E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Cvičení tělem rozpohybuje i myšlenky, říkají trenérky Lucie Dědičová a Petra Houšťavová

Lucie Dědičová a Petra Houšťavová jsou cvičitelky, které spojuje to, jak přemýšlejí o pohybu a lidském těle. Věří v jemnost i sílu, ale hlavně v to, že skrze cvičení s tělem můžeme rozpohybovat i své myšlenky.

Foto: Benedikt Renč

Gentle is the new hard  

Lucie Dědičová

Jsem vdaná a mám dva chlapečky, kterým je šest a sedm let. Mateřství mi pomohlo projasnit si svoje sny. Když jsem si jako malá zavřela oči, vždycky jsem si představovala pohyb nebo tanec. Teď jako dospělá pohyb tvořím a dělím se o radost z něj. Baví mě zejména pohyb vědomý a přirozený.  

V současné době cvičím pilates na podložkách a strojích, jsem školitelka a instruktorka PortDeBras™, vytvořila jsem koncept Barre Body pro studio Namastery a jsem pyšná ambasadorka nadnárodního projektu Let's Be Active, což je celoevropská iniciativa pro podporu pohybu populace.  

Jeden dobrý důvod, proč by se lidé měli víc hýbat.  

Začněme tím, že jsme pro pohyb stvoření. Máme ruce, nohy, klouby, otáčivou hlavu, trup. S takovým arzenálem nejde dělat nic jiného než se hýbat. Jakmile se tento kolos zastaví, člověk to na sobě dříve či později pocítí. Bez fungujícího těla pak nemůžeme pracovat, milovat, žít. Více pohybu rovná se více štěstí. Jen si člověk musí najít to, v čem nachází svou radost a naplnění. 

Co se změní na mém životě, když začnu cvičit? 

Pohyb významně eliminuje stres i různé negativní pocity. Jsem pevně přesvědčená, že pohyb je jednou z našich nejzákladnějších potřeb, a zároveň je ho v dnešní době nedostatek. Ráda motivuji lidi k pohybu, protože pak vidím, jak pohyb hýbe i s jejich osudy. 

Pro Namastery jste vymyslela Barre Body. Co to je?  

Barre Body je funkční trénink u baletní tyče, ve kterém jsem spojila cvičení na pilates strojích, koncept gyrotonic a gyrokinesis a metodu PortDeBras, jejímž pilířem je plynulost. Je to v podstatě celá moje pohybová historie v jednom balíčku. Lekce stojí na opakujících se pohybových sekvencích. Každý pohybový blok má tři složky: protažení, uvolnění, sílu. Důraz se klade na správné provedení pohybu. Klienti se po této lekci cítí protaženě, uvolněně. Naše motto je „Gentle is the new Hard“ – v jemnosti je síla.  Mám velkou potřebu zdůraznit, že tréninky, které z vás „vytřepou duši“, nejsou z dlouhodobého hlediska pro tělo efektivní, a zejména ne pro ženské tělo.

Foto: Benedikt Renč

Petra: Kalhoty Answear 599 Kč. Mikina Answear 749 Kč.
Lucie: Plavky Answear 799 Kč. K dostání na answear.cz.

Umět najít spirály  

Petra Němečková

Po dvanácti letech práce ve finančním sektoru jsem se rozhodla odejít a začít se naplno věnovat sportu, který mě nejvíc baví a naplňuje. K životu potřebuju dlouhé běhy a toulky přírodou, kde trávím každé ráno a čerpám energii. Nesnáším stereotyp a pořád se potřebuju posouvat vpřed. 

Co je podle vás nejdůležitější, abychom se v našem těle cítili dobře?  

Naučte se mu naslouchat. Je to klišé, ale platí. Po letech odpírání čehokoliv, co nebylo „ultrazdravé”, si dnes neumím představit svůj den bez kávy s poctivým koláčem nebo dortíkem. 

Jaký pohyb vám dělá dobře?  

Ve dvou letech mě rodiče postavili na lyže a od té doby se hýbu. Gymnastika, atletika… Naše těla potřebují pohyb, aby mohla fungovat, ale je důležité nedělat pořád to samé. Jóga z mého pohledu uzdravuje tělo i mysl, ale dělám i jiné aktivity. Každý den běhám kolem 15–20 km, amatérsky se věnuju střednímu triatlonu, posiluju, zajímá mě mobilita, HIIT i Muay Thai. A neskutečně miluju hory, v zimě i v létě. 

Co je vaše specialita?  

Myslím, že jsem výjimečná v tom, že dokážu identifikovat spirály, ve kterých se točíme, a nesetrvávat v nich. Můj styl je specifický v tom, že na to jde přes fyzické tělo. Nedat se, mít svůj názor, nehledět, co na to kdo řekne. Tělo vnímám jako nástroj, jak se dostat k ovládání mysli. Je fascinující učit se své myšlenky kontrolovat a tvořit tak svůj život aktivně. Ne pasivně přijímat, co Vám vnější okolnosti naservírují. 

Dopřáváte si čas sama pro sebe? 

Léta mi trvalo pochopit, že když se nepostarám o sebe, nemůžu se postarat se ani o nikoho jiného. Pokud chci šířit sílu, energii a mentální klid, musím ho mít sama.

Foto: Benedikt Renč

Lucie: Cardigan Mango  2299 Kč. Kalhoty Mango 899 Kč. Triko Answear 439 Kč. Tenisky Answear 899 Kč.
Petra: Legíny Answear 549 Kč. Triko Answear 439 Kč. Kecky DKNY 3499 Kč. K dostání na answear.cz.

Lekce s duší 

Namastery Yoga & Fine Experience Centre  

Namastery je butikové body & mind studio, které nabízí holistický koncept péče o tělo: unikátní systém lekcí od jógy, přes pilates, barré až po intervalový trénink. Lekce doplňují wellness procedury, masáže, workshopy i meditace. Podle majitelky a zakladatelky Barbary Skuherské je jejím cílem poskytovat klientům výjimečný zážitek s terapeutickým přesahem. Studio se nachází v prostředí bývalého kláštera na Praze 5. www.namastery.cz

Foto: Benedikt Renč

Petra: Bílé tričko Answear 249 Kč. Černé tepláky Answear 799 Kč.
Lucie: Bile tričko s nápisem Answear 259 Kč. Bílé tepláky Answear 749 Kč. K dostání na answear.cz.

Foto: Benedikt Renč

Lucie: Šaty Answear 749 Kč. Tenisky Vagabond 2499 Kč.
Petra: Šaty Answear 579 Kč. Tenisky Answear 749 Kč. K dostání na answear.cz.

Foto: Benedikt Renč, Makeup a vlasy: Margita Skřenková, Styling: Marek Cpin, Produkce: Linda Majerová. Za zapůjčení prostor k fotografování děkujeme studiu Namastery. Za zapůjčení modelů děkujeme online obchodu Answear.cz.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s