E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Její makronky a větrník lidé zbožňují. Peču díky nemocnému synovi, říká podnikatelka

25. září 2023
Napsáno pro Regionální potravinu

Původně to mělo být pouhé odreagování, které Radka Luňáková potřebovala, když zjistila, že má její syn autismus. Z pečení makronek se nakonec stala úspěšná cukrářská výrobna Makronky Malý Princ. A za karamelový větrník, který se naučila kvůli svému manželovi, vyhrála cenu Regionální potravina Královéhradeckého kraje.

Cukrářka Radka Luňáková a její pověstné Karamelové větrníky od princeFoto: Regionální potravina

Vystudovala veřejnou správu a před mateřskou dovolenou pracovala pro telefonního operátora. Už nějaký ten pátek ale uvažovala nad tím, že by byla ráda svým pánem a pracovala sama na sebe. V zaměstnání se totiž často setkávala s neférovým přístupem zaměstnavatelů. „Jsem hrozně spravedlivý člověk a tyto věci vždycky těžce nesu,“ přiznává se smíchem Radka Luňáková.

Nemocný syn i vášeň z dětství

Všechno začalo zhruba před devíti lety, když se s manželem dozvěděli, že jejich syn má dětský autismus. Neměli vůbec ponětí, co je čeká. Radka Luňáková ale není ten typ člověka, který by jen nečinně čekal, co osud přinese, a proto hned začala hledat způsob, jak zaměstnat hlavu a ruce. Už od dětství měla slabost pro Francii, tamní módu, kulturu, jídlo a hlavně dezerty. I když předtím moc často nepekla, rozhodla se, že to zkusí. A aby to nebylo moc jednoduché, pustila se do jedné z nejtěžších disciplín francouzské cukrařiny – makronek.

Ty ještě v Česku nebyly tak profláknuté jako dnes. Upéct správnou makronku ovšem není úplně jednoduché a v dobách, kdy začínala, to byla téměř výzva. „Tenkrát ještě nebyl Instagram, kde by vám přímo z Francie někdo poradil, na co si dát pozor. Takže to bylo metodou pokusů a omylů,“ vysvětluje dnes už úspěšná cukrářka.

Jak sama říká, měla štěstí začátečníka. Na internetu ji sice strašili, že se to nepovede, ale spletli se. „Jedny z prvních makronek jsem donesla ochutnat do naší černilovské cukrárny a byli tak unešení, že mi hned nabídli spolupráci,“ vypráví Radka Luňáková. Tehdy začala prvně přemýšlet nad výrobnou, živností a dalšími náležitostmi. Nebyla si ale jistá, zda chce opravdu péct zrovna makronky. „V Česku žádné kurzy nebyly, tak jsem si na internetu našla jednodenní kurz přímo v Paříži. Mělo to pro mě neskutečnou hodnotu. Do té doby jsem netušila, jak se makronkové těsto chová, že jej ovlivňuje třeba vlhkost ve vajíčkách, že záleží na tom, jaká vejce vůbec máte… Je zkrátka hodně věcí, které mohou výsledek ovlivnit. Všechno mi tam vysvětlili,“ vzpomíná podnikatelka.

Foto: Regionální potravina

Neodradily ji ani překážky

Nejtěžším okamžikem jejího podnikání nebylo naučit se správně péct makronky, nýbrž příchod instantní varianty. „Tahle chemická prášková směs, kterou stačilo smíchat s vodou, mi naháněla husí kůži. Vím, kolik úsilí stojí za pravými makronkami. Pak se hrozně těžko vysvětlovalo, proč se moje makronka prodávala za 25 korun a ta chemická za 10. Nikdo samozřejmě nepřemýšlel nad tím, že kilo mandlové mouky v té nejvyšší kvalitě vyšlo na víc než tři stovky,“ vzpomíná Radka.

Regionální potravina

Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí ve 13 krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.

Často se jí také na trzích stávalo, že jí lidé tvrdili, že makronky jsou příliš tvrdé a nejsou dobré, což vůbec není pravda. Trvalo prý dlouho, než Čechy naučila, že ona dělá ty pravé. S chemickými makronkami se už dnes prakticky nesetkává. Naopak roste konkurence, která je dělá podle francouzských receptur.

Minulý rok si částečně splnila sen, když v Hradci Králové otevřela kavárnu, kde pekla také zákusky a dorty. Kvůli manželovi začala i s větrníky, nebyl totiž spokojený s kvalitou větrníků z cukráren a toužil po takovém, jaký znal z dětství. „To pro mě byla výzva. Začala jsem hledat správný postup a ty nejkvalitnější ingredience od lokálních dodavatelů. Nejvíce práce mi dalo vymyslet, jak nahradit přípravky, jako je ztužovač šlehačky, rostlinné tuky a další přísady a dochucovadla, která se dnes běžně používají, ale v pravém větrníku nemají co dělat,“ vzpomíná cukrářka.

Nakonec se jí to povedlo. Její nadýchaný Karamelový větrník od prince ocenil nejen manžel, ale podařilo se jí s ním vyhrát i prestižní ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Tuto značku uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. „Bylo to krásné období. Díky výhře se nám otevřely dveře k mnoha novým spolupracím, dokonce o nás byla i reportáž v Herbáři na České televizi,“ usmívá se při vzpomínce Radka.

Musela zpomalit…

S kavárnou to ale nedopadlo podle jejích představ. „Došlo k velkému odbytu ze strany zákazníků, na který jsem nebyla dobře připravená, na všechno jsem byla sama, byl problém sehnat zaměstnance, a tak jsem se dostala do začarovaného kruhu. Po pár měsících to skončilo kolapsem. Tehdy jsem si uvědomila, že musím víc myslet na své zdraví a rodinu a že si nemusím všechny sny splnit hned,“ vypráví podnikatelka.

Kavárnu nakonec prodala a rozhodla se, že než děti odrostou, bude se věnovat jen makronkám. „Bojím se, že bych si jednou vyčítala, že jsem na děti neměla tolik času,“ vysvětluje Radka Luňáková.

I přesto se jí daří dobře. Svými makronkami a dalšími dobrotami zásobuje dvacet kaváren po východních Čechách, peče i na svatby nebo na objednávku. Na finance si také nemůže stěžovat, i když inflace mnohé změnila. „Začínám víc počítat. Kvůli inflaci se dost zvedly náklady. Zatím jsem nezdražila, ale od ledna asi budu muset,“ předpokládá podnikatelka.

Energii do podnikání jí dodnes dodávají spokojení zákazníci. „Ještě pořád se najdou tací, kteří jsou unešení z toho, jak pravá makronka chutná, a dokážou ocenit kvalitní výrobky právě v podobě našeho Karamelového větrníku od prince, a to mě dobíjí,“ říká Radka, pro niž je velkou oporou také manžel. „Jak se říká, za každou úspěšnou ženou stojí skvělý muž. A u nás to jednoznačně platí,“ směje se Radka.

Aby si to zpestřili, každoročně se s manželem vydávají do Paříže nasát tu pravou chuť Francie a prozkoumat nejnovější trendy v cukrařině. „Čas od času si řekneme, že potřebujeme neslyšet češtinu. Ve Francii je to úplně jiný svět. Tam se vám nestane, že by si lidé stěžovali na velikost makronky. Vědí, že je to ruční práce, a jsou hlavně rádi za to, že je z kvalitních surovin,“ pochvaluje si podnikatelka a vysvětluje, že v Česku si na to občas zákazníci stěžují. „Na odbyt jdou nejdřív ty větší a ty menší se prodají až později,“ objasňuje.

Plánů do budoucna má hodně, je však opatrná, co vysloví nahlas. „Zatím bych si je ještě chvilku ráda nechala pro sebe. Následující dva roky se asi nic nezmění a budu fungovat v tomhle režimu, dokud si nejmladší dcera nezvykne ve školce. A pak se uvidí,“ uzavírá tuto kapitolu s úsměvem Radka Luňáková.

Popup se zavře za 8s