E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

4 Mýty o práci v IT: se kterými souhlasíte? Zeptali jsme se skutečných analytiček a vývojářek

08. listopad 2021

Práce v IT není pro ženy. Bez výborné matematiky to nepůjde. Pokud netrávíte veškerý čas u počítače, kariéru neuděláte. Nebo ano? Zeptali jsme se 4 kolegyň z Datamolu na časté mýty o práci v IT.

Foto: Unsplash

Mýtus #1: Ajťákem se člověk narodí

Vyrůstala jsem v přesvědčení, že počítače jsou doménou kluků. Mám bratra dvojče a vždycky měl v téhle oblasti větší podporu. Záviděla jsem mu, když dostal svůj vlastní počítač, ale sama jsem neměla stejnou touhu proniknout do tajů grafických karet a procesorů. Studovat IT pro mě nikdy nebyla možnost. V první práci mi došlo, že denně pracuji s daty, ale ty opravdu zajímavé analýzy za mě dělají specializované týmy konzultantů. A tak jsem se rozhodla, že se sama stanu IT konzultantem. Stálo mě to pár hodin samostudia na pohovor a poté pár let syndromu podvodníka. Nakonec jsem tenhle pocit, který si nesu už od dětství překonala. Totiž to, že v IT mohou být úspěšní jenom ti nadaní kluci (a možná výjimečně i holky), co ve 14 letech naprogramují první počítačovou hru. Pracovat v IT znamená nikdy se nepřestat učit. Není však věková hranice, do které je potřeba s tím učením začít.

Nikola, datová analytička, Datamole


Mýtus #2: Potřebujete umět dobře matematiku

Logika ≠ matematika. Jinými slovy objem čaje v hrnečku z místa asi nespočítám, ale vím, že když hrneček otočím vzhůru nohama, tak si ten čaj k snídani už nedám.

Přijde vám to samozřejmé? Tak se na tuto vlnu nalaďte i v tom, že může být samozřejmé nemít znalosti maturitních okruhů z matematiky a přesto pracovat v IT.

Mně to trvalo spoustu let se osmělit, setřást ze sebe špatný pocit ze všech těch nepovedených testů z matematiky a začít byť jen pomýšlet na kariéru v IT.

Až díky kamarádům - od vývojářů přes testery po business analytiky - jsem zjistila, že je to hlavně o logice, souvislostech a jaké zaměření koho baví.

Já se našla v datová analýze, kde potřebuji rozumět, kde a proč se jaká data nacházejí a především, jaký mezi sebou mají vztah a jak je tak mohu spojit pro získání odpovědí.

Mé já na gymplu, kde jsem měla z matematiky ráda jen geometrii, by tomuto nejspíše nevěřilo. :)

Daniela, datová analytička, Datamole


Mýtus #3: IT je pro lidi, co rádi tráví všechen volný čas na počítači

Začnu s tak trochu potvrzením tohoto tvrzeni -  je potřeba věnovat čas “šťouráním” se v PC a učením se nových věcí. IT je široký a velmi rychle rozvíjející se obor a žádný učený z nebe (ani cloudu) nespadl. Je třeba se stále učit. Ale je potřeba se tomu věnovat každý večer a víkend? Ne. Potřeba zůstat ”na špici” se netýká jen jednotlivců, ale i firem. Pokud je tedy firma rozumná vyhradí část pracovní doby zaměstnanců na adaptaci nových nástrojů, studium a obecně  “hraním” si s zajímavými věcmi. Studium nad rámec je pak plus. Může člověka posunout dál - podílení se na složitějších a zajímavějších úkolech, lepší finanční ohodnocení. Opravdu ale není třeba věnovat tomu slunečný víkend (stejně jako to neudělá naprostá většina kolegů).

Markéta, datová vědkyně, Datamole


Mýtus #4: IT není odvětví vhodné pro ženy.

Práce v oboru, kde dominují muži, může být zastrašující, zejména pokud vedle vás nepracuje mnoho dalších žen. V minulosti bylo kvůli genderovým stereotypům pro ženy obtížnější najít si v IT své místo.

Naštěstí jsem se s diskriminací kvůli svému pohlaví setkala jen velmi málo. Doba se rozhodně mění a mění se i očekávání společnosti. Vzhledem k tomu, že počet žen v IT roste, většina mužských kolegů dnes ženy podporuje. Zvyknou vás respektovat pro váš talent a intelekt, místo aby ve vás vyvolávali pocit, že mezi ně nepatříte. A tato podpora kultivuje pozitivní pracovní prostředí pro ženy.

Být jednou z žen mezi muži je vlastně příjemný a docela posilující pocit. A když narazíte na kolegu, který by o vás snad jen trochu pochyboval, je uspokojující mu dokázat, že se mýlí!

Amorie, frontend vývojářka, Datamole


O společnosti Datamole

Datamole patří k předním českým firmám v oblasti aplikované datové vědy a umělé inteligence.

Od roku 2015 pomáháme společnostem v sektorech jako zemědělství, strojírenství, výroba nebo potravinářství plně využívat potenciál dat z jejich zařízení a umožnit jim tak vylepšit produkty, služby a procesy. Naše řešení pomáhají zlepšovat zdraví krav, snižovat odstávky mikroskopů nebo jinak přispívat k inovaci v průmyslu. Úspěšně jsme implementovali více než 100 projektů v oblasti umělé inteligence. Je pro nás důležité, aby měla naše práce smysl a pozitivní dopad pro společnost.

Popup se zavře za 8s