E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Flexibilita a férový přístup lákají do IT firmy ANECT řadu žen

24. říjen 2022

Třetinu ze 150 zaměstnanců technologické společnosti ANECT, která oslaví příští rok 30 let na trhu, tvoří ženy. A ve vrcholovém vedení je jich hned polovina. Jak se jim ve firmě pracuje a platí stále, že IT je doménou mužů?

Foto: Zdroj: Anect

ANECT se zabývá především dodávkou služeb v oblastech kybernetické bezpečnosti a moderní IT infrastruktury. „Stereotypním pohledem možná nejde o prostředí, ve kterém byste hledali vysoké zastoupení žen. Moderní ICT služby ale nejsou například jen o vývoji softwaru a aplikací, ale o schopnosti pochopit problematiku v jejím celku a předat toto pochopení dále. Důležitou roli hraje také projektové myšlení a ochota se neustále vzdělávat, protože obor se rychle vyvíjí,“ vysvětluje HR manažerka společnosti ANECT Petra Marzini.

Otevřenost a vstřícnost, která se prolíná celou společností, se projevuje i ve vztahu k LGBT komunitě.

Ženy se tak v ANECTu zapojují nejen do řízení vztahů se zákazníky, ale i do diskuze ohledně vlastností, funkcionalit nových služeb a jejich testování a aktivní jsou i v interním inovačním hubu, v rámci kterého vznikají nové služby nebo vylepšení těch stávajících. „Člověk přitom nemusí být vyloženě IT specialista. Velmi pozitivně vnímám to, že stačí přijít s vlastním nápadem, a pokud zaujme, tým mu vdechne život,“ oceňuje způsob fungování na interních inovacích Gabriela Kovaříková, Incident & Change manažerka.

Foto: Anect

Vysoké zastoupení žen v ANECTu je dané nejenom tím, že v rámci společnosti je potřeba uplatnit komplexní škálu kompetencí, ale také její otevřenou atmosférou a férovým přístupem k zaměstnancům. „S nadsázkou se dá říct, že ženy k nám postupně přicházejí, ale téměř neodcházejí,“ vysvětluje Petra Marzini. Nejvíce si váží důvěry vedení, flexibility a schopnosti skloubit pracovní a soukromý život.

„Vždy se najde řešení, máme flexibilní pracovní dobu, možnost pracovat z domova, Whatever days atd. Z pohledu ženy-maminky jsem vždy našla způsob, jak odvést děti do školy nebo být s nimi doma, když jsou nemocné,“, doplňuje Gabriela Kováříková.

Otevřenost a vstřícnost, která se prolíná celou společností, se projevuje i ve vztahu k LGBT komunitě. Všichni zaměstnanci bez rozdílu mají právo na benefity, které zákon poskytuje pouze sezdaným párům.

Na škole jsme byly jako holky v menšině

Ženy v ANECTu nenajdeme pouze na pozicích v managementu, obchodě či IT provozu, ale i ve vyloženě technických rolích. Příkladem je Pavla Hlučková, která nedávno nastoupila na pozici Junior Security analytičky.

Vystudovala jsi Informační bezpečnost na FEKT VUT v Brně. Proč jsi si vybrala tenhle obor?

Už na gymnáziu jsem věděla, že chci studovat IT. Po maturitě jsem se rozhodovala mezi studiem umělé inteligence a informační bezpečnosti. Nakonec jsem se rozhodla studovat informační bezpečnost proto, že mě baví všechno analyzovat, hledat souvislosti a chránit to, co je pro uživatele důležité – jejich data a soukromí.

Pro laika, co je náplní tvé práce?

Jedná se o monitoring bezpečnosti organizace a její infrastruktury a následný zásah v případě vyhodnocení, že došlo k bezpečnostní události či incidentu. Kromě toho se také zabývám managementem zranitelností systémů či služeb a vzděláváním.

Myslíte si, že je v IT oboru více mužů než žen?

Jsi čerstvá absolventka, ANECT je tvůj první zaměstnavatel. Je něco, co tě překvapilo?

Určitě mě překvapilo, jaká atmosféra v ANECTu panuje. Možná to je i díky neformálnímu tykání napříč firmou, ale všichni mě vřele přijali a jsou neskutečně přátelští a nápomocní. Jsem taky spokojená s flexibilní pracovní dobou a home office.

Máš pocit, že je v IT dostatek žen?

Na těch vyloženě technických pozicích jich je málo. Začíná to už na škole, kde nás bylo asi 10x méně než kluků.

A co dělat pro to, aby jich bylo více?

Podle mě je to spíše společenský problém. Myslím, že se spousta žen bojí toho, že jejich znalosti a zkušenosti budou posuzovány jiným měřítkem než zkušenosti mužů a budou muset neustále někomu dokazovat, že do techniky opravdu patří. Názor, že ženy do techniky nepatří, je ale hodně zastaralý a naprosto nepravdivý.

Popup se zavře za 8s