E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Menstruační aplikace byla jen začátek. Jak je na tom česká femtech scéna?

Evropa je kolébkou femtechu a není divu, že nejslibnější startupy vznikají právě tady. Je zde prostor i pro vaše schopnosti a ambice? Ve speciálu Heroine Ženy v IT mapujeme, jak ženy formují celý IT obor a jak se v něm úspěšně prosazují.

Foto: Brooke Cagle / Unsplash

Pojmem femtech označujeme rostoucí množství firem na pomezí technologií a medicíny, které vytvářejí produkty na míru ženskému biologickému nastavení a ženskému zdraví. Nejde jen o menstruační a ovulační aplikace, produkty pro těhotné nebo kojící matky. Firmy jako Glow a Flo možná stály na počátku inovace, dnes sem patří funkční oblečení, wearables (i tzv. smart jewelry) či software na míru ženám.

S tím, jak věda a výzkum začínají brát v potaz ženu (nejen muže) jako normu, očekává se prorůstání femtechu do dalších oblastí, od policejních uniforem po testovací panáky při haváriích. Femtech pak nejsou jen produkty, které tyto firmy vytváří, ale celý ekosystém: od investic, které plynou do často ženami vlastněných společností, přes otevřenější dveře kodérkám a vývojářkám, které se na vzniku těchto produktů podílejí, až po instituce a kurzy, které zpřístupňují ženám dříve nedostupné obory. 

Přečtěte si celý článek v našem speciálu Ženy v IT

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s