E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

I plánování je potřeba naplánovat. Jak na to?

28. březen 2022

Jak kreativně plánovat a udržet si fungující work-life balanc? Chce to systém a správné pomůcky, říká Denisa Havrdová, výkonná ředitelka papelote a matka tří dětí s celou řadou koníčků. V Papelote věří, že trocha organizace tvůrčímu chaosu neuškodí a špetka kreativity může prospět efektivitě. Každý si může vytvořit svůj vlastní plánovací systém na míru. Na co při plánování plánování nezapomenout?

Foto: Papelote, Adela Waldhauserova

Plánujte nejen pracovní, ale i osobní život

„Můj plánovací systém tvoří Google Kalendář a online pracovní projektový nástroj Asana, papírový týdenní ToDo list a diář na osobní věci. Kdybych měla papírový diář používat na pracovní schůzky, škrtala bych v něm desetkrát týdně. Při používání na osobní aktivity o víkendech a během dovolených mi slouží skvěle. Mám díky němu oddělený osobní a pracovní život a celkem obstojný work-life balance i jako zaměstnaná matka”, dělí se o svůj tip Denisa Havrdová.

Najděte svůj ToDo list

„Bez ToDo listu se při svém plánování neobejdu. Existuje na něj celá řada aplikací, mně však vyhovuje papír. Je přehledný a zároveň limitovaný, takže mě při používání nutí k prioritizaci. Papír mám ráda i kvůli tomu, že můžu hotové úkoly škrtat, což je nesmírně uklidňující”, doporučuje Denisa Havrdová. ToDo list může být denní, týdenní nebo klidně měsíční. Záleží na tom, co děláte a jak moc jste vytížení.

Když víte, co je pro vás nejdůležitější, dosáhnete toho snáz. Když se soustředíte na to podstatné, dostaví se výsledky.

Odkládejte nápady

„Všimli jste si, že když se potřebujete opravdu soustředit, začne vás napadat tisíc jiných věcí? Vždy mějte u sebe něco na poznámky, kam můžete vyskakující úkoly a nápady odložit,” radí Denisa Havrdová, která má blok na poznámky hned vedle postele, aby si mohla zapisovat nápady hned po probuzení.

Foto: Papelote, Adela Waldhauserova

O papelote

Papelote je původní české papírnictví, které funguje jako dílna na nápady a výrobky, stejně tak jako úspěšné grafické studio pyšnící se zakázkami pro Google ČR nebo Slovenskou prezidentskou kancelář. Během své existence získalo papelote řadu ocenění, mezi nejprodávanější produkty se řadí především diáře a zápisníky. Papelote založila grafická designérka Kateřina Šachová působící jako kreativní ředitelka. Dalšími zakladateli a spolumajiteli jsou Filip Šach a Denisa Havrdová, výkonná ředitelka.

Mějte vše na jednom místě

Papíry s nápady, ToDo listy i poznámky z porad, prostě vše, co je součástí plánovacího systému, noste pohromadě, třeba v jedněch deskách. A nezapomeňte svůj plánovací systém pravidelně revidovat a nashromážděné informace ukládat, kam patří. Pokud se vám papíry s úkoly budou schovávat na stole, po kapsách nebo v batohu, bude celý systém k ničemu.

Buďte si vědomí svých priorit

Když víte, co je pro vás nejdůležitější, dosáhnete toho snáz. Když se soustředíte na to podstatné, dostaví se výsledky. A když víte, že to hlavní máte splněno, opadne stres. Proto je důležité vytyčit si priority a v plánování s nimi počítat – věnovat se jim v čase, kdy jste nejefektivnější. Pro někoho je to ráno, pro někoho po obědě, někdo má klid na práci až večer, když děti spí. Důležité je, abyste věděli, kdy je váš produktivní čas a dokázali ho maximálně využít.

Plánujte kreativně

V papelote naleznete nejrůznější zvýrazňovače, fixy, pastelky nebo nálepky, které vám při plánování pomůžou. Hledejte na e-shopu i v kamenné prodejně na adrese Milady Horákové 11, Praha 7. ​​„Jen pozor, aby se samotné plánování a zdobení nestalo prokrastinací”, vzkazuje Denisa Havrdová.

Více informací o papelote kreativním plánovacím systému najdete zde.

Popup se zavře za 8s