Po měsících zimy, kdy nám společnost dělaly hlavně deky a horké nápoje, je tady teplo a s ním - chladivá i lahodná zmrzlina. Možností, kam si zajít v hlavním městě na zmrzku, je mnoho. Aby se v tom šlo lépe vyznat, vybrali jsme šest míst, kde dostanete tu nejlepší z nejlepších. Ať už jde o klasiku v podobě vanilky nebo pistácie, či netradiční příchutě jako parmezán nebo třeba rakytník.
Čerstvá, čistě přírodní, denně ručně vyráběná zmrzlina v malých dávkách, to je Angelato. Zmrzlinárna v Praze funguje od roku 2007 a její pobočky nyní najdete už na čtyřech místech. Kromě podpory místních zemědělců a poctivosti v používání pouze přírodních surovin vyniká Angelato taky sezónností a originálními příchutěmi. Právě u nich jsem poprvé ochutnala levandulovou nebo rýžovou zmrzlinu. Neotřelých nápadů se tady nebojí a s chuťovými kombinacemi si hrají. Nejoblíbenějšími produkty Angelata jsou proto (hned po pistáciové) právě zmrzliny měsíce, které se obměňují. Na letošní léto chystají nové veganské příchutě. Všechny jejich zmrzliny (kromě sušenkových) jsou bezlepkové a sorbety navíc i bez laktózy. Jakou netradiční příchuť máte nejradši vy?
Vždycky jste toužili na letní brigádě točit zmrzlinu (protože přece můžete potají ujídat - ano, mluvím o sobě), ale nikdy to nevyšlo? Nevadí! V nové samoobslužné prodejně Puro Gelato Soft na Rašínově nábřeží si můžete natočit gelato sami, ozdobit ho posypkami, čerstvým ovocem a doplnit třeba o polevu Nová prodejna doplňuje tři stálé pobočky zmrzlinárny Puro v Praze, z nichž ta nejznámější se nachází na Výtoni. V sezóně ji rozhodně nemůžete minout - poznáte ji podle fronty, která se v parných dnech posledních několika let točí přes půlku nábřeží. Puro letos oslaví 10 let a stejně jako na začátku vyrábí z poctivých, přírodních a lokálních surovin. Zatímco tento rok zažívají obrovský úspěch zmrzlinou ve stylu dubajské čokolády, mezi jejich gelato klasiky patří příchutě: čokoláda, vanilka, pistácie, jahoda a mango. Kdykoliv se v létě ocitnu na náplavce, neodolám.
Dekádu působení na pražské zmrzlinové scéně letos slaví i Crème de la Crème, zmrzlinárna Honzy Hochsteigera. Ten svou první pobočku v Husově ulici založil po návratu z italského Trenta. Úspěch se dostavil hned vzápětí. Pro ty, kteří mají rádi čísla - za deset let v šesti pobočkách obsloužili tisíce spokojených zákazníků, zaměstnali skoro 250 zaměstnanců a vyrobili 1130 tun zmrzliny v 320 různých druzích. Působivé! V Crème de la Crème si zakládají na řemeslné výrobě, která kombinuje klasické italské metody a nejkvalitnější suroviny. K výrobě navíc používají historické vertikální stroje, které jsou sice desítky let staré, ale svou kvalitou a spolehlivostí údajně často předčí i ty nejmodernější technologie. Nejprodávanější zmrzlinou byla loni pistáciová, které se prodalo 17 tun. Ale co když pistáciová dojde, nebo prostě z principu odmítáte - stejně jako já - zelenou zmrzlinu? Ani tady se kromě klasických příchutí nebojí i experimentovat, během let vyrobili třeba zmrzlinu z olomouckých syrečků, lanýžovou, šťovík s mátou nebo chlebovou s kmínem. Možná si letos tu pistáciovou přece jen dám!
Cukrářka Iveta Fabešová je známá hlavně svými dorty a dezerty. V sezóně se ale nabídka přirozeně rozrůstá i o zmrzlinu. V pobočce ve Werichově vile můžete každý rok ochutnat osm druhů klasického gelata. A pro letošní rok čeká hosty velká novinka - ve druhé, nově otevřené pobočce na Masaryčce si budou moct dát točenou zmrzlinu. Podle vlastních receptur a v té nejlepší kvalitě - tak, jak je u Ivety Fabešové zvykem. Nevím, jak vy, ale já se nemůžu dočkat a předpokládám… že bude stejně skvělá jako Ivetiny dorty. Takže nejvíc!
Máte nejradši točenou? Stálicí na scéně točených zmrzlin v Praze a jednoznačnou výherkyní v kategorii “poměr cena a výkon” je zmrzlina z Antonínova pekařství. Nejoblíbenější příchutí je u nich vanilková. Kromě ní mají v nabídce (a v sezóně obměňují) třeba čokoládovou, tvarohovou nebo meruňkovou. Na letošek pak mají v plánu zkusit novinku - hruškovou. Zmrzlinu si navíc můžete nechat doladit čokoládovým, oříškovým či sladce-barevným posypem. Kdo zná ta letní víkendová rána, kdy po cestě pro čerstvé pečivo rovnou posnídáte točenou? Já jo! Antonínovo pekařství nyní najdete už na šesti místech v Praze.
Jeden z největších parťáků zmrzliny je podle mě lepek. Ne nadarmo se zmrzlina nejčastěji podává v křupavých kornoutcích. V Obecním domě šli nedávno ještě dál - v jejich výdejním okénku si od loňska můžete dát Frozen Bliss, zapečenou sladkou briošku se zmrzlinou. Napíšu to upřímně - tahle pochoutka není zrovna hvězda od pohledu. Ale když pro jednou položíte k ledu pravdu, že jíme i očima, a ochutnáte - je to tam! Teplá sladkost a měkkost pečiva se studenou lahodnou zmrzlinou uvnitř? Lahoda. Já už si letos bohužel nedám, nedávná diagnóza celiakie mi udělala čáru přes rozpočet. Ale jsem ráda, že jsem stihla ochutnat loni. Pečivo a zmrzlina spolu, dejte na mě.