E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Dráždit, svádět a leckdy i pohoršovat. Žhavý trend kink začal před sto lety, v čem inspiruje dodnes?

19. srpen 2022
27 972

Móda inspirovaná BDSM je letos velký trend, o novinku ale nejde. Kink prvky se v módě objevují už dlouhá desetiletí. Že to není váš šálek čaje? Prohlédněte si naši galerii, možná přijdete na něco, co o sobě ještě nevíte.

Poslední dobou pronikají BDSM (zkratka pro bondage, dominance, sadismus & masochismus - pozn. red.) a nejrůznější fetiše ve velkém do mainstreamové módy, ale tato vlna jejich obliby není první ani poslední. Obdiv a asimilování prvků subkultur, které dráždí svou jinakostí a kouzlem zakázaného ovoce, jsou typickým principem mainstreamové módy. 

Jednou z prvních průkopnic fetiš módy byla Yva Richard. V desátých letech 20. století založila v Paříži prodejnu spodního prádla, ale protože obyčejné prádlo ji příliš nezajímalo, postupně začala prodávat pouta na ruce, obojky, korzety a nejrůznější originální kostýmy z kůže, kovu nebo gumy. Na ulicích se v nich sice nechodilo, ale samotná existence takového obchodu byla důležitým milníkem v přijímání jinakosti. 

V roce 1958 vznikl v Chicagu první gay bar zaměřený konkrétně na milovníky kůže. Kožená subkultura se vyvinula z té motorkářské a imponovala především gayům, kteří nechtěli být vnímáni jako zženštilí. Motorkářské a kožeňácké prvky se v té době objevovaly i v populární kultuře, třeba ve slavném filmu Divoch (1953).

V sedmdesátých letech přišel punk a s ním opět sexuálně laděné prvky. Punkeři a punkerky jimi rebelovali proti stereotypní představě slušného chlapce nebo dívky a svobodně projevovali svou sexualitu. Nosili těžké boty, roztrhané punčochy, řemeny a řetězy, kůži a vinyl. Neortodoxní britská módní návrhářka Vivienne Westwood otevřela v Londýně svůj butik SEX. Na fotce z roku 1976 před butikem pózuje Pamela Rooke, jedna z návrhářčiných oblíbených modelek.

Zhruba v devadesátých letech přestaly fetiš prvky znamenat rebelii a definitivně se zabydlely v běžné módě. Králem fetish core stylu, byť tehdy se mu tak ještě neříkalo, byl bezesporu francouzský návrhář Thierry Mugler. Jeho přehlídka na jaro/léto 1991 začala nevinnými barevnými kostýmy, ale vzápětí vyšly modelky v přiléhavých vinylových kalhotách, postrojích a superkrátkých šortkách. Zlatým hřebem přehlídky byla modelka Emma Wiklund coby retrofuturistická robotka.

Nohy v přiléhavém lesku, které budou letos na podzim v módě podle Donatelly Versace, tedy nejsou nic nového pod sluncem. Ale rudé provedení v kombinaci s korzetem a rozšířenými hranatými rameny je rozhodně lákavé.

Latex je vůbec trend číslo jedna. Velkou zásluhu na jeho popularizaci má nepochybně Kim Kardashian a její slavné modely od Muglera, jako byly například stříbrné šaty, v nichž přišla letos v dubnu na premiéru nového reality seriálu The Kardashians, a Balenciagy.

Latex sice dokonale přitahuje pozornost, ale jeho nošení není pro každého. Mám na mysli především praktické aspekty: oblékání a svlékání je enormně pracné a je samozřejmě stoprocentně neprodyšný. Můžete ovšem zkusit i další kink prvky, jako jsou třeba postroje. Foto je z přehlídky značky Cavalli na letošní podzim/zimu.

Pro postroje v nejrůznějším nápaditém provedení nemusíte do značkového obchodu, dají se koupit u výrobců BDSM pomůcek, malých módních tvůrců, a pokud vám příliš nezáleží na kvalitě provedení, tak dokonce i ve fast fashion e-shopech.

Korzet je módní prvek, nad kterým se dnes už nikdo nepozastaví. Kdysi býval erotický, protože to bylo spodní prádlo, které se neukazovalo; dnes je to normální kus oblečení. Neznamená to ovšem, že by se v něm nedalo zaujmout, jen potřebujete provokativnější model. Třeba prošívaný ve stylu podprsenek z padesátých let.

Prošívaný korzet se špičatými košíčky zpopularizoval v devadesátých letech Jean Paul Gaultier (a Madonna, která v jeho slavném modelu vystupovala během turné Blonde Ambition). Gaultier korzety nikdy neopustil. Růžový je z kolekce na podzim/zimu 2022 a pro značku ho v rámci spolupráce navrhl Olivier Rousteing.

Balmain v kolekci podzim/zima 2022 představil kožený korzet v moderním minimalistickém provedení a sukni odkazující na bondage.

Bondage jako inspirace není u Balmaina nic nového, „svázané“ modelky a modelové se na přehlídkách značky objevují už nějakou dobu. Červený kostým, který má na sobě rapper Lil Nas X, je inspirovaný šaty z přehlídky na letošní jarní sezonu.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s