E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Na obálce nové Heroine je Alice Koubová, filosofka a také proděkanka DAMU, vysoké školy, kterou vloni zahýbalo téma nezdravých vztahů mezi vyučujícími a studujícími. Právě Alice Koubová proti sexuálnímu obtěžování na vysokých školách vystoupila a iniciativu Nemusíš to vydržet podpořila.

Foto: Michaela Karásek Čejková
Foto: Michaela Karásek Čejková

S fotografkou Michaelou Karásek Čejkovou, art directorem Markem Cpinem a stylistou Janem Pokorným jsme připravili koncepci focení, při kterém jsme pomocí nadrozměrného oděvu chtěli drobnou a křehkou Alici „nadsadit“, a  tak zdůraznit její sílu. Chtěli jsme ji prostě ztvárnit jako hrdinku. 


Pro Heroine nyní napsala také velkou esej o odolnosti. Vysvětluje v ní, že marketingoví mágové si slovo ODOLNOST přivlastnili a prodávají ho jako další recept na štěstí. Podle ní ale odolnost zdaleka neznamená schopnost vydržet víc a víc až do úplného vyhoření… Znamená také rezistenci. Odmítnutí jednání, které se mi nelíbí. A to tak, abych mohla dál žít a byla skutečně ve svém životě přítomná, abych před ním nemusela zavírat oči. Cesta z krize, která míří ke štěstí, je podle ní schůdná jen tehdy, když po ní půjdeme spolu a když budeme trpělivě pečovat o své vztahy. 

Podívejte se na fotografie z focení obálky:

Pokušení vyzkoušet si oblečení, které z jednoho udělá monumentální cover star, nešlo odolat.  

„Já svému mladšímu já spíš děkuju, protože podstoupilo hodně dobrodružnou a nejistou cestu, která se podobala něčemu, jako je vytažení sebe sama za vlasy z černé díry. Fakt blbý. U toho člověk udělá hodně chyb. Teď si žiju dobře díky svému mladšímu já, ale ono si to tehdy moc nevychutnávalo. Takže radit mu takhle zpětně by bylo ode mne dost sprostý,“ odpověděla Alice Koubová na otázku „Co byste poradila svému mladšímu já?“.

Vlastně jsem se trochu bála takovou banální otázku položit filosofce a vědkyni, ale… Ale chtěla jsem vědět, jaká Alice je, jaké lidi má ráda, čím ji zaujal její manžel, jestli má radši hory, nebo moře, o čem sní a taky, jestli má nějaký mindrák. Chtěla jsem osobnost z naší titulní strany poznat blíž. Velký rozhovor Zuzany Válkové jsme proto doplnili pro Heroine netradičním osobním dotazníkem a ke stylizovaným fotkám přidali ty obyčejné, z mobilu. 

Foto: Michaela Karásek Čejková

Alice Koubová stála na samotném začátku české celospolečenské debaty o sexuálním obtěžování na vysokých školách. Sama má s takovými situacemi zkušenosti, o nichž promluvila pro Deník N, a velmi dobře se umí vcítit do člověka, který je vehnán do úzkých a manipulován. Alice Koubová buduje tzv. společenské bezpečí: „Musíte mít možnost říct: Tohle je pro mě nepřijatelné.“ Snad kvůli svým osobním zkušenostem nebo díky svému rozhledu a empatii dokáže Alice Koubová o tématu mluvit tak, že jí nasloucháme.

Tématu sexuálních vztahů mezi pedagogy a studenty se věnuje i naše knižní ukázka. Tentokrát jsme zvolili debut Nicol Hochholczerové Táto izba sa nedá zjesť. Kniha na Slovensku vyvolala bouřlivou debatu o tom, jakým způsobem je o zneužívání možné psát a co je vhodné předkládat ke čtení studentům středních škol. Nás v redakci kniha ovšem nadchla! 

Foto: Michaela Kramárová

Aktuální číslo se také vrací k tématu menstruační chudoby. Na sítích a internetu jsme sesbírali ty nejvýživnější krvavé rady a komentáře (typicky od mužů) a dali je do kontextu s tím, jak se o menstruaci mluvilo v průběhu času – od Bible po Twitter. Menstruační tabu už dávno nejsou, co bývala, přesto je s tímto tématem stále spojeno množství mýtů. A nepochopení.

Od závažných témat a starostí si můžete odpočinout v našem „kabinetu krásy“, kam jsme tentokrát pozvali burleskní performerku Zoryu Blue (v civilním životě novinářku a občanskou aktivistku Katarzynu Byrtek), aby pro Heroine otestovala padesát nejlepších červených rtěnek. Řeč přišla i na to, co rtěnka dělá se sebevědomím, a také na takzvaný efekt rtěnky, který moc dobře znají sociologové. 

Foto: Michaela Kramárová

S tématem odolnosti se propojuje také téma nerůstu, jemuž věnujeme přílohu Sustainable. Přečtěte si o tom, proč je třeba přestat mluvit o zeleném či pomalém růstu a začít natvrdo mluvit o nerůstu. Proč nestačí zpomalit, ale chtělo by to zastavit. A pokud možno hned teď. O nerůstové konferenci si brzy přečtete více i na webu Heroine.cz.

Foto: Michaela Kramárová

A nyní poslední výzva! Pokud přemýšlíte o konferenci Svět podle Heroine, která se koná 17. října 2022 od 15 hodin, nyní je ten nejvyšší čas zakoupit lístky. Budeme na ní mluvit o tom, proč je třeba slyšet ženský hlas v politice a ve veřejné sféře obecně, a také o tom, proč je třeba usilovat o společnost, v níž mají muži i ženy rovná práva a mohou společně měnit svět k lepšímu. Chceme ukázat, že ženská energie, pracovitost, ochota spolupracovat, empatie a další vlastnosti mají v dnešním světě místo a že by ženám měl být dán větší prostor. Buďte u toho s námi! 

Za spolupráci na čísle, podporu pro šílené myšlenky, na které bych si sama netroufla, i za vzácná propojení s úžasnými lidmi, děkuju Báře Baronové, vydavatelce nejkrásnějších knih pod hlavičkou nakladatelství Wo-men.

Foto: Michaela Kramárová

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s