E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Práce v mezinárodní IT společnosti? Doslova „vesmírná“ svoboda

21. březen 2022

Práce v IT je dnes nekonečně rozmanitá a velmi pestrá. Inspirujte se příběhem Alex, která v technologické společnosti Ataccama dohlíží na kvalitu vývoje.

Foto: Margo Koropova

Každý začátek v IT je unikátní – někdy vede přímou cestou k programování a vývoji, jindy spletitou cestou plnou odboček. Pestřejší trasou se vydala i Alex, která přijela z Moskvy do Prahy za změnou a následně začala studovat mezinárodní vztahy na VŠE v Praze. „Zajímaly mě jazyky, ale vždycky mě také bavila matematika a počítače. Proto jsem se rozhodla zariskovat a po čase přejít na Fakultu informatiky a statistiky. O práci v IT jsem do té doby ale vůbec nepřemýšlela,“ popisuje začátky Alex, která dnes pracuje jako DevOps specialistka v technologické společnosti Ataccama.

Každý začátek v IT je unikátní – někdy vede přímou cestou k programování a vývoji, jindy spletitou cestou plnou odboček.

Studium ekonomické francouzštiny vyměnila za programovací jazyky. V průběhu prvního ročníku se jí otevřely dveře ke stáži, kde si vyzkoušela roli testerky. Ze stáže se stala práce na částečný úvazek a už během studia se začala podílet na projektech pro Škoda Auto, Raiffeisenbank nebo Českou spořitelnu.

Testování počítačových programů spadá do oblasti quality assurance (QA), mezi jejíž úkoly patří předcházení chybám při vývoji softwaru. „Jde o velmi rozmanitou oblast. Člověk si může vybrat, zda jeho role bude čistě technická, nebo více manažerská, jestli se bude věnovat testovací analýze, designu a manuálnímu testování při vývoji, zaměří se na automatizaci pomocí naprogramovaných skriptů, nebo začne budovat a řídit celý QA tým, který má na starosti zlepšování kvality od začátku vývoje až po nasazení u klienta,“ vysvětluje Alex.

Foto: Jan Nechvíle

Sama se jako první věnovala vytváření testovacích scénářů, tedy „kuchařek“, podle kterých se následně zkouší vyvíjené funkce nové verze programu či aplikace. Do Ataccamy v roce 2018 nastoupila na pozici QA inženýrky a podílela se na kontrole kvality vyvíjené vlajkové platformy Ataccama ONE. Po čase se přesunula do více manažerské pozice a začala řídit QA týmy během procesu vydávání nových verzí, ale dnes zakotvila v oblasti DevOps, která tvoří sjednocující prvek mezi vývojem softwaru a jeho nasazením do reálného provozu.

Volnost při výběru profesního směřování je zakódovaná hluboko v DNA česko-kanadské softwarové společnosti, která jeho principy shrnuje spojením „unlimited playground“, což lze přeložit jako nekonečné hřiště. V Ataccamě má člověk neustále možnost pracovat na tom, co ho zrovna baví, co a jak mu dává smysl. „Nastoupila jsem na částečný úvazek, který jsem dokázala skloubit s magisterským studiem. Navíc tu je velmi přátelský tým, nádherné kanceláře a super firemní večírky a teambuildingy. V tomto ohledu práce vychází vstříc mým představám,“ potvrzuje Alex nekonečnost hřiště v Ataccamě.

Foto: Jan Beran

„Vyjděte ze své komfortní zóny,“ říká Senior Engineering Manager Eliška Slobodová z Red Hatu

Cesta do IT pro Elišku Slobodovou ze slovenské Prievidzi nebyla zrovna přímočará. Vystudovala mediální komunikaci a byť se během studií viděla spíš jako novinářka, měla stále blízko také k IT. Příběhy totiž nejen psala, ale vnášela je i do počítačových her. Zlomový moment přišel s přestěhováním do Brna před dvanácti lety.

V IT patří ženy stále k menšině, o to vítanějšími jsou posilami. Alex se setkala jen s přátelským přístupem a ohromnou podporou zkušenějších kolegů. V současné době je práce v tomto oboru volnější než kdy dřív. Stěžejní myšlenkou konceptu „unlimited playground“ je vytvořit fluidní prostředí umožňující změnu týmu nebo pozice podle toho, kdo má jaký talent a co ho zrovna baví. Firma navíc umožňuje zaměstnancům pracovat vzdáleně a do kanceláře docházet jen v některé dny, nebo vůbec. Toho se dá využít i k delším cestám do zahraničí, Alex takto navštívila svou rodinu v Rusku, aniž se to dotklo jejího pracovního života.

Že práce v Ataccamě není nuda, dokazuje i jazyk, jakým o práci její zaměstnanci mluví. Organizace produktového vývoje a inženýringu je inspirována vesmírnou tematikou. Organizační struktura oddělení vychází ze spaceportů a rozděluje tým na ty, kdo pracují na základně, a na členy posádek. Jakmile se před společností objeví náročnější úkol, zorganizuje se mise, pro kterou je vybrána nejvhodnější posádka. Ta dostane za úkol splnit v daném čase vytyčený cíl a neztrácet čas běžným provozem.

Alex na takové misi pracuje na automatizaci procesu nasazování softwaru do interních vývojových a testovacích prostředí, a až její let přistane, uvidí se, zda se vrátí do svého spaceportu, nebo se vydá za dalším dobrodružstvím.

Popup se zavře za 8s