E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Gynekologická prevence zachraňuje životy

13. prosinec 2021

Riziko rakoviny děložního čípku mnoho žen stále podceňuje. Gynekolog Jiří Chod z kliniky Canadian Medical zdůrazňuje, že prevence je důležitá bez ohledu na věk ženy. Do oboru stále více promlouvají moderní technologie i nové postupy a mnoho patologií lze odhalit včas.

„Tatínek je gynekolog, maminka stomatoložka. Já jsem si vybral to, co mi přišlo zajímavější,“ vysvětluje Jiří Chod, co ho přivedlo k vysoce specializovaným vyšetřením děložních čípků či gynekologickým operacím. Má bohaté zkušenosti z gynekologicko-porodnických oddělení velkých pražských nemocnic, byl porodníkem, ale též členem týmu provádějícího nejtěžší onkogynekologické operace. Nyní působí na soukromé klinice v pražské ­Waltrovce.  

Ať už žena řeší prevenci, čeká dítě, nebo se potýká s gynekologickým problémem, vždy je to pro ni velmi intimní záležitost, a proto nesmí pociťovat nepohodlí a prostředí kolem ní musí být vlídné.

Proč se podle vás některé ženy rozhodnou chodit za gynekologem do soukromého zdravotnického zařízení?  

Gynekologie a porodnictví jsou oblastmi, ve kterých je pro pacientky extrémně důležitá důvěra v lékaře a také určitý komfort. Ať už žena řeší prevenci, čeká dítě, nebo se potýká s gynekologickým problémem, vždy je to pro ni velmi intimní záležitost, a proto nesmí pociťovat nepohodlí a prostředí kolem ní musí být vlídné. Rozhodně nechci nepatřičně kritizovat státní sektor, neboť lékařská péče je v tuzemsku obecně na dobré úrovni. Konkrétně naše klient­ky ale zkrátka hledají něco navíc, nadstandardní péči, nadstandardní přístup. A ten jim poskytujeme. Ať už je to mobilní aplikace, ve které se pohodlně a rychle objednají, špičkové technologie či důraz na co největší komfort každé pacientky. Stejně jako vysoká odbornost našich lékařů či skutečně široké spektrum ošetření a zákroků, které jsme schopni jim zajistit v rámci jedné jediné budovy. Naše pacientky nemusejí čekat ve frontě v čekárnách, chodit na jiná místa kvůli odběrům krve a podobně. 

Specializujete se na takzvanou expertní kolposkopii. Co je to za vyšetření?  

V rámci screeningu karcinomu děložního čípku naše klinika běžně jednou ročně provádí kompletní gynekologické vyšetření včetně cytologie, HPV testace a základní kolposkopie. Pro ty, kdo tento pojem neznají, jde o optickou vyšetřovací metodu pomocí přístroje, kolposkopu, která pomáhá lékaři odhalit změny na sliznici děložního čípku. Takzvaná kolposkopická expertiza je specializované vyšetření, které není součástí této běžné prevence. Přichází na řadu v momentě, kdy už je u pacientky podezření na prekancerózu, tedy stav předcházející vzniku maligního nádoru. Expertní kolposkopie, často v kombinaci s biopsií, podezření na rakovinu vyvrátí, nebo potvrdí.  Jedná se o vysoce odborné vyšetření, které provádí gynekolog se specializovanou licencí. Na naší klinice máme k tomuto vyšetření navíc i nejlepší dostupné vybavení v podobě nejmodernějšího fotokolposkopu.  

Foto: Canadian Medical

Canadian Medical 

Soukromé zdravotnické zařízení, které přes dvacet let poskytuje prémiovou lékařskou péči na osmi klinikách v Praze a Brně. Kromě praktických lékařů a pediatrů na klinikách najdete přes 40 specializací a také lůžkovou část se dvěma nejmodernějšími operačními sály. Od roku 2012 jsou kliniky součástí české zdravotnické skupiny EUC. 

Co je základem úspěšné léčby?  

Odhalit patologie včas. Čím dříve, tím lépe je obvykle můžeme řešit. Expertní kolposkopie má velký význam nejen při prevenci, ale i při diagnostice a léčbě přednádorových stadií na děložním čípku, která lze precizně ošetřit relativně jednoduchým a šetrným chirurgickým zákrokem. Všechny tyto léčebné kroky jsme schopni poskytnout ve velmi krátké časové návaznosti, některé typy výkonů lze provést i ambulantně v lokální anestezii. Celý proces diagnostiky, léčby a následného sledování pacientky obvykle provádí jeden a týž lékař.  

Jsou dnes podle vás ženy v oblasti prevence rakoviny děložního čípku zodpovědné? Nebo ji stále podceňují?  

Bohužel i v dnešní době potkávám ženy, které nebyly na preventivní prohlídce mnoho let. Mnohdy byly u gynekologa naposledy těsně po posledním porodu a od té doby už prevenci zcela zanedbávaly. Riziko výskytu karcinomu děložního čípku je přitom vysoké. Ročně si v Česku tuto diagnózu vyslechne 850 až 900 žen. Jejich průměrný věk je 49 let, přičemž první statistický vrchol je mezi 35 a 45 lety a druhý mezi 65 a 75 lety. Z toho vyplývá, že preventivní prohlídky jsou velmi důležité nezávisle na věku.   

To, že člověk nemá žádné obtíže, neznamená, že není namístě preventivní vyšetření. Dnes a denně jejich prostřednictvím zachraňujeme životy.

Nedávno ke mně byla odeslána na konzultaci pětačtyřicetiletá žena, která se cítila být zcela zdráva. Ani cytologie neukazovala na problém, ale byly u ní diagnostikovány rizikové typy papilomavirů. Po provedení expertní kolposkopie jsem měl bohužel okamžitě podezření na karcinom. Biopsie jej potvrdila, a proto tato klientka musela ihned nastoupit spe­cializovanou onkologickou léčbu. To, že člověk nemá žádné obtíže, neznamená, že není namístě preventivní vyšetření. Dnes a denně jejich prostřednictvím zachraňujeme životy.   

Vaše klinika se zaměřuje i na takzvanou jednodenní chirurgii. O jaké zákroky se nejčastěji jedná?  

Jsou to gynekologické a minimálně invazivní endoskopické zákroky. Provádíme kompletní spektrum hysteroskopické operativy, která řeší patologie v oblasti dutiny děložní, jako jsou například myomy, polypy děložní sliznice, nitroděložní srůsty či nepravidelné krvácení. A dále laparoskopické zákroky, což jsou především operace na takzvaných děložních přívěscích, tedy na vaječnících a vejcovodech. Touto cestou tedy typicky řešíme nález cyst na vaječnících, otázku průchodnosti vejcovodů u žen, které chtějí a nemohou otěhotnět z důvodu srůstů, například po prodělaném zánětu slepého střeva. Nebo naopak provedení takzvané tubární sterilizace u pacientek, které jsou například po dvou císařských řezech, se dvěma zdravými dětmi uzavřely svůj „rodinný plán“ a nechtějí se již vystavovat riziku dalšího těhotenství s možnými komplikacemi, jako je rozestup či prasknutí jizvy. 

Foto: Canadian Medical

MUDr. Jiří Chod, Ph.D.

V oboru gynekologie a porodnictví působí už 29 let. Své postgraduální studium věnoval problematice karcinomu prsu. V minulosti působil na gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice v Motole, poté na specializovaném endoskopickém oddělení Nemocnice Na Homolce. Ve svém současném působišti, soukromé klinice Canadian Medical v pražské Waltrovce, se specializuje na expertní kolposkopii, která má velký význam při prevenci, diagnostice a léčbě přednádorových stavů děložního čípku. 

Pro chirurgické zákroky máme ve Waltrovce dva špičkově vybavené operační sály a také deset jednolůžkových nadstandardních pokojů, kde mají pacientky každá své vlastní sociální zařízení, soukromí a klid. Domů chodí už v den zákroku, případně u nás přespí jednu noc. Po celou dobu s nimi na pokoji může být manžel, partner, maminka, zkrátka libovolná podpora v podobě blízkého člověka.  

Nabízíte také operační zákroky z oblasti estetické ­gynekologie. Jaké problémy ženy touto cestou řeší?  

Klientky se na nás obracejí jak z kosmetických důvodů, tak i proto, že pociťují nějaký diskomfort například při sportovních aktivitách, mají obtíže v intimním a sexuálním životě nebo i funkční defekt rodidel. Často se jedná o následky porodů, rozsáhlého šití po nástřihu a podobně. Všechny zmíněné problémy jsme schopni v relativně krátké době efektivně vyřešit.  

Další početnou skupinou jsou ženy, které už prodělaly menopauzu a kvůli nízké hladině estrogenů trpí suchostí pochvy. Tuto situaci lze dobře vyřešit šetrnou lokální aplikací kyseliny hyaluronové či plastickou operací zevního genitálu.  

Působíte v oboru dvacet devět let. Co za tu dobu považujete za největší posun v gynekologii?  

Není to tak dávno, co byly gynekologické operace vázané na poměrně dlouhou hospitalizaci v nemocnici. Posun vidím určitě v možnostech zmíněné jednodenní chirurgie, v tom komfortu pacientky při nutnosti operační léčby. A samozřejmě i v rozšíření možností prevence rakoviny děložního čípku. 

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Canadian Medical.  

Popup se zavře za 8s