E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Odjela za výdělkem, vrátila se vyhublá a zbitá. Služebné v Saúdské Arábii jsou novodobými otrokyněmi

Hodiny na nohou, směšné množství jídla, urážky a vydírání. Taková je realita žen, které se nechají najmout jako hospodyně v Saúdské Arábii. Většina z nich pochází z Afriky a kvůli tíživé finanční situaci jim jiné možnosti nezbývají. Zaměstnavatelé na Arabském poloostrově jim ale úmornou práci často odmítají zaplatit. Domů se podaří vrátit jen zlomku z nich.

Foto: Keňská žena při tréninku na pozici hospodyně v Saúdské Arábii, 2021. Sebastian Castelier / Shutterstock

Diana Chepkemoi snila o tom, že získá vysokoškolský titul z potravinářství. Plány čtyřiadvacetileté studentky původem ze západní Keni ale ztroskotaly kvůli finančním problémům. Její matka vážně onemocněla a rodina neměla dostatek prostředků na zaplacení školného pro Dianu ani její sourozence. Po čtyřech letech nuceného přerušení výuky stála mladá žena před jasnou volbou: buď si najde dobře placenou práci a studium dokončí později, nebo na školu může zapomenout navždy.

Diana se zpočátku snažila sehnat zaměstnání doma. Po několika neúspěšných pokusech ale usoudila, že jednodušší bude kontaktovat pracovní kanceláře v zahraničí. Jedna z nich jí vzápětí nabídla zdánlivě skvělou příležitost: dočasně se přestěhovat do Saúdské Arábie a spravovat domácnost tamní královské rodiny. Diana neváhala a v červenci loňského roku odletěla do Rijádu.

Po příletu se ale ocitla ve zcela jiné realitě, než jakou jí slibovali náboráři. „Můj nový šéf mi řekl, že nemám jinou možnost než se chovat ‚správně‘, protože jinak nemám kam jít. Upozornil mě, že si mě koupil, a pokud budu drzá, nechá mě zavřít do vězení,“ popsala pro nezávislý keňský list Daily Nation.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!