E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pokud nestojíte o botox, existuje alternativa: Face jóga

09. prosinec 2020
12 093

Pevnější pleť a méně vrásek je jednou z výhod, kterou s sebou nese cvičení obličejové jógy, uvolňuje ale také výraz tváře a pozitivně působí na psychiku. Lektorka Simona Rydlová pro Heroine exkluzivně vytvořila video s dvěma základními cviky.

O tom, jestli správná životospráva, cvičení, pravidelné návštěvy kosmetiky mohou mít vliv na podobu naší tváře, se odborníci přou. Jistě, významnou roli tady hraje genetika a epigenetika – záleží tedy i na tom, jak se o sebe staráme. Podle mnohých plastických chirurgů ale účinek krémů, masáží a šikovných rukou kosmetiček nelze přeceňovat. 

V ordinacích vám nabídnou metody, jejichž efekt je viditelný hned, anebo během pár dní: tkáně lze znehybnit botulotoxinem, vrásky zamaskovat výplněmi nebo se pod kůži vpraví nitě, které tvář vypnou. Tyto metody mají různě dlouhou dobu trvanlivosti a taky různě vysokou cenu. O čem se mluví méně, jsou výzkumy, které dokazují, že lidé s nepřirozenou mimikou obtížněji navazují kvalitní vztahy, mimo jiné proto, že jejich obličej nezvládne tzv. zrcadlení. Každý si ale samozřejmě svou cestu za spokojeností může zvolit sám.

Michaela Kramárová, šéfredaktorka tištěného časopisu Heroine, zkusila alternativní cestu. Mimo jiné i proto, že před pár lety vyzkoušela botox a s výsledkem spokojená nebyla. Ale má to háček. „Můžete si stokrát říct, že botox ani za nic, jenže srovnávání se nevyhnete, ani když zrušíte Instagram a přestanete se dívat na filmy, v nichž padesátiletá ­Jennifer Lopez předvádí dokonale vysekané tělo a vyhlazené čelo. Nechápejte mě špatně. Je mi čtyřicet jedna a nechtěla bych být ani o jeden jediný rok mladší. Právě teď jsem se svým životem nejspokojenější. Vím, co vím, a jsem za to ráda. Při pohledu do zrcadla si všímám nových a prohlubujících se vrásek. Některým děkuju za životní zkušenosti, které se mi do tváře vepsaly – ale s jinými prostě zásadně nesouhlasím! Nevadí mi, když mi někdo tipne můj věk, jen nechci vypadat unavená, naštvaná nebo zamračená. Chtěla bych se tvářit tak, jak se cítím.“ 

Onou alternativou je obličejová jóga. Pod vedením lektorky Simony Rydlové se dvanáct týdnů učila uvolňovat a posilovat svaly obličeje. „O obličej je třeba pečovat kontinuálně, uvědomit si své zlozvyky a snažit se jim vyhnout. Všechno, co se často opakuje, včetně různých bezděčných grimas, se na našem obličeji podepisuje.“ Jaký měl kurz výsledky, si můžete přečíst v novém čísle časopisu Heroine.


Expertka na obličejovou jógu Simona Rydlová pro čtenářky Heroine exkluzivně natočila video s dvěma základními cviky na uvolnění a posílení svalů obličeje. Cviky zvládne každý a je možné je dělat kdekoliv, třeba při řízení nebo při vaření. Nejlépe ale před zrcadlem, kde můžete provedení cviků kontrolovat.   

Co na to odborníci?

Slovenská dermatoložka a expertka na skin care Hajnalka Méryová Faragó říká: „Zatím proběhla jen jedna studie, jejíž výsledky publikoval Journal of the American Medical Association. Účastnice prováděly sérii obličejových cviků třicet minut denně po dobu osmi týdnů a pak dalších dvanáct týdnů obden. Podle nezávislých hodnotitelů vypadaly na konci experimentu téměř o tři roky mladší a významně se zvýšila i jejich spokojenost s vlastním vzhledem. Dodává ale, že je třeba udělat další studie s větším počtem účastníků a s kontrolní skupinou, než budou dermatologové moci doporučit obličejovou jógu jako relevantní anti-age prostředek. „V některých případech mohou cviky a masáže tváře, pokud se vykonávají neodborně, naopak víc zvýraznit známky stárnutí,“ varuje lékařka.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s