Samoobsluha ve skříni. Testujeme výdejní boxy Rohlík.cz

650 | Kateřina B. | 16. 11. 2020 | Spolupráce

Rohlík v listopadu spouští další novinku – samoobslužné výdejní boxy, ve kterých si můžete nákup vyzvednout už do hodiny od objednání. Minimální hodnota objednávky přitom není pět set korun jako u donášky, ale pouhá stovka. Co se dá díky prvnímu venkovnímu Rohlik Pointu objednat, uvařit i poplést, jsme zjišťovali v testovacím provozu.

Zdroj: archiv Kateřiny B.

Rozkaz zněl jasně. Objednejte si nákup za 2000 Kč a zjistěte, v čem outdoorový Rohlik Point funguje jinak než donáškový servis nebo běžné obchody. A protože se jí i očima (a nouzový stav domácímu vaření přeje možná víc, než bychom si přáli), máme i inspiraci na recepty.

První venkovní box najdete na Proseku, další během listopadu přibudou na Žižkově a Pankráci a do roka by jich mělo v českých městech stát na sto. Vybírat můžete jak ze sortimentu Rohlíku, tak z volně prodejných léků Benu lékárny, což v kombinaci s nabídkou drogerie, domácích potřeb i květin zastane hned několik obchodů dohromady.

Tip na začátek! Jako první věc si na webu zadejte, kde budete chtít nákup vyzvednout – Rohlík má totiž více skladů a vyhnete se tak nepříjemnému zjištění, že ta která položka v tom vašem není (ano, ano, jsem to já, kdo se pak rozčiluje, že jsou malinko jiné ceny a zboží skladem).

Foto: Rohlík.cz

Velké oči

Za normálních okolností je moje oblíbená disciplína objednávat těžké věci typu přísady na pečení, víno, kořenová zelenina (to aby se vykrátily ty koláče a alkohol) a krmení pro psa, za což mě kurýři Rohlíku v našem třetím patře bez výtahu extrémně milují, ale tentokrát jsem udělala výjimku. Ve venkovních boxech si nákup totiž vyzvedáváte sami a doprava je tam vždy zdarma a od hodiny od objednání. Další příjemná věc je delší doba vyzvednutí – oproti hodinovému intervalu donášky máte na vyzvednutí v boxu skoro tři hodiny, proto je ideální nejen na menší nákupy, ale i pro situace, kdy nevíte, v kolik přesně budete doma.

Po nákupu si tedy vyberete interval a čekáte na SMS ohlašující připravení zboží k vyzvednutí (u mě to byly krásné dvě minuty předstihu). Ve zprávě zároveň obdržíte PIN kód, který zadáte na obrazovce boxu, a tím si odemknete vaše přihrádky. Ty se zobrazí na grafice displeje a zároveň se fyzicky rozsvítí, takže i nepozornější z nás o svůj nákup nepřijdou. Jako pojistka slouží ještě potvrzení na obrazovce, že vše bylo ok. Nemusíte se bát objednávat čerstvé zboží – Point má totiž i chladicí sekci, nákup je tedy zpravidla rozdělen na čerstvou a trvanlivou část. Vyzvednutí proběhlo bezproblémově a během několika vteřin, takže jsem si před zvídavými kolemjdoucími připadala jako ohromný technický talent.

Zdravá výživa, guilty pleasures a sestra spořivá

Nákup za necelé dva tisíce vidíte na fotce. (Kdyby neměl být veřejný, vypadal by mnohem více majonézově – zdravím do Libeřských lahůdek!). Baví mě především nabídka čerstvých bylinek (které až na výjimky pravidelně po několika týdnech oplakávám), lehce bizarní zeleniny, bio potraviny, suroviny na asijskou kuchyni a bezobalová sekce Otoč obal, kdy s dalším nákupem jednoduše vrátíte kurýrovi zálohované nádoby a body za ně se vám přičtou zpět na účet. Až budu velká, přála bych si mít kuchyň plnou těchto zavařovaček.

Ale zpátky k nákupu. Z Benu jsem přihodila ještě psyllium (rozpustnou vlákninu, která drží pohromadě i těsta, ve kterých není skoro žádná mouka, protože tu my moderní ženy jíme pouze svátečně, haha). Hodilo se mi do tvarohové pizzy, kterou v době nouzového stavu potřebuji alespoň jednou týdně. A jelikož je mé druhé jméno sestra spořivá, pravidelně zabrousím i do kategorie Zachraň jídlo, ve které najdete potraviny s blížícím se datem spotřeby. S tak pěkným názvem to víc než škudlení navíc zní jako bohulibé zamezení plýtvání jídlem!

Bistro doma

I já se snažím podporovat své oblíbené podniky a objednávat hotové jídlo, ale v době home officů, ošetřovaček a často i šetření se prostě musí vařit také doma. Asijská nudlová polévka s nakládaným vejcem vás vrátí do časů, kdy největší exotika neznamenala vyrazit o víkendu na chalupu, a dietní (lowcarb, chcete-li) pizza z tvarohu zase připomene, že přijde den, kdy se přece jen budeme muset převléknout z tepláků. Všechny suroviny seženete na Rohlíku.

Jednoduchý kuřecí ramen

Na 4 porce potřebujete: 900 g kuřecí polévkové směsi (skelet, křídla, krky, paličky), 3 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 5 plátků čerstvého zázvoru, 1.5 lžičky soli, 1 lžičku celého pepře, 1 chilli papričku, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce sójové omáčky

Na naložená vejce: 4 vejce, 1 lžíci rýžového octa, 4 lžíce sójové omáčky

K podávání: vaječné nudle, sezam, pak choi a další zeleninu dle chuti

Postup: Kuře zalijte 1,5 litrem vody, přidejte bílou část cibulek, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli a minimálně hodinu povařte doměkka. Slijte, vývar dochuťte sójovou a rybí omáčkou a maso oberte. Vejce den či dva předem vložte do vroucí vody, 6.5 minuty povařte, zchlaďte studenou, oloupejte a naložte do směsi octa, sójové omáčky a trochy vody, nejlépe to jde v uzavíratelném sáčku nebo misce. Do misek rozdělte nudle uvařené dle návodu na obalu, maso, povařený pak choi a další zeleninu dle chuti a zalijte vývarem. Přidejte vejce a posypejte sezamem a nasekanou zelenou částí cibulky.

Tip: Na závěr do vývaru vmíchejte trochu miso pasty, tu už ale nevařte.

Lowcarb tvarohová pizza

Na 2 pizzy potřebujete: 1 vaničku tvarohu, 2 vejce, 35 g celozrnné špaldové mouky, 15 g rozpustné vlákniny (psyllium), ½ lžičky soli

Na obložení: 1 malý protlak, špetku soli, 1 lžičku oregana, 1 stroužek česneku, 1 mozzarellu, olivy, cherry rajčátka, čerstvou bazalku, pesto

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C, mezitím prošlehejte tvaroh s vejci, moukou, psylliem a solí. Těsto stěrkou rozetřete v asi 6 mm vrstvě na pečicí papír (vystačí na 2 kulaté pizzy nebo 1 velkou obdélníkovou) a 10 minut předpečte. Protlak ochuťte solí, oreganem a prolisovaným česnekem, zřeďte trochou vody a rozetřete na předpečené korpusy. Obložte sýrem, olivami a rajčátky a pečte dalších asi 10 minut dozlatova. Hotovou pizzu posypejte čerstvou bazalkou nebo pokapejte pestem.

Tip: Skvělá je i kombinace tuňáka a cibule, slanina, pikantní salám, kukuřice nebo spařený špenát s trochou česneku.

Kateřina B.

Kateřina B.

Kateřina je food editorka v nejmenovaném velkém magazínu, ale stále se jí daří vařit i sobě pro radost. Když nevaří, peče cupcakey. Když nepeče, hraje curling. Další články.

V diskuzi nejsou žádné komentáře

Vstoupit do diskuze

Naše další projekty

Peníze

Investice do realit už od pár stovek. Prošli jsme možnosti

Vedle nemovitostních fondů můžete zkusit zhodnotit peníze v realitách i prostřednictvím startupů. Třeba půjčit na výstavbu nebo těžit z...

Peníze

Nejlepší spořicí účet sníží úrok. Kdo dá aspoň 1 %

Spořicí účet vám peníze ve skutečnosti nerozmnoží, pořád na něm ale zůstane o dost víc než na běžném účtu. Poradíme, kam se podívat, když...

Finmag

Svaté obrázky na virus nezabírají. Přesto je mexický prezident pořád oblíbený

Koncem října si evropské státy vysloužily kritiku za přístup ke koronaviru z poněkud nečekaného místa. Mexický prezident Andrés Manuel López...

Finmag

Ameriku čeká měkká totalita, potřebujeme vaši odvahu a zkušenosti

Americký novinář Rod Dreher předpovídá Západu temnou budoucnost: levicovou totalitu bojovníků za sociální spravedlnost. Sílu vzdorovat hledá...