E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Samoobsluha ve skříni. Testujeme výdejní boxy Rohlík.cz

16. listopad 2020

Rohlík v listopadu spouští další novinku – samoobslužné výdejní boxy, ve kterých si můžete nákup vyzvednout už do hodiny od objednání. Minimální hodnota objednávky přitom není pět set korun jako u donášky, ale pouhá stovka. Co se dá díky prvnímu venkovnímu Rohlik Pointu objednat, uvařit i poplést, jsme zjišťovali v testovacím provozu.

Foto: Zdroj: archiv Kateřiny B.

Rozkaz zněl jasně. Objednejte si nákup za 2000 Kč a zjistěte, v čem outdoorový Rohlik Point funguje jinak než donáškový servis nebo běžné obchody. A protože se jí i očima (a nouzový stav domácímu vaření přeje možná víc, než bychom si přáli), máme i inspiraci na recepty.

První venkovní box najdete na Proseku, další během listopadu přibudou na Žižkově a Pankráci a do roka by jich mělo v českých městech stát na sto. Vybírat můžete jak ze sortimentu Rohlíku, tak z volně prodejných léků Benu lékárny, což v kombinaci s nabídkou drogerie, domácích potřeb i květin zastane hned několik obchodů dohromady.

Tip na začátek! Jako první věc si na webu zadejte, kde budete chtít nákup vyzvednout – Rohlík má totiž více skladů a vyhnete se tak nepříjemnému zjištění, že ta která položka v tom vašem není (ano, ano, jsem to já, kdo se pak rozčiluje, že jsou malinko jiné ceny a zboží skladem).

Velké oči

Za normálních okolností je moje oblíbená disciplína objednávat těžké věci typu přísady na pečení, víno, kořenová zelenina (to aby se vykrátily ty koláče a alkohol) a krmení pro psa, za což mě kurýři Rohlíku v našem třetím patře bez výtahu extrémně milují, ale tentokrát jsem udělala výjimku. Ve venkovních boxech si nákup totiž vyzvedáváte sami a doprava je tam vždy zdarma a od hodiny od objednání. Další příjemná věc je delší doba vyzvednutí – oproti hodinovému intervalu donášky máte na vyzvednutí v boxu skoro tři hodiny, proto je ideální nejen na menší nákupy, ale i pro situace, kdy nevíte, v kolik přesně budete doma.

Po nákupu si tedy vyberete interval a čekáte na SMS ohlašující připravení zboží k vyzvednutí (u mě to byly krásné dvě minuty předstihu). Ve zprávě zároveň obdržíte PIN kód, který zadáte na obrazovce boxu, a tím si odemknete vaše přihrádky. Ty se zobrazí na grafice displeje a zároveň se fyzicky rozsvítí, takže i nepozornější z nás o svůj nákup nepřijdou. Jako pojistka slouží ještě potvrzení na obrazovce, že vše bylo ok. Nemusíte se bát objednávat čerstvé zboží – Point má totiž i chladicí sekci, nákup je tedy zpravidla rozdělen na čerstvou a trvanlivou část. Vyzvednutí proběhlo bezproblémově a během několika vteřin, takže jsem si před zvídavými kolemjdoucími připadala jako ohromný technický talent.

Zdravá výživa, guilty pleasures a sestra spořivá

Nákup za necelé dva tisíce vidíte na fotce. (Kdyby neměl být veřejný, vypadal by mnohem více majonézově – zdravím do Libeřských lahůdek!). Baví mě především nabídka čerstvých bylinek (které až na výjimky pravidelně po několika týdnech oplakávám), lehce bizarní zeleniny, bio potraviny, suroviny na asijskou kuchyni a bezobalová sekce Otoč obal, kdy s dalším nákupem jednoduše vrátíte kurýrovi zálohované nádoby a body za ně se vám přičtou zpět na účet. Až budu velká, přála bych si mít kuchyň plnou těchto zavařovaček.

Ale zpátky k nákupu. Z Benu jsem přihodila ještě psyllium (rozpustnou vlákninu, která drží pohromadě i těsta, ve kterých není skoro žádná mouka, protože tu my moderní ženy jíme pouze svátečně, haha). Hodilo se mi do tvarohové pizzy, kterou v době nouzového stavu potřebuji alespoň jednou týdně. A jelikož je mé druhé jméno sestra spořivá, pravidelně zabrousím i do kategorie Zachraň jídlo, ve které najdete potraviny s blížícím se datem spotřeby. S tak pěkným názvem to víc než škudlení navíc zní jako bohulibé zamezení plýtvání jídlem!

Bistro doma

I já se snažím podporovat své oblíbené podniky a objednávat hotové jídlo, ale v době home officů, ošetřovaček a často i šetření se prostě musí vařit také doma. Asijská nudlová polévka s nakládaným vejcem vás vrátí do časů, kdy největší exotika neznamenala vyrazit o víkendu na chalupu, a dietní (lowcarb, chcete-li) pizza z tvarohu zase připomene, že přijde den, kdy se přece jen budeme muset převléknout z tepláků. Všechny suroviny seženete na Rohlíku.

Jednoduchý kuřecí ramen

Na 4 porce potřebujete: 900 g kuřecí polévkové směsi (skelet, křídla, krky, paličky), 3 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 5 plátků čerstvého zázvoru, 1.5 lžičky soli, 1 lžičku celého pepře, 1 chilli papričku, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce sójové omáčky

Na naložená vejce: 4 vejce, 1 lžíci rýžového octa, 4 lžíce sójové omáčky

K podávání: vaječné nudle, sezam, pak choi a další zeleninu dle chuti

Postup: Kuře zalijte 1,5 litrem vody, přidejte bílou část cibulek, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli a minimálně hodinu povařte doměkka. Slijte, vývar dochuťte sójovou a rybí omáčkou a maso oberte. Vejce den či dva předem vložte do vroucí vody, 6.5 minuty povařte, zchlaďte studenou, oloupejte a naložte do směsi octa, sójové omáčky a trochy vody, nejlépe to jde v uzavíratelném sáčku nebo misce. Do misek rozdělte nudle uvařené dle návodu na obalu, maso, povařený pak choi a další zeleninu dle chuti a zalijte vývarem. Přidejte vejce a posypejte sezamem a nasekanou zelenou částí cibulky.

Tip: Na závěr do vývaru vmíchejte trochu miso pasty, tu už ale nevařte.

Lowcarb tvarohová pizza

Na 2 pizzy potřebujete: 1 vaničku tvarohu, 2 vejce, 35 g celozrnné špaldové mouky, 15 g rozpustné vlákniny (psyllium), ½ lžičky soli

Na obložení: 1 malý protlak, špetku soli, 1 lžičku oregana, 1 stroužek česneku, 1 mozzarellu, olivy, cherry rajčátka, čerstvou bazalku, pesto

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C, mezitím prošlehejte tvaroh s vejci, moukou, psylliem a solí. Těsto stěrkou rozetřete v asi 6 mm vrstvě na pečicí papír (vystačí na 2 kulaté pizzy nebo 1 velkou obdélníkovou) a 10 minut předpečte. Protlak ochuťte solí, oreganem a prolisovaným česnekem, zřeďte trochou vody a rozetřete na předpečené korpusy. Obložte sýrem, olivami a rajčátky a pečte dalších asi 10 minut dozlatova. Hotovou pizzu posypejte čerstvou bazalkou nebo pokapejte pestem.

Tip: Skvělá je i kombinace tuňáka a cibule, slanina, pikantní salám, kukuřice nebo spařený špenát s trochou česneku.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s