poměrně dobrý přehled o tom, jestli je daný dluhopis vhodný zrovna pro vás. Většinou se zde ale bohužel nachází dluhopisy, kde je minimální výše investice v řádech desítek tisíc, což je pro začínajícího investora poměrně rizikové. Pro začátek to zkoušet nedoporučuji. Objevují se tu ale i takové dluhopisy, kde je minimální výše například tisícikoruna.

Celkově jsou ale dluhopisy poměrně hodně rizikové a není to oblast, do které by se měli pouštět začínající investoři. Pokud by daná firma zkrachovala, můžete přijít o všechny peníze, což v případě vyšších investic může hodně „bolet“. 

Jak poznat potenciál?

Protože je investování do menších a středně velkých českých podniků poměrně rizikové – vzhledem k chybějící historii –, před investováním do nějaké české firmy je dobré se pořádně zamyslet nad tím, jaký má daný byznys vůbec potenciál. Důležité je neinvestovat bezmyšlenkovitě do každé firmy, která se vám na první pohled zalíbí. Já se vždycky dívám na několik kritérií. Vy si možná kritéria časem pozměníte, nebo si přidáte svá vlastní. Základem je přemýšlet nad tím, jestli činnost dané firmy vůbec dává smysl. Rozumíte jejich obchodnímu modelu? Je to něco, co může fungovat i za deset let a stále to bude mít své zákazníky? Není už produkt či služba firmy dávno passé? A jak je na tom konkurence? Investujete do velkého hráče na trhu, nebo se jedná spíše o malou vznikající firmičku na už dost plném hřišti?

Dobré je si též ověřit finanční situaci podniku. Mnohé z investičních platforem poskytují vhled do hospodaření firem, což jsou dokumenty, které vám doporučuji si projít. Uvidíte, jak se firmě finančně daří, jaké má příjmy a výdaje, zdali je v plusu, či se jedná o teprve rozjíždějící start-up v červených číslech. Pokud nechcete riskovat a nemáte ve vztahu k penězům rádi adrenalin, pak se raději vyhněte firmám, které v oboru působí teprve krátce. 

Více hlav víc ví a mohou pomoci i tematicky zaměřené skupiny na sociálních sítích. Rozhodně ale nedejte na názor jen jednoho člověka.

Když jste malí investoři, rozhodně nedoporučuji se pouštět do jednorázových investic v řádu desítek tisíc. Kdyby nevyšla, zabolí vás to mnohem více než investice za pár stovek. Pokud zatím posíláte na investice tisícovku měsíčně, a najednou se rozhodnete nakoupit dluhopis za padesát tisíc, není to úplně nejbezpečnější strategie. Nezapomínejte na to, že vždycky existuje možnost, že o investované peníze přijdete.

Pokud si nejste něčím v rámci investice jistí, zkuste se poradit se zkušenějšími. Více hlav víc ví a někdy vám ve vašich dilematech mohou pomoci i tematicky zaměřené skupiny na sociálních sítích. Rozhodně ale nedejte na názor jen jednoho člověka, protože nikdy s jistotou nevíte, kdo se na druhé straně skrývá a jaké má zájmy. 

Investování do lokálních českých firem, které jsou ekologicky zaměřené, považuji za velmi zajímavý způsob, jak si obohatit svoje investiční portfolio. Rozhodně to ale nelze považovat za skvělý způsob, jak s investováním začít, protože jsou velmi rizikové. Pokud ale už nějakou dobu investujete a rádi byste zkusili novou oblast, začněte třeba s pár stovkami. Uvidíte, jak se vám bude dařit. Nezapomínejte, že důležité je nevsadit vše na jednu kartu, ale i u této oblasti s rozmyslem diverzifikovat.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s