E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Seriál Dělníci chtíče. Kastrace jako akt terapeutického zoufalství, nebo řešení destruktivní touhy?

13. květen 2021

Patologicko-sexuální agresivita s rysy sadismu kombinovaná se smíšenou poruchou osobnosti zahrnující impulsivitu, nezdrženlivost a sklony k manipulaci, tak zní Václavova diagnóza. S ní je víc než rok hospitalizován v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích. Kastraci, pro kterou se rozhodl, vnímá jako svou druhou šanci.

Jedny z nejzvláštnějších rozhovorů, tak charakterizuje reportér Jakub Klingohr setkání s Václavem. Navzdory vědomí, že mluví s diagnostikovaným manipulátorem mu jeho rozvážný tón a pečlivost, s jakou volil slova při vyprávění svého příběhu, věřil. Stejně jako tvrzení, že chce svou deviantní touhu, která ho poprvé dostala do vězení v roce 1995, jednou provždy ovládnout. K tomu zvolil neméně definitivní řešení, podstoupil orchiektomii, tedy odejmutí varlat.

V otevřené zpovědi promluvil o tom, čeho všeho byl pod vlivem svého sexuálního pudu schopen i jak se cítí po nevratném chirurgickém zákroku, který u pacientů sice snižuje hladinu hormonů, ale u odborné veřejnosti budí vášně. I o tom, jaké jsou argumenty pro a proti kastraci, je další díl časosběrné série Dělníci chtíče.

Dokumentární série Dělníci chtíče zachycuje pachatele těch nejvíce odsouzeníhodných činů – sexuálního zneužití dítěte. Jak probíhá jejich léčba? A dají se vůbec úspěšně vyléčit? Cítí vinu? A proč jsou tresty za zneužívání těch nejzranitelnějších tak nízké? Tvůrce pořadu Jakub Klingohr mluví jak se samotnými pachateli, kteří právě procházejí léčbou, tak s lékaři, policisty, právníky, ale i oběťmi. Cílem dokumentu je zvýšit povědomí o problému sexuálního zneužívání dětí, který není tak ojedinělý, jak se zdá, poukázat na délku soudních procesů a nízké tresty, jež pachatelům hrozí, nebo upozornit na neexistující prevenci i chybějící diferencovaná oddělení.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s