Pražský hotel Alcron architekta Aloise Krofty patří už od roku 1932 mezi prostory, kam se sjíždějí hosté z nejrůznějších oborů i koutů světa. Současně se zde konají legendární akce, a to včetně naší loňské Feel Good by Heroine. Ve čtvrtek 19. června se toto místo, konkrétně Alcron bar, promění v ikonický podnik Bar Termini. Jedinečný zážitek přijede přímo z londýnské čtvrti Soho zprostředkovat český rodák a manažer baru Robin Kolek s kolegou Alessandrem Belomettim. Program si užijí jak milovníci koktejlů, tak profesionálové z oboru, pro něž je v průběhu dne nachystaný odborný masterclass.
Takzvaný guest shift, jenž odstartuje 19. června v 18:30, pomohla realizovat Kristýna Valoušková, marketingová ředitelka hotelu Almanac X Alcron, pro níž je Termini srdcová záležitost. „Když do londýnského baru vstoupíte, připadáte si jak v malebném městečku na okraji Itálie, kterou zbožňuji. Prosciutto se krájí na původním kráječi, podávají se zde tradiční sýry, hraje tematická hudba. Ten vibe je jednoduše skvělý a já tuto atmosféru chtěla, byť jen na okamžik, dopřát i našim hostům,“ popisuje Kristýna. Návštěvníci se můžou těšit na originální koktejlové menu, které se neobejde bez pověstného drinku Negroni.
Nyní ale zpátky k Robinu Kolkovi, zdatnému barmanovi a manažerovi baru, jehož životní dráha se mohla odvíjet docela jinak. Robin byl do svých osmnácti let zapáleným fotbalistou. V ostravském dorostu hrál první ligu, chodil na sportovní gympl a šest dní v týdnu buď trénoval, nebo hrál zápasy. Přechod do mužského „velkého“ fotbalu se ale nekonal. „Může se to zdát jako drobný krůček, ale dostat se mezi fotbalisty A týmu je strašně těžké. Nepodařilo se mi to, a tak jsem svou pozornost upřel jiným směrem,“ vypráví.
Jeho táta provozoval hospodu, kde občas vypomáhal. Chytlo ho to, a tak si udělal barmanský kurz pod záštitou Miloše Trettera. Na vysoké škole brigádničil v pohostinství a po dokončení studií se přestěhoval do Prahy, kde se uchytil nejprve v Jazz Docku a později v koktejlovém baru Hemingway. Chtěl ale víc. Poznat jinou zemi – Velkou Británii, mekku koktejlů. „Na 1. ledna 2015 jsem si koupil jízdenku od Student Agency a vyrazil do Londýna, kde žil kamarád z gymplu. V prvních týdnech jsem u něj bydlel a vzhledem k tomu, že moje angličtina byla dost slabá, hodně mi pomáhal. Práci jsem si našel překvapivě rychle v hotelu ve východním Londýně, a získal tím pravidelný příjem. I ta jazyková bariéra nakonec odpadla,“ pokračuje.
Když po pár měsících hledali v nově otevřeném podniku Bar Termini posilu, jiný kamarád ho ponoukl, ať to zkusí. „Zašli jsme tam na kávu. Pozdravil jsem ‚ahoj‘ a v ruce držel životopis,“ směje se. Češi mají v Británii poměrně dobrou pověst, tak ho rovnou pozvali na zkušební směnu a po čase zůstal nastálo.
Bar Termini je skromný prostor se dvěma toaletami, skladem a celodenním barem. „Na 25 m² dokážeme obsloužit až 25 hostů. Máme stabilní usměvavý tým, otevřeno denně od deseti dopoledne do jedné do rána. Panuje tu atmosféra jak z italských filmů od Frederica Felliniho, taková La dolce vita, což bylo období po druhé světové válce, kdy v Itálii nastal ekonomický boom, lidé si užívali život a popíjeli koktejly Negroni, Bellini nebo Spritz. Denní menu tvoří šest vytříbených italských káv. Ty večer uvolňují místo výběru koktejlů Negroni, které se servírují přímo z lahví do speciálně navrženého skla,“ přibližuje Robin.
Bar Termini se několikrát umístilo na předních příčkách žebříčku nejlepších barů světa – World’s 50 Best Bars. „Našim cílem je dělat vše poctivě, elegantně, vtipně a s úsměvem na tváři. Zní to jako klišé, ale je to vážně náš recept. Důraz klademe také na rychlost a kvalitu – bar je malý a já sám nerad čekám. Chceme, aby si host stihl dát klidně dvě rundy a snack během patnácti minut a vše chutnalo perfektně. Často k nám proto chodí kolegové z naší branže – staví se před směnou, pozdravíme se, dají si kávu, vymačkaný džus či koktejl a jdou. To mě hrozně baví.“
Robin Kolek se dokázal poměrně rychle vypracovat z barmana na generálního manažera. Dnes se tak kromě spokojenosti svých kolegů, hostů a dodavatelů, stará o sesterský bar v severním Londýně, e-shop a spolupracuje s podniky, které potřebují poradit například s menu či výběrem alkoholu. V budoucnu by si v Londýně rád otevřel něco vlastního.
Když Robina pozvala Kristýna Valoušková do pražského Alcronu s nabídkou, aby tu s Alessandrem Belomettim poodkryl tajemství osobitého stylu baru Termini, s nadšením přijal. „V Praze jsem dlouho nic nedělal. Moje barmanská cesta tu začala a vždy se sem rád vracím. Navíc do takového ikonického hotelu… Pražská scéna mě nepřestává překvapovat svou úrovní,“ uzavírá.
Kromě večerního programu pro veřejnost proběhne v Alcron baru profesionální masterclass, kterou Robin Kolek povede pro českou barovou komunitu. Během dne zde odhalí nejen filozofii baru Termini, ale také praktické přístupy k technice, servisu a týmové práci, které vedly k jeho mezinárodnímu úspěchu.
Napsáno pro… je speciální formát komerční obsahové spolupráce, který redakce připravuje společně s obchodními partnery.