E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Bez hydratace to nejde ani v létě. Tipy na produkty, co se nám osvědčily

V létě naše pokožka září. Zahazujeme těžké hydratační krémy, na noc se také zapomínáme mazat, copak nestačí jen trocha tonika? Hlavně, aby se pleť neleskla. Jenže s podzimem se nám všechno vrátí i s úroky; dehydratovaná, napnutá a suchá kůže se nám připomene vráskami, pupínky, nepříjemným pnutím nebo i šupinami suché kůže. A to je pozvánka pro toxiny a infekce.

Zapomínat na hydrataci se zkrátka nevyplácí. Co se vlastně s kůží děje, když ji „zavodňujeme?“ Z anatomického hlediska kůži tvoří více vrstev. Ta nejsvrchnější, epidermis, se skládá z několika vrstev buněk, které postupně zrají, ztrácejí jádra a vytvářejí na jejím povrchu rohovou vrstvu. Střední vrstva, dermis, obsahuje vazivové buňky a vlákna, mezibuněčnou základní hmotu, cévy, nervová zakončení a speciální receptory, mazové a potní žlázy, vlasové folikuly. Nejhlubší vrstvou je podkožní tuková tkáň.

Právě povrch epidermis a její hydrolipidový plášť je to místo, kam bychom měli směřovat většinu péče. I když se to nabízí, hydratací jí nechceme přímo dodávat vodu, ale jen látky vodu poutající. Samotnou vodou sice hydrataci pokožce na chvíli dodáme, ale bez látek poutajících vodu se rychle odpaří a vezme s sebou navíc i vodu v pokožce přirozeně obsaženou. Užitečné je vybírat takové produkty, které mají přirozeně vysoký hydratační faktor; z přírodních látek je to třeba pyrolidonkarboxylová kyselina, urea, kyselina mléčná a některé jednoduché cukry. Podobné vlastnosti jako přírodní látky mají samozřejmě i ty vyráběné chemicky – a pokud je jejich složení konstruováno chytře, mohou být i mnohem účinnější.

Posledním způsobem, jak příznivě ovlivnit hydrataci pokožky, je dostatečně pít a jíst potraviny s vysokým obsahem nenasycených kyselin, které podporují pružnost kůže. Sklenice vody s citronem nebo zázvorem je takový malý základ všeho. Doplňte bazalkou nebo estragonem pro jejich antiseptické vlastnosti nebo relaxační mátou či levandulí. Nejen pro osvěžení, ale i rychlou rehydrataci, doplnění minerálů, vitaminů a elektrolytů. Talíř zeleniny, avokádo, vajíčka, losos, oříšky a jadérka všeho druhu obsahují kvalitní tuky, esenciální kyseliny a výrazně podporují pružnost kůže.

K zvážení je doplněk stravy s kyselinou hyaluronovou. Kyselina hyaluronová je součástí mezibuněčné hmoty a brání virům a bakteriím vstoupit do buněk, napomáhá i ukládat vlákna kolagenu ve správném směru. Jiné doplňky slibují pokožce dodat mizející kolagen; to může pomoci těm, kdo nechtějí tolik myslet na to, co jedí. I u doplňků stravy je ale třeba koukat na složení; kolagen je například smysluplné užívat pouze v kombinaci s vitaminem C, jinak se neúčelně vstřebá, než vůbec do pokožky dorazí.

Nejlepší kosmetika pro hydrataci

LÉČIVÝ: KIEHL’S; ULTRA FACIAL CREAM

Typ pleti: Všechny

Historie: Složení krému vychází ze zkušeností newyorských farmaceutů. Už v 60. letech začali připravovat kosmetickou péči specializovanou na konkrétní problémy a potřeby rozdílných typů pleti, což se stalo součástí nového směru péče o pleť.

Výhoda: Lehký, snadno vstřebatelný, hydratující, na den i noc. Obsahuje skvalen v podobě jemného hydratačního oleje, získaného z oliv. Antarcticine® glykoprotein z Pseudoalteromonas Antarctica žijící v mořských ledovcích. Je známý pro své kryoprotektivní vlastnosti, zabraňuje ztrátám vody, předchází tak suchosti a zarudnutí. 

NOVINKANIVEA; HYALURON CELLULAR FILLER ESSENCE

Typ pleti: všechny

Historie: Synonymum důvěryhodné a spolehlivé značky. Tak jako v roce 1911 způsobila revoluci v lehkosti a rychlosti vstřebávání jedna z prvních emulzí Nivea, ani její dnešní nabídka není o nic méně inovativní.

Výhoda: Sérum s mikromolekulami kyseliny hyaluronové a glycerin tvoří solidní součást účinku séra a zajistí zjemnění vrásek, udržení hydratace, urychlení obnovy buněk, viditelné zjemnění struktury pleti. Připraví pleť pro další péči, případně pár kapkami přímo obohatí krém.

IKONA: EMBRYOLISSE; LAIT-CREME CONCENTRE

Typ pleti: všechny

Historie: Přesně před sedmdesáti lety v nemocnici Saint Louis krém namíchal pařížský dermatolog, specialista na patologie pokožky. Od té doby se stal ikonou hydratace a údajně se každých pět sekund prodá jeden kus.

Výhoda: Hydratační, výživný, bohatý na esencialní mastné kyseliny a vitaminy. Nanáší se velmi lehce. Jemnou emulzi stačí nanést prsty na celý obličej a dekolt. Mastnou pleť nezatíží, suchou a citlivou vyživí. Po celém světě na něm make-up artisti i modelky milují jeho jednoduchost i schopnost rozjasnit a vyrovnat pleť před aplikaci make-upu. 

INOVACE: WHAMISA; ORGANIC FLOWERS OLIVE LEAF MIST

Typ pleti: Suchá až smíšená

Historie: Inovativní značka kosmetiky, která se soustředí na proces fermentace. Látky, které jím projdou, mají prokazatelně lepší vlastnosti, jsou bohatší na vitaminy, peptidy, prospěšné enzymy a probiotika.

Výhoda: Textura vypadá jako voda, ale ta je nahrazená fermentovanými rostlinnými výtažky. Obsahuje výtažky z listů olivovníku, aloe vera a natto gumu. Jemný sprej v mžiku chrání před suchým vzduchem, uleví od napětí a osvěží v průběhu celého dne.

STÁLICE: CLINIQUE; DRAMATICLY DIFFERENT MOISTURIZING LOTION+

Typ pleti: Suchá až smíšená

Historie: Kvalita ověřená časem. Produkt byl uvedený na trh v roce 1968, inovovaný v roce 2013. V obou případech jde o pečlivě zvolenou směs ingrediencí, prověřenou řadou testů. Clinique se pyšní hypoalergenností, jednoduchostí, a přesto přesnou účinností svých produktů.

Výhoda: Konzistence je hedvábná, lehká a rychle se vstřebá. Extrakt z ječmene a okurky a v neposlední řadě kyselina hyaluronová pomáhají posilovat ochrannou bariéru pokožky, udržet v rovnováze její vlhkost, zlepšit celkovou pružnost.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s