E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Ajťačky bourají stereotypy a nabízejí jiný úhel pohledu

21. listopad 2021

Ženy se významně podílely na prolomení německého šifrovacího stroje Enigma i na výpočtech potřebných pro přistání Apolla 11 na Měsíci. V NASA se jim přezdívalo lidské počítače.

Foto: Asseco

Navzdory těmto úspěchům ženy nehrály tak klíčovou roli během počítačové revoluce v sedmdesátých letech a práce v IT se stala téměř výhradně mužskou záležitostí. Ke vzniku tohoto stereotypu přispěla i popkultura. Filmy z devadesátých a nultých let ukazovaly ajťáky, programátory a hackery jako asociální muže připoutané dnem i nocí k blikajícím obrazovkám.

To už dávno neplatí! Programátorky, konzultantky i systémové specialistky a pracovnice technické podpory jsou dnes běžnou a nedílnou součástí většiny nadnárodních technologických korporací. Oproti mužům mají talent věci lépe spojovat a lépe vnímají kontext. Do tuzemska trend přišel o něco málo později, ale i zde se ženám v IT daří. Pionýrskou práci odvedl projekt CzechITas a firmy jako Seznam.cz nebo Asseco Solutions.

Titul z vysoké školy je pro práci v IT výhodou, nikoli podmínkou. Stačí jen odhodlání a chuť učit se novým věcem. Technologie navíc pomalu ovládají tradiční odvětví jako účetnictví, logistiku i marketing.

Česká praxe

Zmíněná společnost Asseco Solutions se svým systémem HELIOS je špičkou v oblasti vývoje podnikových ERP systémů. Zabývá se nejen softwarovým vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů pro organizace všech velikostí v nejrůznějších oblastech jejich působení.

Ve společnosti s třicetiletou tradicí pracuje 125 žen. To je třetina ze zhruba 350 zaměstnanců. „Nejvíce žen pracuje na konzultantských pozicích. To je pozice, která protíná IT svět s konkrétními obory. Konzultant školí a učí koncového uživatele našeho ERP systému. Zároveň od něj sbírá podněty a ty předkládá vývojovému týmu a diskutuje je s ním,“ vysvětluje Andrea Kovářová, ředitelka pro business procesy společnosti Asseco Solutions.

Podíl žen v IT bude růst i nadále. Jednak je větší hlad po nových pracovnících, jednak tato práce nabízí flexibilitu v podobě práce z domova nebo částečných úvazků. Koronavirus naši závislost na online prostředí ještě více zesílil. Jde tak o perspektivní obor. Pokud si i vy chcete zkusit práci v IT, kontaktujte Asseco Solutions. Společnost nyní otevírá celou řadu nových pozic. Navíc novou náborovou kampaň staví na zcela unikátním přístupu. Nejprve si domluvíte schůzku a až na ní řešíte možné pracovní zařazení na základě zájmu a zkušeností. Odpadá tak strach, jestli vás vůbec pozvou na pohovor.

Přehled volných pozic a kontakt najdete na webu Helios.eu.  

Popup se zavře za 8s