E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Chcete začít programovat a nevíte kudy do toho?

26. listopad 2021

Dala se vaše kamarádka na programování a pochvaluje si, jak je to v IT fajn, tak o tom teď také uvažujete? Slyšeli jste, že s programováním jde automatizovat část vaší práce a láká vás zjistit, jak by to mohlo vypadat? Pokud si chcete práci s kódem vyzkoušet a rozhlédnete se po internetu, zavalí vás nekonečné množství možností, jak začít. Pojďme si v tom tedy udělat pořádek.

První pokusy s programováním lze udělat i v mobilní appce. Populární jsou aplikace Mimo nebo SoloLearn, ale berte to spíš jako procvičování. Je to jako kdybyste si na mobilu trénovali akordy - hrát na kytaru vás to nenaučí. Musíte vzít do ruky plnohodnotný nástroj a dát prsty na struny. V tomto případě je tím nástrojem počítač. Je jedno, zda máte Linux, Windows, nebo macOS, ale ujistěte se, že máte veškerá oprávnění a můžete instalovat programy. Počítač může být klidně starší, v začátcích není výkon podstatný.

Jaký jazyk vybrat?

Počítačům budete zadávat úkoly programovacím jazykem. Takových jazyků je hodně a začátečníci se často zaseknou při rozhodování, který vybrat jako svůj první. Jazyky podléhají fanouškovství, takže když se zeptáte lidí z oboru, doporučí vám ne ten, jenž by se hodil pro vás, ale nějaký jejich oblíbený.

Honza Javorek je Junior Guru

Chcete programovat? Na junior.guru máte spoustu tipů jak začít, na co si dát pozor a jak získat první práci v oboru. Abyste v tom všem nebyli sami, můžete se přidat do junior.guru klubu, kde najdete parťáky z oboru. Nejen začátečníky jako vy, ale i profíky, kteří vám pomohou s motivací, poradí s kariérou, poskytnou zpětnou vazbu, rozseknou zapeklitý problém v kódu.

Jenže jazyk vůbec podstatný není. Je jedno, s jakým začnete, hlavně když vás to bude bavit. Základy jsou totiž ve všech velmi podobné a z velké části přenositelné z jednoho do druhého. Prakticky s jakýmkoliv mainstreamovým jazykem budete schopni si sehnat práci, a pokud se přece jen rozhodnete pro změnu, přejít na jiný není takový problém.

Pokud máte jasno v tom, co chcete umět programovat, zjistěte si nejvhodnější specializovaný jazyk a ten se učte. Jsou to mobilní aplikace? Ty lze tvořit jen v jazycích Kotlin a Swift. Co když ale zatím nevíte, jaké zaměření by vás bavilo? Vyberte podle toho, co vás láká vytvořit, nebo v čem se můžete motivovat spolu s kamarády. Třeba jste vždy toužili vytvořit hru. Možná sníte o vlastní webovce. Ať je to cokoliv, zvolte nejvhodnější jazyk pro takový projekt a na tom se učte programovat. 

Když nevíte vůbec, sáhněte po jazyku Python. Je univerzální, takže stačí na mnoho úloh, ačkoliv pro ně mohou existovat specializovanější jazyky. Vypadá jako anglická věta a neobsahuje příliš mnoho divných značek, takže se dobře učí. Má přátelskou komunitu lidí, kteří píšou materiály pro začátečníky a pořádají nejrůznější akce, a to po celém světě, od USA přes Česko až po Namibii. Možná i proto je to jeden z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších jazyků vůbec.

Najděte si kamarády

Podle modelu 70-20-10 by mělo pětinu času, který trávíte učením, vyplňovat navazování mezilidských vztahů. Navštivte večerní hospodský sraz programátorů, zkuste kurz, najděte si online komunitu, nebo se s bráchou předhánějte, kdo z vás vyrobí vtipnější generátor politických kampaní. Hlavně nebuďte na učení sami. S lidmi budete mít větší motivaci a tím i šanci své snažení dokončit s úspěchem.

Sdílejte, než to smažou!

V IT je běžné sdílet své znalosti s ostatními v oboru. Obřím fenoménem je „open source“, tedy vytváření produktů s kódem, který může číst nebo i použít kdokoliv jiný. Překonejte tedy svůj imposter syndrom nebo strach, že někdo ukradne váš unikátní nápad. Na potkání ukazujte, co máte. Dostanete dobře míněnou zpětnou vazbu nebo užitečné tipy, na které byste sami nepřišli.

Teď si říkáte, že máte motivace dost, ale věřte tomu, že už zítra jí bude méně a za týden zbude sotva polovina. Především pokud se do toho chystáte jít jako samouk, je velmi pravděpodobné, že začnete brzy své učení odkládat, protože se vám to nehodí. Následně zjistíte, že se vám to nehodí vlastně nikdy. Oproti tomu s partou kamarádů si udržíte zápal pro věc, ať už skrze sdílení společného utrpení, odpovědnost k druhým, nebo humor.

Kromě studijní skupiny si najděte i oborové komunity. Mohou mít dobrovolnické nebo profesionální vedení a najdete je hlavně na Facebooku, Discordu, nebo webu Meetup.com. Vznikají kolem začátečnických iniciativ, firem, programovacích jazyků. Každá má odlišnou atmosféru, tak je dobré zkoušet, co vám sedne. Profesní komunita vám poskytne pomocnou ruku, když se na něčem zaseknete, nebo důležitou zpětnou vazbu, kterou byste měli ideálně vyhledávat s každým svým výtvorem. Také první práce se vám bude hledat snáz, pokud už budete mít nějaké kontakty v oboru, než z pozice úplného outsidera.

Komunita kolem již zmíněného jazyka Python je známá svou přívětivostí pro nováčky a vzešel z ní i placený klub přímo pro začátečníky provozovaný autorem tohoto článku. Za zmínku dále stojí Česko.Digital, kupa dobrovolníků měnící veřejné věci k lepšímu skrze IT, nebo Frontendisti, kteří sdružují programátory frontendu, tedy viditelných částí webovek.

Vyplatí se kurz?

Všechno, co potřebujete k práci v IT, se můžete naučit na internetu, a to zdarma. Zní to až příliš dobře na to, aby to byla pravda? Ověřte si to v materiálech naucse.python.cz nebo na YouTube u yablka. Pokud se budete připravovat systematicky, znalosti si budete zkoušet aplikovat a vzdělávání zakončíte vlastním praktickým projektem, budete při hledání práce na podobné startovní čáře jako absolvent certifikovaného kurzu. Důležité nejsou diplomy, ale co dokážete.

Pokud se ale cítíte lépe, když vás vede někdo zkušenější, přihlášku do kurzu zvažte. To, že za nej musíte zaplatit, může psychologicky fungovat jako symbolický závazek, nebo bič, chcete-li. V kurzech můžete studovat prezenčně nebo online. V tom druhém případě lze narazit na různé formy a je dobré zvážit, která vám vyhovuje: pravidelné videohovory, připravená videa s lektorem, procházení interaktivních cvičení...

Speciálním typem kurzů je tzv. „bootcamp“, který se specializuje na intenzivní rekvalifikaci. Podmínky takového kurzu často vyžadují, aby se mu účastníci věnovali na plný úvazek a aby prošli výběrovým řízením. Kurzy občas nabízí garanci nalezení první práce, ale je dobré si detailně projít, k čemu se zavazujete. Dohození nasmlouvaným partnerům a snížení školného může znít dobře přesně do chvíle, než dostanete nabídku, kterou byste raději nevzali.

Pokud máte peníze, kurzy jsou vám k dispozici jako raketové palivo, které může vaši cestu za kariérou v IT značně usnadnit a urychlit. Je však dobré vědět, že to jde i bez nich, a především zachovat chladnou hlavu při čtení líbivého marketingu, vyhledat si recenze, přečíst si podmínky.

Umění dobře se zeptat

Česká škola vás možná naučila, že kdo se ptá, je za hlupáka. Překonejte to a na vše se ptejte, v IT je zvykem si pomáhat. Naučte se ovšem ptát správně. Žádná otázka není hloupá, může však být hloupě položená. Nejslavnější návod na psaní dotazů je už staršího data, alternativou může být návod od Stack Overflow, nejznámějšího webu s otázkami a odpověďmi.

Jak se učit

Když si budete pouštět videa a opakovat, co v nich dělají lektoři, zjistíte, že programování je opravdu jednoduché. Až vás překvapí, jak brzy vyrobíte svou první webovku nebo hru. Z té radosti si koupíte hned několik dalších online kurzů, které stejným způsobem projdete. Potom však budete chtít vytvořit něco svého a zjistíte, že vůbec nevíte, jak začít. Máte za sebou sice tři kurzy, dali jste tomu hodiny, ale nic jste se nenaučili.

Programování se totiž nelze naučit bez praktické aplikace vědomostí. Je to jako v matematice, kde můžete v učebnici přečíst vzorečky a postupy, ale dokud si nezkusíte sami vyřešit aspoň deset příkladů, vlastně ještě nic neumíte. Proto při učení nezapomínejte vždy něco sami tvořit. Vymýšlejte si vlastní příklady. Nejlepší výsledky má takové učení, které podpoříte vlastním praktickým projektem, i kdyby to měla být webovka vaší kočky.

Projekty jsou nezbytné nejen pro učení, ale také následné hledání první práce v oboru. Pro mnohé firmy jsou vaše výrobky dokonce důležitější než diplom z vysoké školy. Certifikáty z kurzů nemají zas tak velkou váhu, a pokud jste samouk, je to dokonce jediný způsob, jakým můžete prokázat své dovednosti.

Podpůrné aktivity pro ženy

Začátečnické kurzy a komunitu lidí z oboru můžete najít také díky aktivitám, jež se snaží zvýšit podíl žen v IT. Ten je podle analýzy ČSÚ nejmenší v Evropě. Aktivity pro ženy fungují jako připojovací pruh na dálnici. Ženy zde mohou v bezpečí, tedy bez předsudků a přebujelých eg, nabrat rychlost, aby se pak mohly snáze zařadit do divočiny společného pracovního trhu. Největší takovou aktivitou jsou u nás Czechitas, na Slovensku Aj Ty v IT.

Existuje však řada dalších, neméně zajímavých, byť se jim nedostává tolik mediální pozornosti. Dobrovolnice a dobrovolníci z PyLadies organizují půlroční večerní kurzy programování v jazyce Python pro úplné začátečnice, a to hned v několika městech. ReactGirls budují vzdělávací komunitu kolem technologie React, která je oblíbená pro tvorbu viditelných částí webovek. CyberMagnolia sdružuje české ajťačky bez ohledu na jejich zaměření nebo úroveň znalostí. A nakonec Femme Palette, kde vám zajistí mentoring od profíků z oboru.

Popup se zavře za 8s