E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Galerie. Vitamín C: Superhrdina nebo záporák

O zázračných účincích vitamínu C na pleť není pochyb. Kdy se mu ale raději obloukem vyhnout? A jaký vitamín C je nejlepší?

Vitamín C je pověstný pro své zpevňující, zklidňující, vyhlazující a rozjasňující účinky na kůži. Řeší problémy s texturou, změnou barvy a jakýmkoli podrážděním. Je známý i pro své regenerační účinky na tkáně a kůže, napomáhá hojení akné, lehkých popálení a jizviček. Jeho antioxidační vlastnosti chrání pokožku před škodlivými účinky volných radikálů a infekčních bakterií. Snižuje zarudnutí a svědivost pokožky. 

Přesto se může snadno stát, že ho zkombinujete s nevhodným přípravkem nebo použijete koncentraci, která vaší pleti spíš ublíží. Na co si dát pozor a jak dostat z účinků vitamínu C maximum?

Suchá pleť

Vitamín C by není vhodným parťákem pro suchou pleť, nebo alespoň ne ve vysoké koncentraci. Velmi často působí na suché pleti podráždění, a dokonce pocit sušší pokožky. Můžete vyzkoušet nižší koncentrace (do 5 %) nebo jeho neméně známé zástupce – silné antioxidanty vitamíny E a A.

Co všechno je vitamín C?

Vitamín C nebo kyselina askorbová. V kosmetických přípravcích je najdete pod těmito označeními.

ASCORBIC ACID
L-ASCORBIC ACID
VITAMIN C
3-KETO-L-GULOFURANOLACTONE
3-OXO-L-GULOFURANOLACTONE
3-OXO-L-GULOFURANOLACTONE (ENOL FORM)
ADENEX
ALLERCORB
ANTISCORBIC VITAMIN
ANTISCORBUTIC VITAMIN
ARCO-CEE
ASCOLTIN

Vitamín C a retinoly

Retinoly působí podobně jako „céčko“, avšak retinoly nejlépe účinkují v hladině pH 5,5–6, oproti tomu vitamín C v čisté formě potřebuje pH 3,5 a méně. Jsou produkty, které obsahují obě ingredience, ale ty pak neúčinkují tak dobře jako v samostatné formě. Existuje několik řešení, jak používat obojí. Třeba některé dny používat retinoly a další vitamín C. Případně ráno používat céčko a večer retinoly. Narazíte i na produkty, které uvolňují složky postupně – vitamín C se vstřebá prakticky ihned, ale retinoly se dokážou vpíjet postupně, pak účinkují skvěle i dohromady.

Vitamín C a niacinamid

Tato kombinace má dva zásadní problémy. Niacinamid způsobuje žloutnutí vitamínu C a jeho následnou neúčinnost. Mísením vitamínu C se z niacinamidu stává niacin, ten může způsobit otékání pokožky a výrazné zhoršení problémů s akné. Používejte niacinamid v jiné dny než vitamín C.

Uchovávání a spotřeba

Vitamín C je velmi náchylný na oxidaci. Proto se také balívá do tmavě zabarvených nádob, aby byl chráněný nejen před vlhkostí a teplem, ale i před světlem. Přípravky s ním skladujte mimo dosah slunečního záření. Pokud dojde k oxidaci, zbarví se do oranžova až hněda, přípravek se stane neúčinným a může poškodit kůži. Krémy, séra, tonika a další produkty s obsahem vitamínu C se snažte spotřebovat do 8 týdnů od otevření. Používání vitamínu C se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Jestli trpíte alergiemi, doporučujeme kožní test.

Nejlepší přípravky s vitamínem C podle nás

1.

Oční sérum s vitamínem C, Kiehls, 1 170 Kč

Lehké krémové sérum viditelně rozjasňuje oční okolí. Pomáhá redukovat vrásky, otoky a tmavé kruhy pod očima. Ráno a večer vklepávejte malé množství kolem očí, nenanášejte na víčka.

2.

Lightful c + coral grass softening lotion spray, MAC, 690 Kč, Maccosmetics

Esence s vitamínem C a výtažkem mimo jiné z byliny slanorožce projasňuje, zjemňuje a hydratuje pleť. Využijte ji jako osvěžení přes den, bázi pod make-up nebo zvlhčete svou pleť před používáním olejových sér.

3.

C-Tetra sérum, Medik8, 1020 Kč

Základní sérum s vitamínem C, které pomáhá se všemi znaky stárnutí, jako jsou vrásky, hyperpigmentace a skvrny. Neobsahuje vodu, a díky tomu zůstane déle čerstvé. Voní, jako když rozkrojíte citrón. Po aplikaci séra používejte krém s SPF.

4.

Anti-age sérum, Eucerin, 853 Kč

Obsahuje 10 % vitamínu C, účinně bojuje s projevy stárnutí, jako jsou vrásky a ztráta hutnosti pleti. Je balený po 8 ml ve 3 lahvičkách, tak se nemusíte bát, že se vám zkazí, ještě než jej spotřebujete. Používejte samostatně nebo vmíchejte do svého oblíbeného krému.

5.

Rozjasňující protivráskové sérum s vitamínem C, La Roche-Posay, 1 129 Kč

Čistý vitamín C projasňuje a podporuje produkci kolagenu, kyselina salicylová podporuje obnovu kožních buněk a peptid neurosensin zklidňuje podráždění pleti. Lehce se vstřebává a nedělá mastný film. Používejte ráno, společně s krémem s SPF.

6.

Ampule proti vráskám, Vichy, 740 Kč

Nadstavba péče o pleť. Ampule obsahují vysokou koncentraci aktivních látek. Vitamín C působí proti pigmentaci a pomáhá zesvětlovat pleť, bio-peptidy chrání pleť před ztrátou kolagenových vláken. Odlomte vršek ampule, obsah si kápněte do dlaně a vtlačujte do pleti, vystačí na dvě použití – ráno a večer.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s