E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Sáhla jsem si na dno.“ Obrovskou pomoc znamenal i obyčejný nákup

Přes 10,5 milionu korun se od loňského jara vybralo v rámci sbírky novinářky Nory Fridrichové na podporu rodin samoživitelů. Ta běží na platformě Znesnáze21 a osamělí rodiče ve finanční nouzi už díky ní obdrželi více než 3300 nákupů. Pomohli i Kateřině, která pečuje o dva syny, z nichž jeden trpí zrakovou vadou a druhého trápí potravinové intolerance.

Foto: Shutterstock

Kateřina je maminkou dvou malých chlapečků, kteří se potýkají s mnoha zdravotními problémy. Je na ně sama a její finanční situace je extrémně špatná. Katka počítá doslova každou korunu. Když se pak navíc cokoliv pokazí, například se opozdí příspěvek na bydlení, už nemá co počítat. Taková situace nastala před několika týdny a nebýt nákupu od dárcovské platformy Znesnáze21, neměla by pro své syny ani základní potraviny. „Nákup byl celkem za 5 tisíc korun a doslova nás v tu chvíli zachránil. Potřebovala jsem pro syny batolecí mléka, ty jsem objednávala v internetové lékárně. A za zbytek jsem mohla objednat potraviny,“ popisuje Katka.

Sbírka na nákupy probíhá od jara loňského roku. Stále se připojují další jednotlivci i firmy nabízející pomoc. Finanční skupina Partners například věnovala do sbírky 1,7 milionu korun. Firma Rohlík.cz, která je zároveň i jednou z prodejen, přes které si samoživitelé potraviny objednávají, částku navýšila o dalších 525 000 korun.

„V Rohlíku říkáme, že dobré jídlo a dobří lidé dělají lepší svět. Jsme rádi, že můžeme právě naším skvělým jídlem pomoci maminkám, které to nemají jednoduché,“ říká k tomu CEO online supermarketu Petr Pavlík. Jen tato společná iniciativa  Partners  Rohlíku.cz představuje pro sbírku Nory Fridrichové pomoc v podobě 758 nákupů.

Sama na nemocné děti

Matky samoživitelky patří mezi chudobou nejvíce ohrožené skupiny obyvatelstva. Když jsou navíc ještě na rodičovské, nebo se přidají zdravotní komplikace dětí, může být situace velmi vážná.

Kateřiny zmíněné v úvodu článku se týkají oba tyto faktory. Má dvouletého Matýska a o rok mladšího Kubíka. Matýsek se potýká s atopickým ekzémem a zrakovou vadou. Jeho bráška si do života nese ještě více hendikepů, protože se narodil předčasně. Na jedno oko je slepý, na druhé vidí jen za pomoci 9 dioptrií. Podle lékařů také neslyší a navíc má potravinové alergie na lepek, kravskou bílkovinu a laktózu. Kateřina má chlapce už půl roku ve výhradní péči a od jejich otce, který je momentálně nezaměstnaný, dostává alimenty ve výši jedné tisícikoruny měsíčně.

Zálohované výživné od července

Od 1. července 2021 mohou rodiče, pěstouni či opatrovníci dětí požádat Úřad práce ČR o náhradní výživné. Jeho smyslem je po přechodnou dobu finančně podpořit nezaopatřené děti v situaci, kdy má rodič z rozhodnutí soudu (rozsudek soudu o povinnosti hradit výživné, případně soudem schválená dohoda o výživném) platit výživné, ale svou vyživovací povinnost vůči dítěti (dětem) neplní. Tedy výživné neposílá vůbec, jen občas anebo ho platí v nižší částce.

„K tomu pobírám 10 tisíc korun rodičovský příspěvek a tisíc korun v podobě přídavků na děti. S klukama bydlíme v pronajatém bytě a nebýt příspěvku na bydlení, vůbec bychom neměli šanci s penězi vyjít,“ popisuje Kateřina. Je vyučenou kadeřnicí a před narozením synů se živila jako recepční. „V minulosti jsem nikdy nečerpala žádné příspěvky od státu. Nyní jsem na nich zcela závislá.  Moc ráda bych pracovala, okamžitě! Ale v tuto chvíli to zkrátka není možné,“ konstatuje unavená maminka.

Zdravotní problémy synů znamenají značné náklady navíc. Hypoalergenní potraviny jsou několikanásobně dražší než obyčejné. „Navíc bojujeme o to, aby Kuba neoslepl úplně. Takto malé dítě ale neunese brýle s 9 dioptriemi. Musím mu proto kupovat kontaktní čočky, které nehradí pojišťovna. To znamená 850 korun každý měsíc. Další výdaj, na který zkrátka musím mít,“ popisuje Kateřina.  Na pleny, speciální mléka a potraviny pro celou rodinu jí měsíčně zbývá jen okolo 2 600 korun!

Jako většina lidí v její situaci šidí Kateřina především sebe. S prosbou o pomoc se obrátila na neziskové organizace a upíná se k momentu, kdy získá sociální byt, o který už má zažádáno, a ve kterém by se jí mohlo alespoň trochu ulevit. Vyřízení takové žádosti ale trvá několik měsíců. „A i poté bude naše situace dál složitá. A můj budoucí návrat do práce bude komplikovat Kubovo kombinované postižení, při kterém není snadné najít školku. Ale děti jsou pro mě celý svět a udělám pro ně všechno, co půjde,“ dodává Kateřina.

Z bídy až na samé dno

Obecně nelehkou situaci samoživitelů ještě zhoršila pandemie. Podle statistik neziskových organizací se během koronakrize mnoha domácnostem s jedním rodičem rapidně snížily příjmy.  Samoživitelé se více zadlužili, část z nich přišla o práci. Mnozí se z bídy přesunuli až na samé dno. „Pomoc v podobě nákupů základních potravin a drogerie, je v pandemické době potřeba více než kdy jindy. Proto jsem se v Partners rozhodli single rodiče v nouzi podpořit a vyhlásili jsme ve skupině Partners celorepublikovou veřejnou sbírku, ve které se vybralo téměř 800 tisíc korun, které jsme podle slibu ztrojnásobili na 2,2 miliony korun,“ přibližuje tisková mluvčí skupiny Partners Tereza Píchalová. Největší část, zmíněných 1,7 milionu korun, šla právě na nákupy potravin pro samoživitelky a samoživitele. Do sbírky se kromě poradců a klientů Partners zapojili také čtenáři a čtenářky časopisu Heroine, který s Norou Fridrichovou úzce spolupracuje.

Celkově zatím samoživitelé od Znesnáze21 obdrželi nákupy za 5,5 milionu korun. Díky slevám Rohlíku.cz a dalších zapojených obchodů ale byla hodnota pořízených potravin a drogerie ve skutečnosti ještě výrazně vyšší. Pomoct může každý. Stačí přispět jakoukoliv částkou do probíhající sbírky.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s