E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Zbav se špatných myšlenek a začni se mít ráda

14. duben 2021

Dnešní svět je plný žen, ale i mužů, jejichž myšlenky se neustále stáčejí k tomu špatnému – „Nejsem dost dobrá“, „Proč nemůžu vypadat jako ona“, „Nemám žádný talent“. Přesně tohle myšlení nás ale nejvíce stahuje ke dnu. A odrazit se od něj je těžší pokaždé, když se ho dotkneme. Přehoďte výhybku a zbavte se negativního pohledu na sebe samu.

Foto: Unsplash.com

Negativní myšlenky jsou součástí každého z nás. V současnosti nás obklopují více než kdy předtím. Ze všech těch negativních věcí se pak stává standard, kterému věříme, i když to není pravda a ostatní nás přesvědčují o opaku. A koledujeme si tak leda o pošramocené duševní zdraví.

Zázračné tlačítko neexistuje

Pokud jste čekaly zázračný návod, jak se těchto myšlenek zbavit, tak vás zklamu. Nic takového neexistuje. Ano, můžete změnit své myšlení, být šťastné a mít se rády, ale bez každodenní práce a několika zaslzených kapesníčků to nepůjde. Ale prozradím vám několik tipů, které vám pomohou dostat se na správnou cestu.

Bez pomoci to nepůjde

Možná si říkáte, že to zvládnete samy. Z osobní zkušenosti ale vím, že bez pomoci se v tom budete jen plácat. Kamarádka je skvělý začátek. Můžete s ní sdílet své obavy a starosti a myšlenky. Nejlepší je ale najít si správného terapeuta – odborník vám pomůže dát věci do souvislostí a najít příčinu vašeho trápení. Pokud se necítíte na osobní schůzku, na výběr dnes máte z množství platforem, které vám umožní si s terapeutem domluvit video hovor, nebo si s ním prostě jenom psát. Stejně jako vám osobní účet pomáhá starat se o finance, vám terapeut pomůže postarat se o sebe sama.

Že postavit se před zrcadlo a říct sama sobě několik pozitivních věcí nemůže pomoct? Ale ano, může. Pokud si je řeknete správně.

Oprostěte se od minulosti

Minulost je něco, s čím se potýkáme denně a táhneme ji za sebou jako balvan. Odříznout ho není lehké, ale můžeme ho po kousíčcích rozbít, abychom snížily jeho váhu. Snažte se každý den žít přítomností. Když vás přepadne vzpomínka na minulost, řekněte si, že co se stalo, už nezměníte, a zamyslete se nad tím, jak vás daný okamžik posílil a dostal tam, kde jste teď. Nezavrhujte minulost úplně, ona je ta, díky které jste se dostali tak daleko. Snažte se ale její dosah zmírnit a myslet na ni pozitivně. 

Zkuste afirmace

Že postavit se před zrcadlo a říct sama sobě několik pozitivních věcí přece nemůže pomoct? Ale ano, může. Pokud si je řeknete správně. Najděte si to, co máte na sobě ráda a řekněte to sama sobě rovnou do očí, bez zaváhání a sebevědomě. Vynechte slovíčko „budu“ a nahraďte ho slovem „jsem“ – „jsem hezká“, „jsem talentovaná“, „jsem nejlepší“. Řekněte si cokoliv, co vás povzbudí. Jestli si nevíte rady, inspirujte se třeba na sociálních sítích, které vám s afirmacemi pomohou. Znáte známé anglické rčení „fake it 'till you make it“? Možná je to klišé, ale něco na tom je.

Cesta za sebeláskou je dlouhá, trnitá, plná překážek a padajících kamenů. Ale pokud vytrváte, dostanete tu nejsladší odměnu v celém vesmíru a změní se vám pohled nejen na samu sebe, ale na celý svět.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s