E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Maraton pro naše prsa. Bez správné podprsenky se prsa namáhají víc než my

14. březen 2022

Překvapivě vysoké procento žen nemá při sportu správnou podprsenku. Profesorka biomechaniky Joanna Wakefield-Scurr z University of Portsmouth, která vede výzkum zdraví prsou, zjišťuje, jak se naše prsa při sportovních aktivitách hýbou a jaký to má vliv nejen na naše zdraví, ale i na výkon. Proč se naše prsa naběhají víc než my a proč je tak důležité mít při sportu správně padnoucí podprsenku?

Foto: adidas

Proč vůbec potřebujeme na sport speciální prádlo?  

Prsa drží jen kůže a vnitřní struktury, které jsou velmi slabé, takže umožňují velký pohyb. Při pohybové aktivitě se prsa pohybují v rozsahu až 19 centimetrů. Proto je velmi důležité mít vnější podporu, aby se zabránilo poškození kůže a vnitřních struktur. Ale mnohým ženám může pohyb prsou při sportu způsobit také bolest a to pro ně může být překážkou v dalším cvičení. Sportovní podprsenky mohou nejen zabránit poškození tkání, ale také zlepšit pocit ze sportu a umožnit ženám, aby cvičily pohodlně a bez bolesti prsou.

Ženy, které mají menší prsa, mohou při sportu pociťovat bolest stejně jako ty, které mají prsa velká.

Hraje v tom nějakou roli velikost prsou? Pociťují ženy s menším poprsím méně bolesti?

Padesát procent žen cítí bolest v prsou. A nemá to souvislost s velikostí, ale spíš s hormonálními změnami. Ženy, které mají menší prsa, mohou pociťovat bolest stejně jako ty, které mají prsa velká. Mít správnou podporu je důležité, ať máte prsa malá, nebo velká.

Vysoké zpevnění je určené pro intenzivní sporty, jako je běh, box, basketbal nebo fotbal. Podprsenka adidas TLDR Impact Luxe Training High-support.Foto: adidas

Kromě bolesti prsou je ještě nějaký další způsob, jak poznat, že nemáme na sport správnou podporu?  

To je právě problém. Někdy to včas nepoznáme, a když ženy zjistí, že došlo k poškození a natažení prsní tkáně, tak už je na nápravu pozdě. Když se kůže a tkáň prsou jednou natáhne a povolí, vrátit se to už nedá. Proto se náš výzkum hodně zaměřuje také na zvyšování povědomí o tomto důležitém aspektu zdraví a upozorňujeme ženy, že je důležité si prsa chránit. I když vás prsa nyní nebolí, chraňte je, abyste zabránily poškození v budoucnu. Je to spíš otázka prevence.

V jakém věku bychom měly začít cvičit ve sportovní podprsence? Hned jak nám narostou prsa? 

Určitě. V momentě, kdy nám narostou prsa, se kůže na prsou i vnitřní struktury prsou mohou začít vytahovat. Není problém nosit sportovní podprsenku i v době dospívání, kdy prsa teprve rostou.

Podprsenka adidas Powerimpact Training medium-support je strečová zpevňující podprsenka, která se hodí pro vysoce náročný trénink i na intenzivní jízdu na kole. Foto: adidas

Mluvila jste o tom, že když běžíme maraton, naše prsa vlastně uběhnou nějakou vzdálenost navíc. Jak jste to zjistila?

Nosit správnou sportovní podprsenku je důležité i pro náš výkon. Zjistili jsme, že při běhu se naše tělo pohybuje nahoru a dolů, ale pohyb prsou nahoru a dolů je ještě větší. Takže v porovnání s pohybem těla se pohyb prsou zvyšuje. Prsa proto při běhu „cestují“ dál než tělo. Tento pohyb se právě snažíme omezit, abychom ochránili prsní tkáň.

Máte na sport takovou podprsenku, která vám zcela vyhovuje?

Hodně jsme zkoumali, jak může pohyb prsou ovlivnit výkon, a víme, že při běhu se prsa pohybují podle vzorce, který připomíná tvar motýlích křídel. To se právě snažíme omezit, protože tento pohyb může reálně snížit sportovní výkon. Zaznamenali jsme zkrácení kroku při běhu o celé čtyři centimetry, když žena běží bez podpory prsou. Může vám připadat, že čtyři centimetry nejsou mnoho, ale čtyři centimetry na každém kroku při délce maratonu už představují celou míli (cca 1,6 km). Takže bez správné sportovní podprsenky už máte ztrátu jedné míle.

Foto: University of Portsmouth

Kdo je Joanna Wakefield-Scurr

Profesorka biomechaniky, vedoucí oboru biomechaniky a vedoucí výzkumné skupiny pro zdraví prsou na University of Portsmouth. Díky tomu, že spolupracuje s výrobci spodního prádla a sportovního oblečení, školami a sportovkyněmi, má možnost promítnout výsledky výzkumu do praxe. 

Vedete výzkumnou skupinu, se kterou sbíráte data ohledně spokojenosti žen s podporou prsou při sportu. Jak se taková data sbírají? Ptáte se na subjektivní pocity, nebo probíhají nějaká objektivní měření? 

Sbíráme data různými způsoby. Když jde o tělesný komfort, jsou to subjektivní pocity. Ale dbáme na to, aby ta dala byla porovnatelná. Zkoumáme vždy situaci i v kontrolních podmínkách, což je aktivita bez podpory prsou. Ženy přijdou do naší laboratoře, cvičí, například běhají, a to nejprve bez podprsenky. My je požádáme, aby ohodnotily úroveň pohodlí či nepohodlí při cvičení bez podpory. Poté je požádáme o totéž se sportovními podprsenkami. Máme tedy srovnání s podprsenkou a bez. A díky tomu jsme schopni porovnat hodnocení různých lidí. Protože každý vnímá bolest nebo nepohodlí jinak.

Podprsenka adidas Aeroimpact Luxe Training light-support je mírně zpevňující podprsenka s praktickým rozepínáním vpředu. Hodí se pro méně intenzivní cvičení, jako je jóga a pilates. Foto: adidas

Máte také data o množství žen, které nosí podprsenky, které jim ovšem neposkytují dostatečnou podporu. Jsou to vysoká procenta – až 90 % žen nosí na sport podprsenku nesprávné velikosti. Jak je to možné?

Je to hodně frustrující. Myslím, že to je nedostatkem informací. V Británii dívky ve školách nikdo neučí o zdraví prsou. Málo se o něm mluví. My se o osvětu intenzivně snažíme. Když o tom s ženami mluvíme, často říkají – jak to, že jsem to doteď nikdy neřešila? A i ty ženy, které se touto otázkou zabývaly, měly potíže najít pro sebe správné řešení. Proto velmi pozitivně hodnotím uvedení kolekce, která nabízí sportovní podprsenky v tolika střizích a velikostech. Do naší laboratoře přichází hodně žen a mnohé z nich říkají: „Nikdo neprodává sportovní podprsenku v mojí velikosti.“ „Taková podprsenka, která by mi seděla, se nevyrábí.“ Ale nyní je ta nabídka mnohem lepší.

Foto: adidas

Bra Revolution! Správná podprsenka pro každý tvar i sport

Adidas uvádí revoluční kolekci sportovních podprsenek, která řeší nedostatečnou podporu a nabízí velikosti pro všechny. Více než 90 % žen nosí sportovní podprsenku nesprávné velikosti, zjistily studie provedené ústavem pro biomechaniku prsou University of Portsmouth. Nedostatečná podpora prsou vede u téměř poloviny respondentek k bolestem prsou souvisejícím s pohybem. Tento výsledek chce adidas změnit pomocí kolekce podprsenek Bra Revolution – 43 nových druhů v 18 produktových řadách s celkem 72 velikostmi, aby každá žena našla tu správnou. Vybrat si tu svou můžete v obchodech adidas Store Černá Růže a Palladium, kde jsou speciální kabinky s návodem a vyškolený personál, který vám pomůže vybrat správnou velikost.

S čím podle vás souvisí to, že se zdraví prsou nevěnuje tolik pozornosti? Je to tím, že ženská prsa nejsou ve středu zájmu „mužské medicíny“?

Možná ano. Řekla bych, že to může být jedním z důvodů. Výzkumnou skupinu jsem založila před sedmnácti lety. Tehdy existovalo pouhých šest publikovaných vědeckých studií, které se zabývaly správnou podporou prsou. Zatímco třeba podporou chodidel, tedy oblastí důležitou pro segment běžeckých bot, se zabývaly tisíce studií. Je to velké zklamání, že nemáme víc dat a více dostupných informací, když dojde na zdraví prsou a funkci sportovních podprsenek.

Když jste začínala se svým výzkumem, bylo těžké se prosadit a získat pro něj například finance?

Ano. A zvlášť těžké bylo výsledky výzkumu publikovat ve vědeckých časopisech. Nechci spekulovat, proč to tak bylo. Ale je fakt, že v redakčních radách těchto publikací převládají muži, takže je možné, že u nich chybělo pochopení pro to, jak důležitá oblast zdraví to ve skutečnosti je.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností adidas.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s