E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Očista dočista. Skutečné řešení, nebo jen dobrý marketing?

08. srpen 2019
45 161

Detox se stal mantrou řady z těch, kdo chtějí změnit životosprávu, začít hubnout nebo vynahradit organismu období vánočních svátků nebo letního stravování all-inclusive. Detox je kouzelné slovo firem na výrobu čajů, odšťavňovačů i samotných ovocných šťáv, ale i pochybných řetězců s programy na redukci hmotnosti.

Detoxikace organismu je hitem především jarních měsíců. Je to období, kdy jsou vanilkové rohlíčky už za námi a dovolená u moře v plavkách se blíží. Fitness centra se začínají na pár týdnů zoufale plnit, džusová očista je na vrcholu marketingové podpory a výrobci detoxikačních směsí a superpotravin mají žně. Nicméně detox jako takový je natolik marketingově zajímavý, že přestává být sezonní záležitostí.

Vás organismus provádí detox, i když spíte, jíte zeleninový salát nebo zrovna lížete zmrzlinu.

Máte-li všechny orgány na svém místě, můžete si pogratulovat. Za detoxikační směsi totiž ušetříte spousty peněz. Kůže, plíce, ledviny, játra i celý trávicí trakt jsou továrny na detox. Celý organismus je mimo jiné jednou velkou čističkou, která pracuje čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. I ve chvílích, kdy spíte nebo jste unavení. Ve chvílích, kdy jíte zeleninový salát i když zrovna lížete zmrzlinu.

Je vědecky prokázáno, že toxinů z externích zdrojů, které na organismus působí celý den, se tělo zbavuje v nejvyšší možné míře samo, a neexistuje žádný jiný způsob, který by detoxikaci organismu zajistil. Vaše tělo zkrátka nečeká, až si příští rok v březnu objednáte zelený ječmen.

Velká reklama s malým efektem

Ovocné a ovocno-zeleninové šťávy nebo smoothies sice obsahují méně prospěšné vlákniny než celé nerozmixované nebo neodšťavené ovoce, pořád jsou ale dobrým zdrojem některých vitaminů, minerálních látek a enzymů. Rozhodně je proto lepší smoothie než ovoce žádné a v rozumné míře je jejich konzumace v pořádku.

Pokud si ale naordinujete několikadenní očistnou kůru složenou výhradně z ovocných šťáv, organismus spíš zatěžujete, než abyste mu pomohli. Důvodem je vysoký obsah fruktózy neboli ovocného cukru. Ta narozdíl od glukózy nepotřebuje ke svému metabolismu inzulín, který pomáhá transportu cukru z krve do buněk, ale odbourává se přímo v játrech. Opakované odbourávání nadměrných množství fruktózy je pro játra nejen zatěžující, ale dlouhodobý nadbytek fruktózy přispívá k nealkoholické steatóze – česky ztukovatění – jater.

Příliš mnoho ovoce

Vysoký podíl jednoduchého cukru fruktózy zatěžuje játra, ale také může výrazně zvýšit kalorický příjem. V tekutém stavu jsme schopni zkonzumovat mnohonásobně větší množství ovoce, než bychom byli schopni „ujíst“ v čerstvém stavu.

Možná vás napadne, že vás se to netýká, jelikož šťávy a smoothies, které si kupujete, obsahují také zeleninu. Kupované „zeleninové“ šťávy ale kolem skutečné zeleniny spíš jen propluly. Aby byl džus chutný, je na prvním místě vždycky jablko, ananas, banán a další sladké ovoce, kterému potom sekunduje nejčastěji kapusta, okurka nebo špenát. Pokud si tedy šťávu nepřipravíte doma, pravděpodobně čistou zeleninu nedostanete.

Příliš vhodná není ani jednostranná strava bohatá jen na jednoduché sacharidy a žádné další živiny, jako jsou tuky nebo bílkoviny. Vyloučení bílkovin ze stravy znamená nedostatek nejen pro svaly, ale také pro játra. Ty potřebují pro svou správnou funkci dostatek aminokyselin. V případě, že játrům nezajistíte dostatek živin, budou se během vaší „očisty“ hůř zbavovat nejen nežádoucích látek, ale také výš zmiňované fruktózy.

Detox střevní mikroflóry

Přistihli jste se, že tiše závidíte kolegyni, která na pravidelné detoxikační kůře pomocí čajů nebo tabletek zhubne podle svých slov vždycky dvě až tři kila? Velký zázrak se nekoná. Jedná se většinou o produkty, které fungují na principu „odvodnění”. Detoxikační čaje mají často diuretické a také projímavé účinky, které vytvářejí dojem „čištění” organismu.

Odvodnění a vyprázdnění střev vám zázračně a bez práce sice zajistí ztrátu několika málo kil na váze, ale nikoliv z tukových zásob. Bezprostředně po ukončení „detoxu” a po návratu k normálnímu stravování se střeva opět naplní a váha je zpět.

Snídaně šampiónů

V ideálním případě si do snídaňového ovocného smoothie přidejte bílý jogurt jako zdroj bílkovin, semínka jako zdroj tuků a ovesné vločky, které jsou zdrojem komplexních sacharidů a nerozpustné vlákniny. Taková snídaně bude mnohem hodnotnější než pouze vymačkané nebo rozmixované ovoce.

Tento způsob „čištění“ trávicího traktu nenastartuje efektivně spalování, ale také překvapivě nezbaví organismus žádných nežádoucích látek, jak tvrdí marketingové kampaně. Váš trávicí trakt si „neodpočine“, naopak, dostane pořádně zabrat.

Několikadenní průjem má za následek nedostatečné vstřebávání živin z potravy a dochází také k narušení střevní mikroflóry. Uměle vyvolávané průjmy pak nesou stejný výsledek, jako nepříjemná onemocnění trávicího traktu. Čistí střevo. Ovšem nikoliv od škodlivin, ale od všeho, včetně prospěšných bakterií.

Pozadu nezůstávají ani výrobci zelených směsí a tabletek. Výrobky za několik set korun ze směsi zeleného ječmenu, spiruliny nebo chlorelly vám sice neublíží a můžou přispívat ke správné funkci imunitního systému, nicméně vědecké studie prokázaly, že tyto plodiny žádný významný vliv na lidský organismus nemají – a už vůbec ne na odvádění pomyslných toxinů z těla.

Superzelené směsi nejsou řešením. Jsou jedním z faktorů, který může přispět k podpoře imunitního systému, spolu s celkovou skladbou jídelníčku s obsahem celého spektra vitaminů a minerálních látek i v kombinaci s psychickou a fyzickou pohodou. Proto se jedná o produkty, které musí na základě legislativy upozornit zákazníka na obalu výrobku, že se jedná o doplňky stravy, nikoliv náhradu pestré a vyvážené stravy.

Nejen na nový rok

Chlorella ani spirulina či mladá pšenice nenapraví nevhodnou skladbu jídelníčku ani nedostatečnou fyzickou aktivitu, stejně tak neobsahují žádnou živinu, kterou byste nenašli v jiných potravinách a která by mohla být zodpovědná za účinnou očistu organismu

Budete-li přemýšlet o způsobu stravování po celý rok, podpoříte činnost svého organismu v maximální možné míře. Žádný detoxikační čaj ani dieta nezvrátí celoroční zanedbávání fyzické aktivity a častou konzumaci smažených pokrmů, tučných nebo sladkých potravin či alkoholu. Nejen, že vás takový experiment může stát spoustu peněz vyhozených do vzduchu, ale ani vaše tělo vám dvakrát vděčné nebude.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s