E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jen hrst barevných tabletek? Správně vybrané doplňky stravy fungují

19. březen 2021

Sociální sítě odhalily nový fenomén. Když na Instagramu strávíte delší dobu, téměř propadnete dojmu, že pokud si ráno nedáte hrst doplňků stravy, nebo si je alespoň nevyfotíte, možná se nedožijete večera. Jak je to ale doopravdy?

Upřímně, i já mám svoji hrstičku. Téměř nejím ovoce ani zeleninu, takže potřebuju vitamíny. Venku jsem sice často i v zimě, jenže tam moc nesvítí slunce, proto je třeba přidat vitamín D. Navíc mám problém s kolenem, takže ještě omega 3 mastné kyseliny pro zdravější klouby. Vlasy mi tuhle zimu výjimečně nepadají, ale kdyby ano, asi bych přidala ještě zinek, hořčík… Rozumím lidem, kteří v dnešní době chtějí posílit imunitu, a tak mají ještě jednu kapsli nebo třeba olej. Pokud má někdo problémy se zažíváním, nasadí probiotika. A protože nemůže na kosmetiku, objedná si kolagen pro pevnější pleť.

Že všechny tyto látky skutečně mají slibované účinky, je celkem snadno prokazatelné mnoha vědeckými studiemi, které v posledních desetiletích vznikly. O jejich benefitech tedy není pochyb. Jak je to ale s jednotlivými doplňky stravy, v nichž jsou blahodárné ingredience obsaženy? A jak je to s konzumováním výše zmíněného, pěkně početného arzenálu tabletek?

Jako sladké bonbony

Zájem o doplňky stravy je logický. V posledních letech se z jejich nákupu stala zábava. Zatímco dříve se obaly těchto pomocníků příliš nelišily od léků, které vám předepsal praktický lékař na angínu, dnes si je rádi vystavíte v koupelně i na pracovní stůl. Jsou totiž ukryty v elegantních sexy lahvičkách, případně mají pestrobarevné krabičky a i samotné kapsle často připomínají medvídky Haribo. Dá se říct, že dnes mají doplňky stravy blíž ke kosmetice než k lékům. Ostatně už ani neslibují, že vás zbaví nějakých zdravotních problémů, jako tomu bývalo dříve. Jejich poetika se spíš točí kolem toho, že vám pomohou stát se lepší verzí vlastního já. A podle odhadů společnosti Goldstein Research se do roku 2024 trh s těmito produkty zdvojnásobí v porovnání s rokem 2016.

Zjistilo se totiž, že přinášejí mnohem více benefitů, než slibují obsažené účinné látky: Existuje řada studií, které dokazují, že ženy, které užívají nějaké doplňky stravy, se o sebe celkově více a lépe starají. Lépe jedí, méně kouří, více cvičí. Vlastně to i lehce naznačuje, k čemu by doplňky stravy měly sloužit: Měly by dokončit to, co jsme začali ve zdravé stravě. Mají pomáhat v řešení, nikoli problém řešit.

Méně může být více

Až si budete vybírat svůj fancy doplněk stravy, případně se zamýšlet nad tím, který z vašich řad skutečně potřebujete, je dobré se řídit zejména jeho složením a svými potřebami. Ideální by byla konzultace s odborníkem, ale ten je kvůli volnému prodeji jen málokdy po ruce. Teprve potom můžete vzít v úvahu doporučení kamarádky, která vám poví reálné zkušenosti, aniž by ji za to někdo platil, a až daleko v řadě by měl stát influencer, kterého znáte jen ze sociálních sítí.

Nespokojte se s tím, že vám obal výrobku slibuje, co všechno umí. Daleko důležitější je složení. Výhodou je, že značky se přizpůsobují mileniálům, kteří chtějí znát původ všeho, co by si měli pořídit, a proto na obalech moderních doplňků stravy bývá složení velmi dobře popsané. Mohlo by se zdát, že čím více prospěšných ingrediencí kapsle obsahují, tím lépe, ale u výrobků, obsahujících desítky přísad v jedné tabletě je velká pravděpodobnost, že budou bez zvláštních účinků. Jednoduše tu žádná z přísad nebude v takovém množství, aby mohla reálně pomáhat. Na druhou stranu například u vitamínů zase může být zbytečné užívat několik typů doplňků, abyste doplnili několik vitamínů. Synteticky vyrobené vitamíny tělo zpracuje jen ze 3 až 15 procent, ty přírodní pak ze 60 až 90.

Zatímco ještě před vypuknutím pandemie byly nejžádanější doplňky stravy pro krásu pleti a vlasů, teď je nahradilo posilování imunity a vyrovnávání se se stresem.

Snažte se proto nakupovat kvalitní a „čisté“ přírodní produkty. Čím méně chemie do těla dostanete, tím je menší riziko vzniku alergií, ale i rakoviny, k níž mohou vést některá barviva. Počítejte s tím, že kvalita něco stojí, a podezřele levné nebo zlevněné přípravky si zkontrolujte raději dvakrát. V dnešní době už ani není těžké dozvědět se původ jednotlivých ingrediencí, a přemýšlet lze i nad ekologickou stránkou obalů.

„Při vývoji našeho prvního doplňku stravy pro nás bylo zásadní, aby byl veganský a jeho obsah tvořila vyvážená směs přírodních látek. Nechtěli jsme vyrobit chemický koktejl, ale pracovat se 'zelenými' surovinami, jež tělu skutečně prospívají a jejich účinky jsou nepopiratelné, jako je aloe vera, acai berry, kyselina hyaluronová, měsíček lékařský, rakytník, piperin, kurkumin, ženšen a podobně. Nechtěli jsme použít kolagen z rybích kůží, který je navíc účinný až při velmi vysokých denních dávkách, nechtěli jsme použít plnidla, barviva, dochucovadla, lepidla ani jiný balast. Z ekologických důvodů jsme nechtěli pracovat s jednorázovými pytlíčky na denní dávku, doplněk prodáváme bez nadbytečné krabičky, jež by v tomto případě plnila pouze estetickou funkci,“ popisuje přístup české značky Onest její spoluzakladatel Ondřej Elsner.

„Při vybírání doplňků stravy doporučujeme používat zdravý rozum a internet. Zákazníci by měli sledovat složení a cenu produktů. U těch nejlevnějších je třeba dát si pozor, aby obsah nebyl vytvořený z plnidel s použitím jen miniaturních dávek účinných látek. Na druhém konci spektra je dobré se přesvědčit, zda zbytečně neplatíte mnoho set korun za běžný mix běžných ingrediencí,“ shrnuje Elsner základní rady, jak se na trhu s doplňky stravy zorientovat.

Při nákupu dávejte přednost kapslím před tabletami, protože ztrácí méně živin při výrobě. Kapsle také často obsahují speciální látky, které přípravek „dopraví“ tam, kam je potřeba. Výjimkou je vitamín B12, který by zničily žaludeční kyseliny, pokud by tableta nebyla potažena.

Nový trend? Ženšen a adaptogeny

U některých ingrediencí je potřeba nastudovat si jejich různé typy. Hezky je to vidět například na ženšenu, který se teď stává velkým trendem, protože posiluje imunitu, psychickou kondici i tvorbu kolagenu, jenž zpomaluje stárnutí. Na trhu teď často můžete narazit na jeho extrakty v prášku nebo dokonce v čaji. V této formě je však ženšen jen ve velmi nízké koncentraci látky, tudíž ani účinek není výrazný. Je také zásadní, z jakého druhu kořenu se vyrábí samotný extrakt. Pouze šestiletý ženšen se může označovat jako červený, který je považován za nejdražší, nejvíc fermentovaný a má největší koncentraci účinných složek. To je důvod, proč se mohou ceny ženšenových doplňků poměrně výrazně lišit.

Zatímco ještě před vypuknutím pandemie byly nejžádanější doplňky stravy pro krásu pleti a vlasů, teď je nahradilo posilování imunity a vyrovnávání se se stresem. Proto jsou kromě ženšenu v kurzu také takzvané adaptogeny. „Adaptogeny zvyšují všeobecnou odolnost a výkonnost organismu, která je mu přirozená, bez toho, aby se do něj musely vnášet jiné látky. Umožňují lépe odolávat stresům, vznikajícím následkem zvýšených nároků na psychický a fyzický výkon nebo vlivem nepříznivých podmínek,“ vysvětluje farmaceut Richard Pfleger.

Jak poznat kvalitu a jak doplňky správně užívat, popisuje Anna Brandejs

Protože na trhu nenašla takové doplňky stravy, které by jí vyhovovaly, rozhodla se Anna Brandejs vytvořit vlastní pod značkou by ANNA BRANDEJS. Zeptali jsme se na její tipy, jak se na trhu s tabletkami zorientovat a jak je správně užívat.

Jak poznám opravdu kvalitní doplňky stravy?

Je nutné se podívat na složení, kolik různých látek obsahuje daný výrobek a v jakých koncentracích. Koncentrace vitamínů a minerálů musí být jasně a přehledně na balení i na webu u produktu rozepsáno. Je tam i znak RHP (referenční hodnota příjmu dané látky). Pokud je u daného vitamínu RHP 100 % a méně, je to většinou málo a výrobek nebude mít účinek, který zaznamenáte. Naše značka by Anna Brandejs má u některých vitamínů i 2000 % RHP. Velmi účinné a důvěryhodné jsou doplňky stravy, které obsahují standardizované extrakty z rostlin – my máme v doplňku stravy Immunity extrakt z kurkumy standardizovaný na 95 % kurkumínů. To znamená, že tam není jen nasušená drcená kurkuma, ale tobolka obsahuje 95 % jen těch látek s protizánětlivými účinky, za které je kurkuma tak ceněná. Kurkumínů je v kurkumě jen 4 %, takže by jste jí museli jíst čtvrt kila denně, abyste získali takové množství, jaké je ve dvou tobolkách. Standardizované extrakty mají neporovnatelně silnější účinky.

Čeho ještě se při výběru vyvarovat?

Nekupujte doplňky stravy, nejčastěji nápoje, které obsahují konzervanty, ochucovadla, a různá éčka. Většinou levné doplňky, kdy je balení určeno na 1 měsíc a stojí do 300 Kč a obsahuje mnoho různých látek, nefungují, protože sice mají velké spektrum látek, ale v tak malých dávkách, že užívat je je skoro zbytečné. Velmi podezřelé pro mě jsou i doplňky stravy, které se nabízejí s větší slevou než 30-40 %. Většinou to znamená, že jde o předražený produkt a cena vs. kvalita má špatný poměr v neprospěch kvality.

Jak dlouho obvykle trvá, než doplněk zabere a přinese první výsledky?

Doplňky stravy je obvykle nutné užívat minimálně 6 týdnů, aby se začal projevovat účinek. Může to být i méně, ale spíš očekávejte 6 týdnů až 2 měsíce. Doporučuji brát 3 měsíce a pak třeba vyměnit za jiný doplněk, protože tělo potřebuje pestrost živin. Když užíváte třeba náš Immunity s kurkumou 3-4 měsíce, pak užívejte další 3 měsíce třeba Imun 5, který je taky na podporu imunity, ale obsahuje úplně jiné látky. Mnoho doplňků stravy lze kombinovat. Pokud berete něco od dvou různých značek, zkonzultujte to alespoň s jednou z nich. Mně často píší ženy, že již užívají doplněk od jiné firmy a chtějí užívat i náš Collagen +11 a chtějí vědět, jestli se to nebude vzájemně tlouct, nebo mít nějaké nežádoucí účinky. Vždy si složení zanalyzuji a napíši, jestli ano nebo ne, a vysvětlím proč.

Existují nějaké doplňky stravy, které bychom neměli brát zároveň, protože je to buď nebezpečné anebo třeba jen zbytečné?

Je zapotřebí si dávat pozor na dlouhodobé užívání kombinace doplňků, pokud oba mají vysoké koncentrace stejných látek, jedná se hlavně o vitamíny rozpustné v tucích: vitamíny A, D, E a K. Nevadí kombinovat jeden vitamínový doplněk a druhý bylinný, ty se krásně doplňují. Zbytečné je používat vysoké dávky obyčejného vitamínu C, protože tělo nárazové velké dávky vitamínu C nedokáže zpracovat a dostat do krve a krví k buňkám – co nezpracuje a neabsorbuje do 4-5 hodin, to pak vyloučí, což je zbytečně nákladné. Při velkých dávkách si můžete i podráždit žaludek a u dávek nad 5000 mg naráz má většina lidí průjem. Raději investujte do lipozomálního vitamínu C, který se vstřebává rychle a organismus ho zužitkuje téměř beze zbytku, a je i považován za nejúčinnější formu vitamínu C na světě.

Přírodní doplněk stravy pro posílení imunity se ženšenem a adaptogeny, Eskeri, 669 Kč

Super Booster na kosti a klouby, Welleco, 2600 Kč

Přírodní doplněk stravy pro krásnou pleť, vlasy a nehty, Source, Onest, 590 Kč

Dvouměsíční kůra pro posílení iminuty Imun 5, by ANNA BRANDEJS, 590 Kč, medaprex.cz

Extrakty z bylin, Imunita, Ecce Vita, 310 Kč

Doplněk z mrazem sušené kurkumy, který působí jako silný antioxidant a zlepšuje imunitu, Turmeric, Terranova, 519 Kč

Multivýživový doplněk pro zdraví a krásu, Gold, GP Nutrition, 790 Kč

Článek vznikl ve spolupráci se značkou by Anna Brandejs.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s