E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Menstruační pomůcky pro generaci Z

27. červen 2022

Slyšeli jste už o generaci Z? Máte-li doma dospívající dívku, tak patří právě do ní. Lidem generace Z je aktuálně mezi 8 až 23 lety. Oproti starším generacím mají svá specifika ve všech ohledech. Komunikují více obrazy než slovy. V ruce mají neustále smartphone. Jsou náchylnější k depresím. Kladou velký důraz na ekologii, udržitelnost a celkovou ohleduplnost k přírodě. A to se u dívek odráží i ve výběru menstruačních pomůcek.

Foto: Zdroj: Modibodi.cz

Menstruace v 8 letech? To je dnes situace, která překvapí nejednu maminku a samozřejmě ještě více samotnou holčičku. Dívky se stávají ženami stále v nižším věku, kdy často ještě nejsou připraveny se s tím prakticky snadno vypořádat. Ale i v případě, kdy první menstruace přijde o pár let později, chybí řadě dívek informace o variantách menstruačních pomůcek i dalších věcech, které s cyklem souvisí.

Dívka by v době, kdy začíná menstruovat, měla znát varianty hygienických pomůcek, aby si mohla vybrat tu, která jí bude nejlépe vyhovovat.

Děti a menstruace

Děti se na menstruační pomůcky obvykle začínají ptát velmi brzy. Narazí na ně v koupelně nebo si jich všimnou, když odmítají nechat maminku na toaletě samotnou. Ideální je mluvit s dětmi otevřeně a odpověď přizpůsobit jejich věku. Záměrně píšeme s dětmi, ne s holčičkami, protože je důležité o menstruaci a praktických věcech s ní spojených, mluvit i s chlapci. Nechceme přeci, aby naše dcery žily či pracovaly s muži, kteří se tváří, že menstruace neexistuje a například menstruační bolesti odbydou slovy „to jsou ženské věci, to mě nezajímá“.

Dívka by v době, kdy začíná menstruovat, měla znát varianty hygienických pomůcek, aby si mohla vybrat tu, která jí bude nejlépe vyhovovat. Je důležité, zeptat se jí, kterou pomůcku chce vyzkoušet a být připravena na to, že může chtít něco zcela jiného, než matka očekává, sama používá nebo by jí to ráda doporučila. Některé dívky probírají menstruaci s kamarádkami a ty jim mohou něco doporučit, zároveň jsou dnes už běžné reklamy na menstruační pomůcky, často se tedy stává, že dívka má více informací než její mamka.

Foto: Maluna.cz

Shrnutí pro maminky – jak na to?

Nikdy není příliš brzy mluvit s dětmi o menstruaci. Naopak v pubertě může být už pozdě, protože se děti stydí a mluvit o těchto věcech nechtějí. V tom případě jim zkuste koupit alespoň vhodnou knížku. To můžete udělat i v případě, kdy se sama na povídání o menstruaci necítíte.

Říkejte dětem pravdu. I když vaše menstruace je bolestivá a nepříjemná, přiznejte to. Můžete ale říci, že mnoho žen to má jinak a co vy byste si přála pro vaši dceru.

Vyhněte se expresivním tvrzením a dejte své dceři šanci vytvořit si vlastní postoj. Vynechte věty typu „Panebože, teď už jsi to dostala…“, „Menstruace je nádherná…“, „Musíš to vydržet…“ a podobně.

Foto: Maluna.cz

Kalhotky jsou super

V posledních letech vstoupily na český trh menstruační kalhotky. Existuje mnoho značek, které nabízí různé střihy, savosti i typy materiálů. Dívky si tak mohou vybrat nejenom dle funkčnosti, ale i dle toho, co rády nosí a líbí se jim. Jde o jednu z nejvhodnějších pomůcek pro hodně mladé dívenky, protože její použití je snadné. Osmileté holčičky často odmítají používat vložky a menstruační  kalhotky vypadají téměř stejně jako běžné spodní prádlo. Tím se například dívky vyhnou stresu v hodinách tělocviku v případě, že nechtějí, aby kdokoliv o jejich menstruaci věděl.

První měsíce, někdy i roky, může být menstruace velmi nepravidelná. Kalhotky mají tu výhodu, že se dají nosit i místo běžného spodního prádla a tím předejít nepříjemnému překvapení. Navíc při správné péči vydrží funkční mnoho let.

Pomůcky zaváděné dovnitř

I když je dívka panna, může v mnoha případech používat pomůcky, které se zavádí do pochvy. Záleží na tom, jakou má panenskou blánu. Starší dívky většinou tyto pomůcky preferují, protože jsou velmi diskrétní. Pokud dívka tento typ pomůcky chce vyzkoušet, je nejlepší ji v tom podpořit, protože zákaz už v tomto věku nic neřeší. Varianty jsou tampon, menstruační houba nebo kalíšek.

Foto: Maluna.cz

Tampony jsou snadno dostupné, ale jejich nevýhoda je v tom, že vysušují poševní sliznici a jejich používání může být bolestivé, obzvlášť v případě, že je menstruace slabá. Mnohem přívětivější je v tomto mořská houba, která se zavádí vlhká a je velmi měkká.

U menstruačního kalíšku je třeba zvolit opravdu malou velikost. Což neznamená koupit první kalíšek velikosti S, na který narazím, ale porovnat různé značky a vybrat opravdu ten průměrem a případně i délkou nejmenší. Správně zvolený kalíšek je velmi praktická a pohodlná pomůcka velmi vhodná i na různé druhy sportů.

Co menstruace a plavání?

Pokud dívce vyhovuje používat menstruační kalíšek, pak je to ta nejlepší varianta pro vodní sporty. Oproti tamponu či houbě totiž kalíšek nenasákne vodu zvenku. Řada dívek ale pomůcky zaváděné do pochvy nosit nechce nebo nemůže a pro ně mohou být dobrou variantou menstruační plavky. Při slabší menstruaci se s nimi lze normálně koupat.

Ještě pár vychytávek

Mimo klasických jednorázových vložek je dnes na trhu řada pomůcek z bio bavlny a bio bambusu. Ty jsou navíc bez parfemace, která může citlivou intimní oblast zbytečně dráždit a narušovat přirozeně zdravé poševní prostředí. Lze také vyzkoušet pratelné látkové vložky, které se vyrábí v mnoha velikostech a dívky může zaujmout jejich veselé barevné provedení. Navíc jsou samozřejmě funkční a velmi pohodlné.

Zkušenosti jsou takové, že ačkoliv dospělé ženy jsou často velmi skeptické k této metodě, mladé dívky k ní přistupují bez předsudků a velmi rychle si ji osvojí.

Nezapomeňte dívkám dát i informace o volné menstruaci. Jedná se o metodu, kdy se při návštěvě toalety žena uvolní tak, aby menstruační krev vytekla a ona nemusela používat žádné pomůcky. Ideální je mít jako pojistku menstruační kalhotky. Tato metoda může pomoci i od bolestí během menstruace. Zkušenosti jsou takové, že ačkoliv dospělé ženy jsou často velmi skeptické k této metodě, mladé dívky k ní přistupují bez předsudků a velmi rychle si ji osvojí.

Popup se zavře za 8s