E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Tématem setkání asociace podnikatelek byly rodinné firmy a také naděje

25. červenec 2022

Na 30 úspěšných podnikatelek a manažerek se sešlo ke příležitosti pátého konání exkluzivní Veuve Clicquot Dinner with Conference, pořádané Českomoravskou asociací podnikatelek a manažerek (ČMAPM) a Veuve Clicquot. Hlavním tématem večera byly rodinné firmy a rodinné podnikání.

Foto: Jana Kremlová z firmy ALIKA mluvila i o naději v těžkých časech. Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek

„Rodinné firmy a rodinné podnikání jsou velmi specifickou oblastí, a to nejen tím, že v ČR de facto minulým režimem vymizela tzv. generační obměna. Vztah k rodinnému podniku a předání rodinné firmy další generaci se vlastně teprve učíme. Musíme si uvědomit, že rodinné firmy jsou jedním ze základních pilířů české ekonomiky a tak by k nim měl přistupovat i stát“, uvádí prezidentka ČMAPM Romana Krejsová. Jejich důležitost by se tedy podle ČMAPM rozhodně neměla podceňovat, stejně jako problematika generační obměny. Právě ta je jedním z bodů, které rodinné firmy v ČR v současné době velmi intenzivně řeší. 

Doufám, že příběh naší firmy je v dnešní náročné době nadějí, že i když se chvilkově nedaří, je vždycky světlo na konci tunelu.

Nejen na toto téma promluvila Jana Kremlová, zakladatelka a ředitelka společnosti ALIKA, která byla hostem brněnského setkání podnikatelek. Společnost ALIKA, která je dnes největší českou pražírnou ořechů, založila paní Kremlová se svým manželem již v roce 1992 a ve firmě působí i další členové její rodiny. „Bylo mi velkým potěšením představit naši firmu úspěšným manažerkám a podnikatelkám,“ říká Jana Kremlová. „Doufám, že byl příběh naší firmy, která je již v procesu předávání do rukou našich dcer, pro mnohé inspirací a nadějí v dnešní náročné době, že i když se chvilkově nedaří, je vždycky světlo na konci tunelu.“

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek

ČMAPM sdružuje podnikatelky a manažerky napříč Českou republikou již od roku 1995. Asociace pomáhá ženám uplatnit se v profesním životě a naučit se jej skloubit nejen s rodinným životem, ale i se svým osobním rozvojem. Jako jediná asociace v České republice je členem celosvětové asociace podnikatelek a manažerek FCEM. Informace o všech projektech najdete na www.cmapm.cz nebo na sociálních sítích pod zkratkou ČMAPM.

Mezi zakladatelky nebo pokračovatelky rodinných firem a podniků patří i celá řada členek asociace. Na akci, která se uskutečnila v nadčasových prostorách restaurace Element, tedy nemohly chybět dámy z firem ŽALUZIE NEVA s.r.o., Farma Kněžství s.r.o. anebo PROTECO nářadí s.r.o., což je firma s třicetiletou tradicí, jejíž majitelka Pěva Holancová říká: „Určitá změna je vždy přínosná a je nutné umět podnik transformovat.“

Exkluzivním partnerem akce bylo proslulé šampaňské Veuve Clicquot s charakteristickou žlutou vinětou, které je již 250 let ztělesněním elegantního a smělého „art de vivre“ (umění žít). Ten mu vtiskla žena-vizionářka a „velká dáma Champagne“, Barbe Nicole Ponsardin, která dům převzala v roce 1805. Proslula heslem, které platí dodnes: „Existuje jen jedna kvalita – ta nejvyšší“. Do šampaňské metody zavedla hned několik inovací. Zásadní měrou se tak podílela na jeho světovém úspěchu a vždy se řídila slovy: „Každý další den otevírá nové cesty k vybudování lepší budoucnosti.“ Celý silný příběh této značky podnikatelkám přiblížila ambasadorka Veuve Clicquot pro ČR, Markéta Zázvorková.

Zástupkyně rodinných firem i ambasadorka Veuve Clicquot sdílely zkušenosti.Foto: ČMAPM

Dalším hostem večera byla oblíbená spisovatelka Naďa Horáková, která je autorkou více než 20 knih a podílela se také na scénářích oblíbeného detektivního seriálu Policie Modrava. Je velkou znalkyní místní historie a na Veuve Clicquot Dinner with Conference představila nejen svou tvorbu, ale i význam města Brna.

Tento večer nebyl jen o sdílení zkušeností a zajímavého podnikatelského příběhu, který mnohé inspiruje, ale také o vzájemném propojení podnikatelek a jejich podnikání. Na podzim se uskuteční Veuve Clicqout Dinner with Conference opět na zajímavé téma,“ dodává Romana Krejsová, prezidentka ČMAPM.

Popup se zavře za 8s