E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Má luna! Na návštěvě v butiku s menstruačními pomůckami

06. červenec 2021

Je čas přestat brát menstruaci jako nutné zlo. Maluna nabízí jiný pohled na cyklus i na to, s jakými pomůckami ho prožívat. Ženy, které za obchodem Maluna stojí, vám dokážou skvěle poradit.

Foto: Adéla Leinweberová

Maluna je malý krámek jen pár kroků od Holešovické tržnice v Praze. Příjemný prosvětlený prostor ani větší být nemusí – neprodává se tu totiž nic velkého. Ale pro intimní hygienu všech, kdo od puberty menstruují, je Maluna zcela určitě „velká věc“. Je to jedno z mála míst u nás, kde lze najít novinky i stálice v oblasti menstruačních pomůcek a důkladně se s nimi seznámit. Díky informovanému personálu se vám navíc může snadno stát, že si nakonec místo kalíšku odnesete domů třeba menstruační houbičku nebo kalhotky. Nebo naopak. Objevování řešení na míru tady totiž mají v popisu práce.  

Kalíšků už dnes existuje opravdu mnoho druhů, značek a typů. Liší se nejen úpravou a velikostí, ale také tvarem nebo řešením, jak je snadno z těla vyjmout.

„Původně jsme měli web a v návaznosti na něj i obchod Kalíšek.cz, ale jak se nám rozšiřoval sortiment a začaly přibývat i další věci – kalhotky, houby, kosmetika –, název přestal být aktuální a obchod dostal nový, Maluna, jako ‚má luna‘,“ vysvětluje mi moje průvodkyně Tereza. Mezitím si všechno zvědavě prohlížím. Kalíšků už dnes existuje opravdu mnoho druhů, značek a typů. Liší se nejen úpravou a velikostí, ale také tvarem nebo řešením, jak je snadno z těla vyjmout (není totiž pravidlem, že každý kalíšek musí mít onu vytahovací „stopku“). 

Foto: Maluna

„Já ti musím poděkovat za výběr kalíšku,“ přidává se k menstruačnímu povídání Terezina kamarádka s tím, že před finálním výběrem vyzkoušela kalíšků dokonce pět: „Už jsem z toho byla nešťastná, a pak jsi mi doporučila tenhle Funcup, ten je naprosto dokonalý, žádný jiný takhle neseděl!“  

Není nad vlastní zkušenost

Kalíšek od německé Funfactory mám taky a připojuji se ke chvalozpěvu, protože i pro mě, ačkoli ne­jsem pravidelnou uživatelkou, je velice pohodlný. „Je to ­poměrně nový typ a musím říct, že se ho ženy na první pohled zbytečně bojí, když vidí ten tvar – nemá stopku na vyndávání a chce to najít si správný grif na zavádění, ale jakmile se to naučí, bývají velmi spokojené,“ potvrzuje i Tereza.

Foto: Maluna

Menstruace jako v bavlnce

Víte, že alternativou k tamponům může být úplně přírodní věc, která jako by byla stvořená přímo k absorbování tekutin, aniž by způsobovala infekce nebo jiné potíže? Napadlo by vás, že můžete použít mořskou houbičku? Mě to nenapadlo, tedy dokud jsem ji na vlastní vaginu nevyzkoušela. A byla jsem nadšená. Mořské houby jsou opravdu měkounké, vybírají se ty s nejjemnější strukturou: „Když se namočí, krásně změknou, díky tomu se dobře zavádějí. Často je berou maminky jako alternativu k tamponům pro holčičky, protože jsou měkčí, příjemné a dají se ostřihnout na požadovanou velikost. Pokud by si někdo nebyl jist vyndáváním, doporučujeme našít si na houbu sterilní dentální nit, ale snáze se pak opotřebují. Ovšem když houba nasákne, gravitací klesá a nebývá problém ji vyndat.“ 

Nejznámější je jistě Mooncup, a to i díky tomu, že byl na trhu jako první, i když za tu dobu také prošel inovací. Populární jsou pak kalíšky, které jsou k dostání i v běžných drogériích, a také značka Merula, která má kalíšek koncipovaný na hodně silnou menstruaci, takže uživatelky ho nemusí vylívat tak často. 

„Tohle je jako taková trpasličí čepice,“ smějeme se skládacímu, jemnému a velmi praktickému Lily Cupu. Tvarů a typů je opravdu přehršel – zajímavý mezi nejrůznějšími modely je pro mě třeba Zigy Cup, kalíšek inspirovaný menstruačními disky, tedy širší a plošší. Podle mojí průvodkyně je ovšem také třeba naučit se grif na vyndávání a vylévání, pak ale může být skvělým partnerem třeba i pro sex během menstruace, protože vám v pochvě nic nepřekáží. 

„Všechny kalíšky se dají snadno sterilizovat, třeba vyvařit na sporáku nebo v myčce, ale pak jsou i alternativy jako sterilizační tablety do vody nebo ubrousky a mycí gely, když je člověk mimo domov. A taky nabízíme na kalíšky jemné mýdlo,“ líčí Tereza péči, kterou je třeba kalíškům věnovat. 

U všech menstruačních potřeb platí (i u těch „běžných“, jako jsou vložky nebo tampony), že osobní zkušenost je nejdůležitější. Servis v Maluně to má na paměti. „Vím, že dojmy z nošení a používání jsou osobní a subjektivní, ale připadá mi lepší mít produkty vyzkoušené na vlastní kůži. Na svůj blog jsme proto připravily tabulku a sepsaly všechny značky kalhotek dostupné u nás v obchodě s doporučením, na jak silnou menstruaci jsou. Napsaly jsme k tomu i kapacitu v mililitrech. Každá značka totiž uvádí různé metriky a každý má představu o silné menstruaci trošku jinou, pro někoho je silná už při 15–20 ml, ale Dorina má kalhotky na 50 ml, a to už je opravdu rozdíl! Každá značka porovnává navíc jen mezi svými modely, ale ne s konkurencí,“ vysvětluje mi milá průvodkyně.

Foto: Maluna

Tisíc a jedny kalhotky

Menstruační kalhotky jsou aktuálně tím, po čem je v Maluně největší poptávka. První české menstruační kalhotky se začaly vyrábět v roce 2016 pod značkou Meracus v malé dílně v Jablonci nad Nisou (v jejich sortimentu najdete třeba i pratelné vložky). Z českých značek tu najdete populární Snuggs nebo relativně nový brand Sayu, které mají savou vrstvu z přirozeně antibakteriální merino vlny. Ze zahraničních pak rakouské Selenacare nebo australské Love Luna. Ty se také prodávají co do počtu nejvíce, pravděpodobně i díky dobrému poměru ceny a výkonu (jedny vyjdou průměrně na 350 Kč). Jde tak o vhodný tip pro všechny, kdo si chtějí kalhotky třeba jen vyzkoušet.

Love Luna má navíc také jako jediná značka v Maluně modely navržené pro první menstruaci, tedy pro dospívající: „Stává se nám, že chodí maminky s tím, že holčičky dostávají menstruaci klidně už v devíti nebo deseti letech a ty dámské velikosti jim nesedí. Řeší, jaké varianty by pro ně mohly být nejpříjemnější třeba i ve škole.“ A přesně tomu odpovídají modely Love Luna, které sedí, a navíc jsou barevné, s veselými designy.  

V nabídce Maluny nechybí ani běžně známé vložky a tampony, ale vždy z biomateriálů, nebělené a bez parfemace. Tady vede určitě biobavlna. „Jediná varian­ta bez biobavlny jsou Gift, ty mají turmalínové jádro. Ze zkušenosti vím, že ženy trpící na mykózy nebo vaginální diskomfort od nich často používají intimky, jsou totiž hypoalergenní a vhodné i pro ženy s endometriózou a podobně. Napomáhají tomu, aby se nerozjížděly záněty,“ vyjmenovává Tereza výhody.  

Foto: Lilia Nguyen

Z Maluny odcházím po více než hodině, poučená a překvapená možnostmi, které tu pro všechny menstruující jsou. A protože svoji sadu kalhotek, houbu i kalíšek už mám, odcházím nakonec s lufovou houbičkou do domácnosti.

Z Maluny prostě neodejdete s prázdnou, a téměř nikdy ani s tím, co jste si původně představovali. Kromě menstruačních pomůcek tu najdete i moderní antikoncepční prostředky, intimní kosmetiku nebo třeba tematické knižní tituly. Vybere si každý. 

Článek vznikl ve spolupráci s naším parterem – obchodem Maluna. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s