E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Samantha Cristoforettiová objevuje vesmír se svou panenkou Barbie

17. říjen 2022

Kosmonautka Evropské kosmické agentury (ESA) a první evropská velitelka Mezinárodní vesmírné stanice Samantha Cristoforettiová se objevila se svou panenkou Barbie na palubě ISS v rámci společné mise Barbie a ESA.

Foto: Zdroj: Mattel, Barbie-ESA, astronautka- Samantha-Cristoforetti

Mezinárodní vesmírná stanice, 4. října 2022, Světový kosmický týden

Kosmonautka Evropské kosmické agentury (ESA) a první evropská velitelka Mezinárodní vesmírné stanice Samantha Cristoforettiová se objevila se svou panenkou Barbie na palubě ISS v rámci společné mise Barbie a ESA, jejímž cílem je inspirovat dívky, aby uvažovaly o kariéře v oblasti vědy, techniky, inženýrství a matematiky (STEM).

Barbie, která chce dívkám připomínat, že mohou být čímkoli, se řídí vším, co děláme, včetně naší snahy pomoci posilovat rovnost mezi pohlavími.

Když italská kosmonautka v dubnu odlétala se svými mezinárodními kolegy na Mezinárodní vesmírnou stanici, sbalila si panenku Barbie Samanthu a odstartovala ze Země na kosmické lodi SpaceX Crew Dragon. Navzdory náročné misi plné vědeckých experimentů a údržby, během níž se stala první astronautkou ESA, která absolvovala “výstup do volného prostoru“ (neboli EVA) - a také první evropskou velitelkou ISS - si Samantha v doprovodu své panenky Barbie našla čas, aby dívkám odpověděla na otázky týkající se vesmíru.

Josef Aschbacher, generální ředitel ESA, zdůraznil, že: „Kosmonautka ESA Samantha Cristoforettiová má úžasnou misi, která je přínosem pro vědu, techniku a vzdělávání. Pomáhá také při vývoji našich budoucích misí napříč sluneční soustavou. Stejně jako na všechny naše kosmonauty ESA, jsem na její úspěchy velmi hrdý, a když tyto úspěchy zdůrazňují, že ženy i muži hrají ve výzkumu vesmíru rovnocennou roli, je to další pozitivní aspekt mise ESA Minerva.“

Pět dětí z celé Evropy bylo vybráno, aby položily své otázky známé multilingvální kosmonautce prostřednictvím mezinárodní charitativní organizace Inspiring Girls, založené Miriam González Durántezovou a spojující dívky s různými ženskými vzory a která je partnerem projektu Barbie Dream Gap. Vybrané otázky nahrály dívky z Velké Británie, Francie, Španělska, Švýcarska a Samanthiny rodné Itálie, které jsou součástí workshopů s vesmírnou tematikou, jež společně pořádají Barbie a Inspiring Girls.

Ve Velké Británii se desetiletá Elisabeth Cabalesová z Norfolku ptala Samanthy na to, jak se stará o své zdraví ve vesmíru, jaké jídlo jí, proč se stala kosmonautkou a jak udržuje kontakt se svými dětmi na Zemi.

Foto: Mattel, Barbie_ESA

Miriam González Durántezová říká: „V Inspiring Girls International spojujeme dívky se vzory, abychom jim ukázali všechny možnosti, které v životě mají, a umožnili jim využít veškerý jejich potenciál. Jsme hrdí a nadšení, že můžeme našim dívkám poskytnout tuto fantastickou příležitost klást otázky přímo Samanthě Cristoforettiové o její roli na Mezinárodní vesmírné stanici. Tato inspirativní spolupráce pomůže dívkám objevit nové možnosti, zvážit kariéru v oblasti vědy, techniky, inženýrství a matematiky (STEM), a zvýšit jejich aspirace.“

Barbie dlouhodobě spolupracuje s ESA a inspiruje dívky po celém světě, aby viděly v oboru STEM perspektivní kariéru. Značka nejprve uctila Samanthu Cristoforettiovou jedinečnou panenkou vyrobenou podle její podoby v březnu 2019 a později vydala verzi panenky, která se začala prodávat v říjnu 2021 a umožnila fanouškům zakoupit si vlastní panenku Samanthy Cristoforetti, přičemž část výtěžku z prodeje půjde na podporu charitativní organizace Women in Aerospace Europe.

Lisa McKnight, EVP a globální ředitelka Barbie, řekla: „Barbie, která chce dívkám připomínat, že mohou být čímkoli, se řídí vším, co děláme, včetně naší snahy pomoci posilovat rovnost mezi pohlavími. Díky spolupráci se vzorem Barbie, Samanthou Cristoforettiovou, ESA a Inspiring Girls můžeme oslovit přímo dívky a vzbudit v nich zájem o kariéru v oblasti STEM až vyrostou, a to vše v naději, že se vyrovnají podmínky pro dívky na celém světě.“

Pilotka, inženýrka a kosmonautka Samantha brzy zahájí sestup na Zemi, když se mise Minerva chýlí ke konci. Po návratu bude panenka Barbie Samantha Cristoforetti, která ji na její misi doprovázela, vystavena v sídle ESA, a dnes vychází speciální epizoda Barbie Vlogger na velmi populárním kanálu značky na YouTube, která oslovuje mladé fanoušky po celém světě a učí je více o STEM.

Popup se zavře za 8s