E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Slavnost může začít. Slunovrat, nejočekávanější horor roku

24. červenec 2019

Ty nejtemnější věci se mohou odehrávat i za bílého dne. O tom přesvědčí diváky režisér Ari Aster, který po svém ceněném debutu Děsivé dědictví přichází se Slunovratem, dalším originálním přírůstkem k hororovému žánru.

Film sleduje skupinu mladých Američanů, kteří se vydávají do odlehlé skandinávské vesničky zažít speciální slavnost, jež se koná jen jednou za 90 let. Bezstarostné prázdninové veselí se brzy zvrtne – vesničané hosty přizvou k rituálům, při kterých se místní ráj na zemi mění v čím dál děsivější peklo. První zahraniční ohlasy se shodují, že Aster potvrdil pověst jednoho z největších režisérských talentů současnosti.

Deník Wall Street Journal Slunovrat označil za „odvážný a originální“, The Telegraph hovoří o „zvráceném, nádherném, mistrovském díle od nového krále hororu“The Evening Standard se nebál film přirovnat ke kultovním zástupcům žánru: „Slunovrat se může pyšně zařadit po bok filmů Rosemary má děťátko nebo Vymítač ďábla“. Do českých kin snímek vstoupí 1. srpna, o týden dříve, ve středu 24. července, se v kině Aero uskuteční speciální předpremiéra.

„Kdy naposledy se vám stalo, že jste si při sledování filmu s údivem řekli: ‚Něco takového jsem ještě nikdy neviděl/a’? Mně se to stává stále méně. Když jsem se ale dívala na Slunovrat, tahle věta mi na mysl přicházela neustále. Pohlcující, děsivý, znepokojivý, ale i nečekaně vtipný, nádherně nasnímaný, precizně napsaný a nekonečně originální. Od první minuty jsem fascinovaně zírala na plátno a užívala si tuhle zvrácenou pohanskou slavnost v malebné švédské vesničce. Ari Aster pozdvihuje prostou hororovou zápletku na komplexní, a velmi zábavné dílo a inovativně zpracovává témata partnerských vztahů, rodiny, kultů i rituálů. Slunovrat se může pyšně srovnávat s těmi nejlepšími flimy Triera či Noého a definitivně stvrzuje, že Ari Aster je jedním z největších režisérských talentů současnosti. Jsem strašně ráda, že právě tohle je první horor, který v Aerofilms distribuujeme.“

Kateřina Dvořáková, Aerofilms

Děsivý kult na severu Švédska

V prvních fázích vývoje snímku Aster blízce spolupracoval s filmovým architektem Henrikem Svennsonem. Právě on Asterovi pomohl pochopit skandinávskou kulturu a tradice. Dvojice společně navštěvovala folklórní muzea, zachovalé tradiční osady na dalekém severu, mluvila s odborníky na švédské kmenové zvyky.

Snažili jsme se pochopit, jak lidé ve venkovských a náboženských skandinávských komunitách žili v období před 500 lety až do současnosti,“ říká Svensson. Při výzkumu naráželi na čím dál temnější věci – objevovali zločinné zvyky, včetně vikingských metod mučení. Aster pak začal psát svůj scénář, kdy vsadil skupinu moderních mladých Američanů do cizího prostředí děsivého kultu, jenž vykonává sérii rituálů během letní slavnosti v odlehlé vesničce na severu Švédska.

Horor za bílého dne

Námět k filmu Slunovrat vychází z Asterovy osobní zkušenosti – reflektuje krach jeho tříletého vztahu. Když se Aster pokoušel překonat žal, vtělil svůj boj do postavy Dani, mladé ženy, jejíž vztah s přítelem Christianem je v troskách. Když ale Dani zasáhne obrovská rodinná tragédie, Christian s ní zůstává a se sebezapřením ji zve, ať s ním a jeho přáteli jede na výlet do odlehlé skandinávské vesničky.

Christian a Dani jsou na mrtvém bodě. Slunovrat byl vždy jakýsi horor o vzájemné závislosti,“ říká Aster. Jedním z netradičních prvků filmu je všudypřítomné světlo – snímek se odehrává za polárního dne a úplná tma nikdy nepřichází. „Je to příběh ženy, která přichází o rozum a půdu pod nohama. Řekl jsem si, že bude zajímavé vsadit ji do stresové situace, kdy je slunce vždycky na obloze a není žádný rozdíl mezi dnem a nocí,“ dodává režisér.

Slunovrat | Midsommar.  USA / 2019 / premiéra: 1. srpna 2019

režie a scénář Ari Aster ■ kamera Pawel Pogorzelski ■ střih Lucian Johnston ■ hrají Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter, William Jackson Harper, Julia Ragnarsson a další.

Popup se zavře za 8s