E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nebojte se investovat. Jde to ekologicky a odpovědně

Pokud chceme pomáhat světu, musíme začít nejdříve sami u sebe. Peníze řídí svět, a pokud i my chceme ovlivňovat, jak a co funguje, musíme ze všeho nejdřív fungovat finančně udržitelně i my sami. Víte, jak investovat, abyste pomáhali sobě i ostatním zároveň?

Pokud je nějaké téma v oblasti ekologie a udržitelnosti opravdu kontroverzní, tak jsou to peníze. Jako člověk, který se dlouhodobě pohybuje v oblasti neziskovek a mezi environmentálními aktivisty, jsem si všimla, jak často jsou peníze brány jako nástroj zla, který do této oblasti nepatří. Případně jsou peníze brány jen jako nutná pomůcka, kterou potřebujeme, ale ne moc rádi se o ní bavíme.

Jakmile si někdo díky práci pro přírodu vydělává (a ještě třeba veřejně přizná výši svého platu), dostane za to zásobu hejtů, protože pro přírodu a lepší životní prostředí bychom přeci měli pracovat nezištně.

Pokud by se ale někdo měl zajímat o peníze, jsou to právě ekologičtí aktivisté. Ve chvíli, kdy má člověk určitý finanční polštář a nemusí se obávat o zajištění svých primárních potřeb, je také více schopný zajímat se o své životní prostředí a přemýšlet, jak mu může dodat nějakou přidanou hodnotu. 

V ideálním stavu, když máme dost peněz na pokrytí našich primárních potřeb, to potom není už jen zběsilá honba za nimi. Právě dostatek financí člověku umožňuje dělat některé věci nezištně, protože prostě chce, ne protože se na nich snaží vydělat. Zároveň díky dostatku peněz můžeme přispívat na organizace a iniciativy, které nám dávají smysl. Právě proto si myslím, že pečovat o své finance je v ekologických kruzích důležitější než cokoliv jiného.

Důkladné hospodaření s financemi je základ

Nyní si možná můžete říkat, co myslím pod pojmem „pečovat o své finance“. Dejme tomu, že máte práci, ve které jste schopni nějaké peníze vydělávat a dokonce i ušetřit. Nicméně pokud jste jako většina populace, pravděpodobně vám uspořené peníze končí jen na spořicím účtu, kde máte dojem, že se vám úročí. Vzhledem k současné roční inflaci kolem 3 % vás ale úrok 0,5 % na spořicím účtu bohužel nezachrání. Tedy pokud letos máte na spořicím účtu například 100 tisíc, za rok vaše peníze mají kupní hodnotu 97,5 tisíce. Když si přepočítáte, jak moc vaše peníze ztratí hodnotu například za deset let, možná se vám protočí oči. Co s tím? Jak zabránit, aby vaše peníze neztrácely na hodnotě, a naopak se i zhodnocovaly? A to vše v souladu s vašimi hodnotami? Odpovědí zde může být zelené investování.

Opáčko z historie

Zatímco za úplné počátky sociálně odpovědného investování se dá považovat situace v kvakerské církvi v USA v druhé polovině 18. století, kdy členové této církve měli zakázáno účastnit se obchodu s otroky, odpovědné investování tak, jako ho známe nyní, je mnohem novější. Nejzásadněji se toto odvětví začalo vyvíjet během 60. let minulého století, kdy se investoři začali čím dál tím více zajímat o lidská práva, rovnost žen a zodpovědné podmínky v zaměstnání. Od 90. let začal být pojem sociálně odpovědné investování čím dál tím více spojován s ekologicky udržitelným rozvojem. Mnoho investorů začalo brát v potaz vliv klimatické změny na podnikání a tím potenciální investorská rizika. 21. století přineslo této oblasti největší rozmach, kdy se téma zodpovědného a ekologického investování rozšířilo i mezi veřejnost. 

Mně osobně téma investování dlouho fascinovalo, ale vždy jsem v hlavě měla zarputilou představu, že to znamená investování do těžařských, tabákových či alkoholových společností. Alespoň takto se investování často prezentuje v mainstreamu, kde se nebere příliš ohled na to, do čeho se peníze dávají, hlavně že to vydělává. Nicméně právě sociálně odpovědné a ekologické investování může být zajímavý způsob, jak podpořit to, v co věříme, a ještě díky tomu zhodnotit své peníze. Průměrný růst akciového trhu se pohybuje ročně mezi 7-8 %. Když to srovnáme se situací, kdy máme peníze jen na spořicím účtu a ročně přicházejí o hodnotu 2,5 % kvůli inflaci, tak to může dělat pěkný rozdíl.

Do čeho v Česku investovat?

Ekologické investování se poměrně hodně rozvíjí i v českém prostředí a české firmy možnost získat peníze i jinak než přes banky rády využívají. V minulosti bylo pro individuální investory možné investovat do rozšíření prvního českého bezobalového obchodu Bezobalu, do firmy Lifefood vyrábějící raw potraviny či do firmy Soyka, která se zaměřuje na výrobu sójových výrobků z bio sóji z Rakouska. Právě poslední zmiňovaná firma nedávno úspěšně ukončila první kolo upisování dluhopisů a nyní opět nově nabízí možnost do svých dluhopisů investovat.  

Zelené investování nemá jednotnou definici, nicméně dalo by se popsat jako druh investování, kdy investujete do společností, které jsou ekologické, neškodí životnímu prostředí a často jsou zároveň i etičtější. V podstatě se vyhnete investicím třeba do těžařského průmyslu či gamblingových společností.

Možností, do čeho investovat, je více. Nabízí se akcie jednotlivých firem, akciové fondy, peer-to-peer půjčky nebo investice do menších firem prostřednictvím dluhopisů. Díky zelenému investování můžete podpořit či si koupit část firmy, která vám bude poté v dalších letech přinášet zisk. Přenášíme se tak z každodenní spotřebitelské individuální úrovně, kde řešíme třeba to, jaký eko šampon si koupit, o několik úrovní výš, do světa velkých firem. Ty právě z velké části ovlivňují svět. Díky zelenému investování se nejenom vyhneme tomu, abychom penězi podporovali firmy, které jsou naprosto v rozporu s naším přesvědčením, ale můžeme si v dlouhém horizontu i příjemně vydělat. Znečišťovat planetu by se totiž nemělo vyplácet, naopak.

Zelené investování pomůže nejen planetě, ale i naší peněžence

Pro každého zároveň znamená udržitelnost trochu něco jiného. Zatímco pro někoho je zásadní, aby neinvestoval do společností, které testují na zvířatech, pro jiného je důležité hlavně to, aby nepodporoval penězi těžební společnosti. Každý má v oblasti ekologie a udržitelnosti trochu jiné priority, nicméně pravděpodobně se dá najít způsob investování, který bude v souladu i s vašimi hodnotami.

Trh fandí obnovitelným zdrojům

Různé oblasti se na akciovém trhu vyvíjejí různou rychlostí. Mezi oblasti, které v posledním roce zažily nejrychlejší vzestup, patří rozhodně obnovitelné zdroje. Například akciový fond iShares Global Clean Energy, který obsahuje firmy vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů, měl za poslední rok výnos 101 %. Vývoj směrem nahoru je v této oblasti možné vidět dlouhodobě a není to jen záležitost posledního roku.

Ačkoliv investování v posledních letech nabírá na oblíbenosti, Češi stále v investování v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi poměrně zahálejí. Zatímco v USA investuje 55 % dospělé populace, u nás je to jen 37 %. Co se týká množství žen, které investují, ty stále v oblasti investorů tvoří menšinu. A to je škoda, protože my ženy, které jsme častěji ekologicky zaměřené než muži, můžeme právě podpořit to, v čem vidíme smysl, a ještě tímto způsobem zhodnotit svoje peníze. Investování nám může pomoci dosáhnout svobody, kdy se můžeme svobodně rozhodnout, do čeho věnovat svůj volný čas, protože se nebudeme muset honit za výdělkem každou chvíli našeho času. Naopak, peníze mohou pracovat pro nás, a to i v souladu s našimi hodnotami. Důležité je ale nebát se a začít.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s