E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Zalando představuje ARKET. Módní značku, která znamená design, čistotu a dobrý vkus

Zvykli jsme si dívat se konfekci od velkých značek s mírnou nedůvěrou. Jaký výrobní proces má za sebou? A vydrží mi kus oblečení déle než jednu sezónu? Skandinávská značka Arket, od 21. srpna exkluzivně prodávaná přes Zalando, si na etiku potrpí, a zároveň umí tvořit módu nadčasovou, elegantní a hravou.

Foto: Arket

ARKET je součástí švédské skupiny H&M Group, konkrétně patří k jejím dceřiným společnostem Weekday a Monki. Značka byla založena v roce 2017 coby label přímo orientovaný na udržitelnou módu a o tři roky později má 21 prodejen v několika hlavních evropských městech, jako jsou například Kodaň, Amsterdam, Londýn a Berlín, a po celém světě je přítomná v 80 zemích. K českému zákazníkovi se nyní dostává prostřednictvím módní platformy Zalando.

Značka klade důraz na „všednodenní krásu“. V duchu skandinávského myšlení to znamená čistý design, který je v první řadě funkční a jehož součástí je důraz i na kvalitu materiálu a provedení. ARKET vedle kolekcí oblečení pro ženy, muže a děti nabízí i velký výběr produktů do domácnosti (tip redakce: modré kameninové talíře a misky). „Naším cílem je nabízet krásný design pro každodenní život. Jedná se o jednoduché, funkční a víceúčelové kousky, které lze snadno zařadit do stávajícího šatníku či domácnosti a které vydrží po mnoho sezon,“ říká výkonná ředitelka společnosti ARKET Pernilla Wohlfahrtová.

Co přesně znamená ona zmiňovaná „dlouhověkost“ produktů? V první řadě nastupuje investice do samotného vývoje a výroby. Cestou je také studium vintage oblečení a látek, aby si výrobci ověřili nejen výrobní postupy, ale i určité archetypální kvality daného stylu nebo vzoru. „Přízi a látky si vyrábíme buďto sami, anebo spolupracujeme s experty po celém světě,“ vysvětloval dnes už bývalý CEO společnosti Lars Axelsson, který stál u zrodu značky. „Kvalita je základem odolnosti a udržitelnosti výrobku. Sustainability v našem pojetí znamená důraz na jednoduchost a funkčnost, která je odolná nejen proti opotřebení, ale obstojí i vůči sezónnímu střídání trendů.“

ARKET jde také zajímavou cestou, pokud jde o volbu technologií. Hlásí se například k „metal-free“ kůži. Nejde tu u to, že by výrobek byl prostý kovových cvočků nebo zipů, označení „bez kovů“ se týká procesu barvení. Běžně užívané činění usně za pomocí chromu je sice levnější a poskytuje stabilnější výsledky, ale může při něm dojít k úniku některých nebezpečných látek (olovo, arzen nebo některé kyseliny) do místních zdrojů vody. To může mít devastující vliv na erozi půdy v okolí koželužen a negativně ovlivnit zdraví lidí.

Kromě dobrého pocitu, který nakupování eticky vyrobeného oblečení provází, je tu ale také pořádná porce radosti z krásného kousku. Zalando má už nyní širokou škálu sustainable oblečení, kterou stále rozšiřuje, vybrat si zde oblečení ve svém osobitém stylu je už opravdu snadné.  

Popup se zavře za 8s