E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Léčit trauma přemítáním o minulosti nemusí pomáhat. Pokus se seniorkami nabízí návod, co udělat jinak

20. červenec 2022
15 016

Psychologie nás více než sto let nutí, abychom se soustředili především na minulost. Když má Anna potíže s navazováním milostných vztahů, dává za to vinu svým předchozím partnerům. Kryštof bojuje se závislostí a přehrabuje se přitom ve vzpomínkách z dětství, aby našel okamžik, kdy ho poprvé někdo ponížil. A Štěpánka, která se pořád nedokáže usadit, přičítá své volnomyšlenkářství tomu, že byla ze sourozenců nejmladší. Co když se ale psychologové mýlí? Co když to není minulost, co nám brání v optimálním rozvoji?

Psychologie jako věda je zkoumáním příčin duševních onemocnění přímo posedlá. Výzkumy však stále častěji naznačují, že místo abychom se pitvali v negativních vzpomínkách, měli bychom se někdy spíše snažit lépe pochopit své nazírání budoucnosti. Soustředit se na budoucnost nás může chránit před depresí a pomoci nám lépe a účinněji bojovat se stresem.

Váleční veteráni, uprchlíci a další lidé, kteří se stali obětí traumatické zkušenosti a trpí v důsledku toho duševními obtížemi, na budoucnost obvykle příliš nemyslí. Místo toho se soustředí jen na ony negativní zážitky v minulosti.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!