E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Na gynekologickou prevenci jednou ročně, doporučuje vedoucí lékař gynekologie na klinice Canadian Medical

„Většina žen, které onemocní zhoubným nádorem, jsou bohužel ty, které zanedbají prevenci. Nebyly na prohlídce zpravidla tři a více let,“ říká Miroslav Verner, vedoucí lékař gynekologie na klinice
Canadian Medical.

Foto: Shutterstock

Pokud bych zvažovala členství v Canadian Medical, co jako pacientka získávám navíc?

Nechci, aby to znělo úplně banálně, ale v lidském životě jsou podle mě důležité dvě věci – zdraví a čas. A obě v Canadian Medical nabízíme. Nemluvím o nějakém univerzálním receptu na zdraví, ale máme tady tým velmi vzdělaných lidí, kteří umějí o zdraví opravdu pečovat. A zároveň mají možnost si na každou pacientku vyhradit dostatek času.

Stále platí, že úspěšní v prevenci jsme jen tehdy, když za námi ženy do ambulance dorazí.

Na klinice provádíte zákroky v rámci jednodenní chirurgie. O jakých operacích tu mluvíme?

Nabízíme ošetření v režimu, kdy ráno přijdete a zpravidla ještě tentýž den odcházíte. Jednodenní chirurgie je opravdu jednodenní výkon s jednodenní hospitalizací. V gynekologii mezi ně patří například hysteroskopie, laparoskopie, konizace nebo kosmetické výkony na zevním genitálu.

Co když nejde vše podle plánu, jste schopni se o pa­ci­entku postarat delší dobu?

Máme samozřejmě i lůžka a počítáme s tím, že se plánovaná jednodenní hospitalizace může protáhnout. Navíc jsme pro případ komplikací nebo složitějšího řešení pro­pojeni s Ústavem pro péči o matku a dítě.

Foto: Canadian Medical

O klinice Canadian Medical

Soukromé zdravotnické zařízení, které přes dvacet let poskytuje prémiovou lékařskou péči na osmi klinikách v Praze a Brně. Vedle praktických lékařů a pediatrů nabízejí kliniky na čtyřicet specializací a také lůžkovou část se dvěma nejmodernějšími operačními sály. Od roku 2012 jsou kliniky součástí české zdravotnické skupiny EUC.

Preventivní gyne­kologické prohlídky se doporučují alespoň jednou do roka. Jaká onemocnění se snaží v populaci zachytávat?

Jedná se především o zhoubný nádor děložního čípku, prsu a tlustého střeva. Všechny tři patří do péče gynekologa jakožto lékaře prvního kontaktu.

Onemocnění tlustého střeva?

Ano. Abych to vysvětlil: my samozřejmě nádor tlustého střeva neléčíme, ale na pravidelné prohlídce můžeme ženě, která dosáhla padesáti let, provést test na přítomnost okultního krvácení do stolice. Pokud vyjde vzorek pozitivně, odesíláme pacientku ke specialistovi na danou problematiku. Stejně tak gynekolog ženu upozorňuje na preventivní mamografické vyšetření.

Co se týče rakoviny děložního čípku, na trhu je už několik let dostupné očkování proti lidským papilomavirům – HPV, které ji způsobují. Doporučujete ho svým pacientkám?

Určitě doporučuji a ideálně ještě před začátkem pohlavního života. Chlapce nevyjímaje. O očkování dnes již spolehlivě víme, že většinu žen ochrání před rakovinou děložního čípku. Je pro mě vlastně trochu matoucí, že většina z nás se obává rakoviny, ale přesto se proti ní nenechá očkovat ze strachu z očkování. To samozřejmě může mít i nežádoucí účinky, jsou ale naštěstí zpravidla nezávažné. Jedná se o velmi bezpečnou vakcínu.

Patří diagnóza rakoviny děložního čípku k častým? Koho se nejvíc dotýká?

Toto onemocnění má dva vrcholy největšího výskytu – první okolo čtyřicátého a pak kolem padesátého roku života. Vzácností ale nejsou ani podstatně mladší ženy. Přitom při dobře fungujícím systému screeningu v rámci preventivních kontrol a spolu s očkováním lze většině z nich předejít. Počet nově diagnostikovaných onemocnění, incidence, nám od poloviny devadesátých let klesá. Tento trend se ještě více urychlil se zavedením organizovaného screeningu v roce 2008. Jednu z klíčových rolí v předcházení tomuto nádorovému onemocnění hraje i dobře fungující síť specializovaných ambulancí, takzvané expertní kolposkopie.

Stále platí, že úspěšní v prevenci jsme jen tehdy, když za námi ženy do ambulance dorazí. Smutnou pravdou je, že většina žen, které onemocní zhoubným nádorem, jsou bohužel ty, které prevenci dlouhodobě zanedbají a na prohlídce nebyly zpravidla tři a více let.

Chodíte na gynekologické prohlídky pravidelně?

Co přesně je expertní kolposkopie?

Vyšetření, kdy se za pomoci kolposkopu kontroluje vzhled děložního čípku, pochvy a zevních rodidel. Provádí jej speciálně vyškolený lékař s licencí a průpravou v diagnostice přednádorových změn. My máme štěstí, že takového kolegu ve svém týmu máme.

Jaký je postup, když vyšetření přednádorové změny skutečně odhalí?

To záleží na více faktorech – na závažnosti změn, věku, jestli pacientka plánuje děti. Expertní kolposkopista vše vyhodnotí a navrhne postup, který je bezpečný pro pacientku a současně zohledňuje zmíněné okolnosti.

Na klinice máte speciální program pro těhotné – Materna. Jak funguje?

Základní myšlenkou programu je nabídnout těhotné ženě péči od A do Z tak, aby vše probíhalo ideálně na jednom místě. Součástí jsou všechna doporučená, ale i nepovinná vyšetření. Patří sem zubní prohlídka, kontrola praktickým lékařem nebo třeba fyzioterapie, nutriční poradenství.

Materna do značné míry funguje i díky úzké spolupráci s Ústavem pro péči o matku a dítě. Část tamních kolegů pro Maternu zajišťuje péči u porodu, což je jeden z velkých benefitů, a současně nám pomáhají v případech, kdy nastanou závažnější komplikace.

Foto: Miroslav Verner, Canadian Medical

Kdo je Miroslav Verner

V oboru gynekologie a porodnictví působí už dvacet let. Pracoval v Ústavu pro péči o matku a dítě jako vedoucí lékař gynekologického pooperačního oddělení, později na klinice v Německu jako primář gynekologického oddělení. V současnosti je vedoucím lékařem gynekologie v Canadian Medical. Zde se věnuje mimo jiné gynekologickým ambulantním a jednodenním operačním výkonům.

Poslední dva roky jsme se potýkali s covidem. Zaznamenali jste vysoký počet nakažených těhotných žen?

Frekvence tohoto onemocnění u těhotných kopíruje frek­venci onemocnění v populaci. Měli jsme těhotné, které covid prodělaly, a musím zaklepat, že většina s mírnějším průběhem. Nicméně těhotné jsou považovány za rizikovou skupinu, stejně jako senioři nebo lidé s oslabenou imunitou. Hrozí u nich riziko předčasného porodu, část žen skončila na ventilaci na jednotkách intenzivní péče.

Jak je to s očkováním u těhotných žen?

Já říkám ano základnímu očkování i posilující dávce. Ostatně je to doporučení nejen mezinárodních organizací, ale i naší odborné gynekologicko-porodnické společnosti.

A pokud se obrátím zcela opačným směrem – k ženám, které dítě neplánují. Jaké jsou možnosti na poli antikoncepce? Něco revolučního?

Žádná revoluční metoda se v dohlednu nechystá, ale shodou okolností byl začátkem roku na trh uveden přípravek s novým typem estrogenu, který se přirozeně tvoří v lidském těle. Podle provedených studií by měl mít minimum nežádoucích účinků na kardiovaskulární aparát. Samozřejmě existují i další možnosti, jako jsou náplasti, kroužky, tělíska. Nabídka je dnes tak široká, že si spolehlivě může vybrat každá žena.

Rád bych na závěr zmínil ještě jedno palčivé téma, o němž se moc nemluví, což je velká chyba. Jedná se o koncepci, tedy početí. Když se na školách probírá sexuální výchova, řeší se pohlavní choroby a antikoncepce, ale už se moc nemluví o lidské plodnosti a jejích limitech. Přitom je to jeden z problémů, které ve své ordinaci řeším čím dál častěji. Ideál­ní věk pro početí je do třiceti let. Já se ale ­setkávám s pacientkami, kterým je třicet pět, dochází jim postupně biologický čas a přitom děti moc chtějí. Mnoho z nich se díky současnému pokroku a změně v myšlení spoléhá na IVF centra, ale ta všechno nevyřeší. Samozřejmě si uvědomuji, že věk tu není jediným důležitým faktorem, na druhou stranu se z neplodnosti stává opravdový ­problém.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – Canadian Medical.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s