Po kterých účinných látkách pátrat v kosmetice, aby fungovala?

392 | Spolupráce | 29. 6. 2020 | Krása

Všem se nám někdy stalo, že jsme si za nemalé peníze koupily krém nebo sérum, které slibovalo zázraky – nebo aspoň vyhlazení vrásek, sjednocení tónu pleti nebo jas –, a výsledek se nedostavil. Znát kosmetické ingredience a jejich účinky se vyplatí. Ušetříte peníze a budete vědět, po čem sáhnout a proč.

Alexandra Gorn, Unsplash

Víte, co kupujete? Pokud ne, je čas to zjistit: na každém výrobku je povinně uváděno složení a jednotlivé ingredience jsou řazeny v posloupnosti podle koncentrace. Je tedy poměrně běžné, že na prvních místech je voda nebo olej, a účinné látky (tedy často koncentrované výtažky nebo směsi) jsou v pořadí spíše ke konci. Dejte si ale pozor, pokud složení uvádí účinnou látku na posledních místech. Tam už jsou látky řazené libovolně, protože se vyskytují v koncentraci menší nez 1 %. V produktu jich bude tak málo, že prakticky nemůžou přinést žádný efekt.

Stejně tak věnujte pozornost látkám řazeným na samém začátku. Pokud je prvních pět tvořených látkami, které jsou obecně levné, dostupné a nemají žádné zvláštní účinky, bude jich ve výrobku valná většina a ve skutečnosti pak platíte přemrštěné peníze za něco, co má hodnotu třeba desetinovou. Obvyklými podezřelými je voda (aqua), ropné deriváty jako vazelína (petrollatum) nebo minerální olej (paraffinum liquidum), silikony (vše s koncovkami -one, -xane), glycerin (glycerin).

Retinyl Palmitate, Punica Granatum Extract, Tocopherol… Zní to jako zaklínadlo? A přitom jde o obyčejný retinol, výtažek z granátového jablka a vitamín E. Důvod, proč je složení psané tímto způsobem, je jednoduchý a logický: Jde o název uvedený v INCI, International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, česky mezinárodní názvosloví kosmetických ingrediencí. Pokud je kosmetická ingredience zapsaná v tomto seznamu (a ve většině zemí je to uloženo zákonem), bude ve všech zemích pojmenována stejně. Složení si tak přečtete bez potíží i v jinojazyčných zemích.

Poklady z přírody

Bambucké máslo (shea butter nebo karité)

Na první pohled není tahle nažloutlá hmota tuku příliš vábná. Nenechte se však mýlit jeho vzhledem, kousek tohoto „afrického zlata“ získávaného z ořechů máslovníku afrického má blahodárné účinky. Své místo si rychle našel jak v kosmetickém, tak v potravinářském průmyslu, surové bambucké máslo je totiž nutričně velmi bohaté, plné nasycených mastných kyselin a vitamínů a spektrum jeho využití je opravdu široké. Je zdrojem antioxidantů včetně vzácného quercetinu a přivítá ho především suchá pokožka.

Tea Tree Oil

Malé lahvičky s olejem z čajovníku se v českých koupelnác objevili hned v 90. letech, tehdy se ale používali především jako univerzální přírodní antiseptikum. Esenciální tea tree oil je skoro bezbarvý, ale jeho pronikavá svěží vůně je nezaměnitelná. Tento éterický olej se získává parovodní destilací z listů stromu australského čajovníku (Melaleuca Alternifolia), stálezeleného stromu, který v Austrálii pěstují již po staletí. Pro své čisticí a další všestranné schopnosti se používá tee tree olej na akné a problematickou pleť. Nejen, že pomáhá obnovovat kožní buňky, ale i zesvětluje stařecké skvrny, a dokonce zmírňuje viditelnost strií. V aromaterapii se využívá k dodání sebevědomí a navození psychické pohody.

Mezi další staletími ověřené látky přírodního původu, které se používají v kosmetickém průmyslu, jsou výtažky z rostlin a bylin (růže, heřmánek, levandule nebo třeba šalvěj), různé včelí produkty (med, propolis i mateří kašička), nebo třeba zlato, které se získává elektrolýzou mikročástic zlata v demineralizované podobě.

Inovace

Kyselina hyaluronová

Některé trendy přijdou a zase odejdou, ale kyselina hyaluronová s námi zřejmě zůstane ještě dlouho. Všestranná molekula cukru, které jsou připisovány zázračné vlastnosti. Jedná se o hydratační látku, která se ve vysoké koncentraci vyskytuje přirozeně v lidském těle. Dokáže na sebe vázat velké množství vody – až 6 litrů na 1 gram. Tím je v našem těle zajištěna rychlá migrace buněk, která má za následek lepší tkáňovou obnovu a přísun živin a kyslíku. Kyselina hyalurovaná se podílí také na posílení kožního biomu. Je tak nápomocná nejen při rychlé regeneraci jizev, ale udržuje naši pleť pevnou i pružnou a zajišťuje tvorbu nových kolagenových a elastinových vláken.

Hlemýždí extrakt

Kosmetika s hlemýždím extraktem může znít odpudivě. Její zázračné vlastnosti vás však rychle přesvědčí o opaku. Legendární pleťové masky, séra a krémy se šnečím slizem jsou pro své omlazující účinky populární nejen v korejské kosmetice. Jsou bohaté na vitamíny A, E, C a kolagen, který bojuje s projevy stárnutí pleti. Elastin se pak postará o pevnost a pružnost pokožky.

K objevení šnečího extraktu došlo vlastně náhodnou. Dělníci pracující na hlemýždích farmách v Jižní Africe měli neskutečně jemnou pokožku na rukou a veškeré škrábance se jim regenerovaly mnohem rychleji než obvykle. Lékař, který na farmě pracoval, začal zkoumat sliz, který šnekům umožňuje pohyb. Tak se zjistilo, že sliz obsahuje řadu kůži prospěšných látek. Pokud byste váhali, jestli je tato přírodní látka získává bez utrpení zvířat, nemusíte se bát. Hlemýždí sliz se pro kosmetické účely získává nenásilnou formou. Hlemýžď je nejdříve očištěn, prochází speciální procedurou a po odebrání extraktu je nepoškozený a zdravý navrácen do chovu.

Podobně jako šnečí sliz jsou i jiné inovativní ingredience v módě především v Koreji, odkud si ale rychle nacházejí cestu na západní trh. Mezi ty, co se objevily i u nás, patří třeba aktivní uhlí, hadí jed, ženšen, vaječný žloutek nebo fermentovaná rýže.

Stálice

Ceramidy

Ceramidy jsou lipidy neboli tuky. Jedná se o sloučeniny mastné kyseliny a sfingosinu, které jsou hlavní součástí buněčných membrán v naší pokožce. Přesto, že jsou přirozenou součástí naší pokožky, jejich množství s věkem ubývá a po čtyřicítce se tvorba nových ceramidů téměř zastaví. Ceramidy pomáhají předcházet stárnutí pokožky a zabraňují vzniku vrásek. Jejich nedostatek v pleti se může projevit nepříjemným svěděním, pnutím a podrážděním. Ceramidy v pokožce i vlasech pomáhají zadržovat vláhu a tvoří ochrannou bariéru, často je proto najdeme jako součást přípravků pro suchou pleť i vlasy a v produktech proti ekzému, dermatitidě a lupénce.

Probiotika

Probiotika jsou mikroorganismy nebo také živé kultury, které osídlují naši pleť a příznivě ovlivňují její zdraví. Naše kůže je totiž domovem milionů bakterií, virů a kvasinek, které chrání pleť před škodlivými vlivy prostředí (znečištění, škodlivé bakterie, UV záření a další). Pokud budeme o ochrannou funkci pleti dostatečně pečovat a udržovat tyto kultury v rovnováze, bude pokožka nejen chráněna před volnými radikály a škodlivinami, ale zlepší se celková kvalita, textura i hydratační schopnosti naší pleti. Je také prokázáno, že probiotika snižují citlivost pleti vůči nejrůznějším alergenům.

Mezi stálicemi na kosmetických poličkách, kde se drží jednoduše proto, že jsou opravdu účinné, je třeba retinol, vitamín C, kyselina salicylová nebo niacinamid.

Zajímá vás, v kterých produktech tyhle i mnohé jiné účinné složky najdete? Notino pro vás připravilo praktický rozcestník. Na výběr máte z mnoha značek a druhů kosmetiky, včetně těch s bio a etickou certifikací. 

V diskuzi nejsou žádné komentáře

Vstoupit do diskuze

Naše další projekty

Peníze

Lékařská péče je jen jedna. Ta prémiová je ale bez čekání a prostojů

„Pokud si má české zdravotnictví udržet vysokou úroveň, je potřeba větší spoluúčast pacientů,“ říká Markéta Billová, šéfka společnosti Canadian...

Peníze

Vše pro firmu: Virtuální sídla jsou užitečná, říká podnikatel

Majitel společnosti Ofigo Roman Sokola se ve svém byznysplánu zaměřuje především na menší a začínající podnikatele. Nabízí jim založení...

Finmag

Frederick Douglass. Otrok, který se stal nejfotografovanějším mužem USA

Frederick Douglass utekl z otrokářské plantáže před bičováním – a stal se rádcem amerických prezidentů.

Finmag

Rasismus v Brazílii dodnes zabíjí

S rasismem je to v Brazílii jako s koronavirem. Oficiálně není, případně je to jenom nějaká neškodná chřipčička, ne ničivá nákaza.