E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Lola: do kin jde emocemi nabitá road-movie o životě mladých trans lidí

Dnes do českých kin vstupuje belgické drama Lola o dívce, která se po smrti své matky vydá rozprášit její popel v moři. Společnost jí dělá zamlklý otec, se kterým se Lola už prakticky nestýká. Vyhodil ji totiž z domu, když zjistil, že Lola je trans. Ona se tak musí protloukat životem, jak se dá... Změní dlouhá cesta autem na místa, kde dříve byli tak šťastní, jejich vztah? A je vůbec možné zapomenout na minulost?

Foto: Z filmu Lola. Zdroj: Queer Kino

„Lola pro nás byla jasnou volbou jako čtvrtý snímek v rámci Queer Kino distribuce. V českém prostředí se jedná o obzvláště citlivé téma, a to i z toho důvodu, že Česká republika jako jedna z mála zemí vyžaduje po trans lidech sterilizaci před úředním uznáním změny pohlaví,” říká Pavel Bicek, zakladatel distribuce Queer Kino. „To, s jakými šílenými překážkami se trans lidé setkávají v českém zdravotnickém prostředí, je pro většinu lidí u nás nepředstavitelné. Tento film může pomoci bližšímu pochopení problému,“ dodává.

Snímek pojednává o doposud tabuizovaném tématu tranzice mladých lidí a o jejích dopadech na rodinné vztahy. Druhý celovečerní film Laurenta Micheliho získal sedm nominací na Magritte Awards, včetně té za nejlepší film nebo režii, a nominován byl i na cenu César v kategorii nejlepší zahraniční snímek. V hlavní roli se divačkám a divákům představí debutující trans herečka Mya Bollaers, jejíž obsazení je dalším krokem v podpoře trans-vizibility nejen na plátně. Micheli i Bollaers se také zúčastní slavnostní premiéry ve velkém sále kina Lucerna.

Queer Kino je distribuční značkou queer filmového festivalu Mezipatra. Českému publiku už představila filmy Zatoulaný (Sauvage, r. Camille Vidal-Naquet, Francie, 2018), Matthias a Maxime (Matthias et Maxime, r. Xavier Dolan, Kanada, 2019) a švédsko-gruzínské drama Dokud se tančí (And Then We Danced, r. Levan Akin, 2019).

/Heroine je mediálním partnerem festivalu Mezipatra./

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s