E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Následky nedostatku spánku + 8 tipů pro zlepšení jeho kvality

17. leden 2022

Každý někdy zažil špatnou noc, kdy se převaloval z boku na bok a nemohl usnout. Když se špatně vyspíte, druhý den jste jako tělo bez duše a nic se nedaří. Nedostatek spánku ovlivňuje nejen naše tělo, ale i mysl. Hlavní problém ale nastává u dlouhodobé spánkové deprivace, která negativně působí na lidský organismus.

Foto: unsplash.com

Spánek nelze ošidit

Bohužel nefungujeme jako nabíjecí baterie, z nichž lze čerpat energii až do úplného vybití. Lidský organismus pracuje na základě pravidelných návyků a spánek patří mezi ty nejzásadnější. Jeho (ne)dostatek ovlivňuje, jaký budeme mít den. Má efekt na naši náladu, celkovou energii a také může způsobit například bolest hlavy a migrénu. Bolest hlavy vyřešíte léky na bolest, ale ne všechny následky nedostatku spánku vyřešíte tak snadno. S čím se ještě můžete setkat?

Dospělý člověk potřebuje spát 7–9 hodin denně. Ideální čas, kdy se uložit ke spánku, je kolem desáté hodiny večerní.

Prevence a tipy

Abyste se vyhnuli případnému spánkovému deficitu, je dobré si nastavit takzvanou spánkovou rutinu. Dospělý člověk potřebuje spát 7–9 hodin denně. Ideální čas, kdy se uložit ke spánku, je kolem desáté hodiny večerní. Chodit spát tak brzy může být ze začátku nezvyk. Zkuste některý z těchto tipů, mohou vám pomoci usnout včas a celkově zlepšit kvalitu spánku:

1) Naposledy jezte 3–4 hodiny před spaním.

2) Cvičte jógu nebo meditujte.

3) Pijte meduňkový čaj.

4) Dopřejte si horkou sprchu nebo koupel.

5) Nastavte nižší teplotu v ložnici.

6) Těsně před spaním vyvětrejte.

7) Omezte světlo a hluk.

8) Nekoukejte před spaním do displeje.

Máte zkušenost s nedostatkem spánku?

Na závěr

Pokud ani změna návyků před spaním dostatečně nepomůže, vyzkoušejte suplementaci a nastartovat produkci melatoninu (hormon spánku). Při vážnějších obtížích není od věci kontaktovat odborníka, který vám předepíše vhodnou léčbu. Pomůže i psychoterapie nebo akupunktura.

Přejeme krásný spánek a dobrou noc.

 

Popup se zavře za 8s