E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jak si nejlépe vybrat terapeuta. Praktické tipy

20. září 2021

Tušíš, že by ti prospěla terapie, ale nevíš, jak si vybrat psychoterapeuta? Každý terapeut je jedinečný a nejlepší způsob, jak si skutečně ověřit, že je pro tebe ten pravý, je objednat se k němu na sezení. Tady je pár tipů, jak se při výběru vydat správným směrem.

Foto: Terapio

Reference

Zvaž, jestli nemáš ve svém okolí někoho, kdo už u terapeuta někdy byl. Protože se o terapii ještě nedávno málo mluvilo, nemusíš o tom vůbec vědět a může tě překvapit, kolik tvých blízkých už to zná. Pomůže ti to nejen s výběrem, ale zároveň ti to dodá odvahu a odstraní část nejistoty nebo obav. Terapeut tě sice nemůže přijmout, pokud už k němu chodí někdo z tvého blízkého okolí, ale může třeba doporučit někoho, kdo pracuje podobně.

Vzdělání

Psychoterapeut je odborník jako každý jiný. Aby mohl svou práci vykonávat, musí splňovat určitá kritéria a účastnit se psychoterapeutického výcviku. Podívej se, zda je terapeutův výcvik akreditovaný u ČAP nebo jiné z profesních organizací (ČPtS, EAP, JEP). Pokud se někdo označuje za terapeuta, ale nemá jeden z těchto výcviků, znamená to, že jeho praxe se nedá považovat za aktuálně odborně uznávanou a výzkumy ověřenou psychoterapii.

Klidně se řiď intuicí. Jak na tebe dotyčný působí? Máš z jeho prezentace dobrý pocit? To jsou tvé nejlepší nápovědy.

Důvěra

Pokud má terapeut akreditovaný výcvik, už moc nezáleží na tom, jaký konkrétně to je. Nejzásadnější vliv na efektivitu psychoterapie má totiž podle dostupných výzkumů terapeutický vztah. A ten se nedá změřit a neexistuje na něj žádný filtr ve vyhledávači. Musí se zažít. Takže se klidně řiď intuicí. Jak na tebe dotyčný působí? Máš z jeho prezentace dobrý pocit? Víš něco o jeho zájmech, rodině, životě, odkud pochází, čím si prošel? To jsou tvé nejlepší nápovědy.

Tvoje „téma

Jaká osoba ti dokáže nejlépe pomoci v tématu, které je pro tebe klíčové? Zamysli se nad tím. Například pro maminku s poporodní depresí může být příjemnější mluvit s terapeutkou, která má také malé děti. Pokud máš s někým spojené trauma, bude lepší najít terapeuta jiného pohlaví a věku, aby ti takového člověka nepřipomínal. Nic z toho není dogma, záleží především na tom, co ti je komfortní. Obecně ale platí: čím specifičtější je téma, se kterým přicházíš, tím důležitější je hledat někoho, kdo s ním už má zkušenosti.

Protože každý terapeut je jedinečný, jediný způsob, jak si skutečně ověřit, že je pro tebe ten pravý, je objednat se k němu na sezení a vyzkoušet si, jestli mu důvěřuješ.

To je totiž to úplně nejdůležitější.

Co dalšího může při výběru terapeuta hrát roli? Přečti si podrobný článek na www.terap.io/blog/prakticke-tipy/vyber-terapeuta.

Popup se zavře za 8s