E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Send nudes.“ Jak se nestát obětí vydírání intimními fotografiemi

16. prosinec 2020
12 010

Už jste někdy někomu poslali svoji intimní fotku? Předpokládejme, že ano. Není na tom nic špatného – sexualita 21. století se projevuje novými způsoby podobně, jak rychle se vyvíjejí technologie a jejich možnosti. Online flirt se ale může rychle změnit v noční můru, když je příjemcem citlivého obsahu vyděrač.

Letos jsme všichni strávili hodně času uvězněni ve svých bytech. Pokud nemáme partnera nebo partnerku, je jasné, že nám chybí intimita. Možným a častým řešením jsou on-line seznamky pro dospělé. Pokud si nad ránem po několika hodinách psaní s protějškem, který se (konečně!) jeví fajn, začneme vyměňovat fotografie, snadno se pod vlivem situace může stát, že poletí i nějaká peprnější. V mnoha případech nás ale namísto vztahu po pár dnech čeká v mailu nemilý pozdrav: naše fotografie a vzkaz, že pokud neuděláte, co útočník chce, tak ji zveřejní. Co v takovém případě dělat?

Vydírání pomocí nahých fotografií nebo videí oběti je praktika, kterou pro absenci českého slova označujeme anglickým výrazem sextortion (spojení slov sex a extortion, vydírání). Jeho podstatou je, že útočník pod pohrůžkou zveřejnění intimních fotografií oběti požaduje výkupné – může jít o peníze (kryptoměny), ale velmi často třeba další fotografie, svlékaní a další praktiky před webovou kamerou atd.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!