E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Důslednost, barevný time management a noční směny. Gabriela získala vysněnou pozici v IT hned po mateřské

22. březen 2022

Dá se skloubit mateřská dovolená, stavba domu a práce na sobě samotné? Gabriela to dokázala. Díky důslednosti, barevnému dennímu rozvrhu i neustálému posouvání svých cílů se z helpdesku v pojišťovně vypracovala na pozici Tech Lead ve společnosti INVENTI. Občas pracuje do noci, ale jak sama říká, je zvyklá bojovat.

Foto: S předsudky vůči ženám v IT se Gabriela nesetkává. Czechitas

Gabriela vystudovala obor Biomedicínské inženýrství na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Její nejpravděpodobnější kariérní cestou byly tudíž technologie, ovšem nikoliv ty informační, ale spíš ty medicínské. Z té doby také pochází její sen, kdy chtěla pracovat v nemocnici. Ten se ale neuskutečnil. „Po škole jsem nezamířila do nemocnice, ale dělala jsem technickou podporu na helpdesku, kde jsem měla na starost vyřizování požadavků, aktualizace a spolupráce s IT oddělením pojišťovny. Celkově to byla velmi různorodá práce, jejímž cílem jednoduše bylo, aby fungoval helpdesk,“ upřesňuje Gabriela Styborová.

Gabriela je velice důsledná a dobře pracuje se svým časem, tak chtěla i dobu na mateřské maximálně využít.

Následně zamířila do společnosti vymáhající pohledávky, kde už se přiblížila informačním technologiím. Na úseku IT vypracovávala analýzy, připravovala testy pro IT a vytvářela podklady pro vývojové oddělení společnosti. V této firmě do její kariéry zasáhla mateřská dovolená, a to hned dvojnásobná. A protože je Gabriela velice důsledná a dobře pracuje se svým časem, chtěla i dobu na mateřské maximálně využít. Přihlásila se proto na akademii společnosti INVENTI a vybrala si konkrétně analytický směr. Následoval pohovor a další vzdělávání po večerech ve skupině 15 lidí se specializací na analytickou práci a testing IT.

Testing na kurzu i v praxi

Poté, co akademii úspěšně zakončila, si ji společnost vybrala pro analytickou pozici, stejně jako další dva absolventy akademie. Tehdy to však nevyšlo. Gabriela hledala práci jen na čtvrt úvazku, protože se ještě chtěla věnovat dceři, které v té době bylo 1,5 roku. Po nějakém čase stráveném na mateřské už našla práci v IT oboru. 

Foto: Czechitas

Přečtěte si: Od pípy do IT ve třech krocích

Bývala výčepní. Dokonce tak dobrou, že za čepování piva sbírala ocenění. Gastro už ji ale nebavilo, a tak zkusila nový obor. Uspěla a dnes Eliška Petříčková testuje software. 

Vicemistryně republiky v čepování piva testuje software

Absolvovala víkendový kurz Czechitas na pokročilý testing a své znalosti hned využila, když nárazově prováděla testing webových stránek pro Modrou pyramidu. Zároveň měla zkrácený úvazek ve zdravotnictví. Gabriele to ale nedalo a po chvíli se ozvala zpět do INVENTI. Zde absolvovala dvě kola pohovorů a byla přijata jako testerka, a to i přesto, že neměli tuto pozici vypsanou. 

S předsudky vůči ženám v IT se Gabriela nikdy nesetkala, mnohem častější byly podle ní na ČVUT, kde ji někteří učitelé přímo posílali k plotně. „Z hlediska IT jsem žádné předsudky nezažila, spíše to byl obdiv ze strany kamarádů, že jsem to dokázala. S kolegy je to opravdu fajn,“ doplňuje Gabriela.

Dnes už je o poznání dál. Postupně se z junior testerky vypracovala na test analytičku a nyní je na pozici Tech Lead, kde má v týmu šest testerů. Svůj čas už tak ze čtvrtiny věnuje vedení lidí. Do managementu ale nesměřuje; stále chce, aby byla její hlavní náplní technická znalost a na té denně usilovně pracuje. A jak to všechno i s rodinou a stavbou nového domu zvládla? Používá barevné schéma dne.

„Na barevnou stránku A4 si každé ráno napíšu všechny činnosti, které mě ten daný den čekají. Následně si jej rozškatulkuji. Na tomto pracovním listu mám vše včetně vyzvednutí dětí, bruslí, únikových her nebo badmintonu. Zároveň si úkoly a činnosti rozdělím na ty pevné a plovoucí. Někdy se stane, že kvůli rodinným povinnostem musím pracovat i přes noc. Ale to mi nevadí, život mě naučil bojovat a já se nikdy nevzdávám,“ uzavírá Gabriela.

Článek byl připraven ve spolupráci s naším partnerem Czechitas.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s