E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Ewa Farna: O respektu k tělu, o zneužívání víry a hudbě s názorem

Ewa Farna natočila svoji pátou studiovou desku a zraje v ní jak hudebně, tak jako osobnost. Nezpívá o jednoduché lásce ke svému tělu, ale o respektu k tělům všech a k jejich příběhům. Zeptali jsme se i na to, jak coby Polka žijící v Čechách vnímá to, co se aktuálně v Polsku děje kvůli tlaku protipotratové politiky. „Děsí mě, co všechno se ještě bude muset stát, aby lidi tam prozřeli,“ říká v otevřeném rozhovoru.

Foto: archiv Ewy Farne

V Polsku je aktuálně ženské tělo v centru dění, tím mám na mysli hlavně tamější situaci kolem protipotratové politiky. Jak to vnímáte z pozice věřícího člověka, který navíc o těle a tělesnosti zpívá?

Ano, jsem věřící, ale to, co se děje v Polsku, se s mými hodnotami neshoduje. Odděluji instituci kostela a především její zneužívání ve prospěch politické moci od čistoty víry, víra je pro mě krásný duchovní svět, který je potřeba umět chápat srdcem. Přijde mi ale, že je často úplně špatně interpretovaný a zneužívaný lidmi, který si skrz něj řeší nějaké své osobní zájmy a opodstatňují je ve jménu Boha, což mě strašlivě štve. Kdysi jsem k tomu viděla trefný nápis: Fighting for peace is like f*cking for virginity. (Bojovat za mír je jako š*kat za panenství – pozn. red.) A podobně to vnímám i se zneužíváním věřících Poláků.

Jeden z těch nejhorších návrhů naštěstí neprošel Senátem, ale úplně těsně, a já si říkám, vždyť je to jak ve středověku! Pak mě o to víc štve, že cítím, že i já se z toho mám nějak zpovídat jen proto, že jsem věřící a Polka v Čechách a jsem s těmi lidmi hozená do jednoho pytle.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!