E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Věnovala se nejbrutálnějšímu sportu. „Prát se jako holka není hanba,“ říká šampionka v MMA

07. říjen 2022
10 836

Mnohokrát jsem slyšela, že by se dívka neměla prát. Proto hrdě používám hashtag #hitlikeagirl. Bojuju nejen v oktagonu, ale i proti stereotypům, říká charismatická Joanna Jędrzejczyk, první Polka v UFC, šampionka a mnohonásobná mistryně v thajském boxu. Letos v červnu po téměř dvaceti letech skončila svou kariéru a vydala se směrem k novým výzvám.

Foto: Někdy je těžké nepřekročit tu hranici, kdy je to už nezdravé, říká Joanna Jędrzejczyk. Puma

Před několika měsíci jste po zápase v Singapuru proti čínské bojovnici Zhang Weili oznámila konec své sportovní kariéry. Jak probíhal proces rozhodování?

Na jednu stranu bylo rozhodnutí spontánní, ale už ve mně nějakou dobu tento proces probíhal, někde v pozadí. Nyní po třech měsících to v sobě pořád zpracovávám. Víte, trénovala jsem bojová umění devatenáct let. Miluju to, ale je to velmi náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Někdy mám pocit, že žiju život pěti lidí najednou. Mám tolik energie, tolik zájmů a snů. 

Přesně takový dojem vyvoláváte: plná života, sopka energie, žena ohňostroj. Není to vyčerpávající?

Nedokážu dělat věci polovičatě. Někdy je těžké nepřekročit tu hranici, kdy je to už nezdravé. Jsem ráda, že jsem dokázala rozpoznat tenkou linii mezi vyčerpáním a nejvhodnějším časem, kdy skončit. Jsem ráda, že to všechno proběhlo tak, jak jsem sama chtěla. Naučila jsem se důvěřovat své intuici a učím se to každý den. 

Foto: Pavel Houdek

„Jsem pro MMA uzpůsobená líp než většina průměrných chlapů,“ říká zápasnice

Podcasty

Co vám sport kromě titulů a popularity dal? 

Sílu nejen fyzickou, ale i mentální. Zamilovala jsem si tento sport, protože v něm neexistují žádná omezení, žádné limity. Neustále je posouváte. Dal mi to taky pocit, že za něco stojím. Možná že jsem trochu divná, ale taky originální a jedinečná. Mohu žít naplno. Taky mi do života přinesl lidi, vztahy, skvělé vzpomínky. Ano, musela jsem hodně obětovat, jako například přátelství a rodinu. Zmeškala jsem třeba spoustu narozeninových oslav, ale ničeho nelituji, vím, že jsem poslechla svou intuici a šla za svými sny. 

Co jste dělala ve chvílích, kdy jste cítila pokles motivace, kdy se vám prostě nechtělo? 

Když ztrácím motivaci, ženou mě kupředu vlastní sny. Připomínám si, proč to dělám. Vracím se na začátek. Často zapomínáme na špatné okamžiky, na chvíle, které byly náročné, protože jsme si zvykli na to dobré. Proto je někdy dobré se otočit a podívat se, kolik jsme toho dokázali. Nikdy nebudeme dokonalí. Když slyším, že je někdo dokonalý… ne, opravdu není. Ale každý den je spíš příležitost následovat ideál. Nejsem perfektní, ale jsem tou nejlepší verzí sebe samé. 

„Myslím, že ženy by se měly nejen prát, ale také vládnout světu,“ věří Joanna. Foto: Puma

Kolikrát jste slyšela, že by se dívky neměly prát?

Mnohokrát. Proto hrdě používám hashtag #hitlikeagirl. Bojuju nejen v oktagonu, ale i proti stereotypům. Ale zase nechci o tom jen mluvit, chci dělat svou práci, kterou mám ráda, a tím stereotypy bořit. Lidé mi říkají – aha, vy reprezentujete mužský sport. Já si to ale nemyslím. Dělám sport, ve kterém dominují muži. 

Znamenalo to, že jste se musela naučit být asertivnější či agresivnější? V naší společnosti jsou u žen a dívek tyto vlastnosti obvykle kritizovány nebo potlačovány. 

Musela jsem se naučit být asertivní, stanovit si hranice. Vůbec jsem nevěděla, jak to udělat. Co se týče agresivity, i když jsem dělala nejbrutálnější sport na světě, nikdy jsem nebyla agresivní, pokud nešlo o vítězství v oktagonu. Agresivitu jsem se naučila uvolňovat během tréninku a těsně před zápasem. 

Joanna Jędrzejczyk

Polská závodnice MMA, muay thai, kickboxu a boxu. První Polka v organizaci MMA Ultimate Fighting Championship a šampionka této organizace ve slámové váze (do 52 kg) v letech 2015 až 2017. Navíc je mnohonásobnou mistryní v thajském boxu. V červnu tohoto roku ukončila svou sportovní kariéru. Je ambasadorkou značky PUMA.

A ještě jedna věc – myslím, že ženy by se měly nejen prát, ale také vládnout světu. My tu moc máme. Neměly bychom být zastrčené v nějakém šuplíku lidí vhodných jen k výchově dětí a postávání v kuchyni. Mám pocit, že v poslední době začíná svět nacházet určitou rovnováhu. Méně slyšíte, že ten či onen sport nebo práce nejsou vhodné pro ženy. V jednadvacátém století je svět otevřený všem. 

Jsem velmi ráda, že se v boxu, bojových uměních a politice objevuje stále více žen. Mohou přeci dělat cokoliv. Stále více dívek se zajímá o bojová umění, zejména o MMA a UFC. Muži se k nám chovají stejně, bez ohledu na barvu pleti, orientaci nebo náboženství. Dokonce slýchám o mužích, kteří jsou ohromeni tím, co jsme my ženy v boji dokázaly. Bojovat jako dívka není žádná hanba. Jsem hrdá, že bojuju jako žena. Girl power!

Co pro vás nyní znamená slovní spojení girl power?

Každá z nás je jiná, protože každá z nás je krásná a nese v sobě krásný příběh. To, jak chodíme, mluvíme, jak se chováme. Vždycky jsem byla holka plná energie, vždycky jsem cítila, že budu tou osobou, která se stane ikonou. Jen jsem nevěděla, kdy a jak. Ale řídila jsem se svou intuicí, svou vlastní energií. Měly bychom být hrdé na to, že jsme ženy, a měly bychom se navzájem podporovat každý den. Říkat si, jak jsme talentované, jak jsme krásné. 

A která žena je pro vás ikonou nebo vzorem? 

Na tuhle otázku vždycky odpovídám: jsem to já. Protože každý den překonávám své hranice, překonávám samu sebe. Můžu mít deset nebo dvacet špičkových trenérů, ale když mi řeknou, abych udělala x kliků v tréninku, tak to bez sebe opravdu neudělám. Jsem svým vlastním vzorem a motivací k překonávání vlastních hranic. Možná je to sebestředné, ale je to pravda.

Girl Power

Heroine spojuje síly s bratrským webem Footballclub.cz, který startuje projekt Girl Power. Společně budeme přinášet příběhy sportovních (zejména fotbalových) hrdinek, které se – jen kvůli tomu, že chtějí na profesionální úrovni dělat to, co je baví – často musejí potýkat s předsudky, zesměšňováním a umělými překážkami. Generálním partnerem projektu je společnost Puma

Článek vznikl ve spolupráci se společností Puma, která je hlavním partnerem projektu Girl Power

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s