Nové číslo Heroine o odvaze, právě v prodeji! 💌

SVATOMARTINSKÁ HUSA V ALCRONU: TRADICE V MODERNÍM POJETÍ

27. říjen 2025

Svatomartinská husa v noblesním prostředí, kde se spojuje tradice s kreativním kulinářským přístupem. Přesně to vás čeká od 7. do 9. listopadu v restauraci Alcron v srdci Prahy, která byla oceněna dvěma čepicemi v prestižním průvodci Gault&Millau 2025, jednom z nejuznávanějších gastronomických hodnocení na světě. Pod taktovkou šéfkuchaře Richarda Bielika vzniklo svatomartinské menu, které s respektem k tradici představuje ikonické podzimní pokrmy v lehce netradiční a nezapomenutelné podobě.

Foto: Archiv Alcron

V nabídce je tříchodová nebo čtyřchodová varianta menu, které začíná jedním ze tří předkrmů. Chuťové buňky můžete naladit paštikou z husích jater s bílou čokoládou, višněmi a lískovými ořechy, tradičním husím kaldounem s kořenovou zeleninou a libečkem nebo kombinací husího konfitu a šunky s bramborovými lokšemi, jablkovým kompotem a chutney z červené cibule. Jako hlavní chod se podává konfitované husí stehno a husí prso, které doplňují bramborové škubánky, švestky a pečená dýně Hokkaidó v dokonalé harmonii výrazných, podzimně laděných chutí. Menu završuje sladká tečka nakonec – tvarohové knedlíky plněné švestkami, podávané se zakysanou smetanou a hnědým máslem. Pro nezapomenutelný zážitek využijte možnost vinného párování, pečlivě sestaveného someliéry s ohledem na jednotlivé chody, jejich suroviny a chuťové nuance. Výsledkem je harmonické propojení vína a jídla, které umocní každou servírovanou kombinaci.

Foto: Archiv Alcron

Hosté, kteří plánují svatomartinskou hostinu v rodinném či přátelském kruhu, mohou využít variantu Family Style Sharing pro více osob. Její součástí je husí kaldoun a pečená husa vcelku, doplněná o výběr příloh, jako jsou bramborové a kynuté knedlíky, dušené červené zelí, lokše, pečená jablka s rozmarýnem a závěrečný dezert v podobě tradičních tvarohových knedlíků. „Svatomartinské menu je pro nás vždy oslavou podzimních chutí a tradic. Letos jsme jednotlivé pokrmy ladili tak, aby v nich vynikla jak typická chuť husího masa, tak jemné sezónní akcenty. Hosté se mohou těšit na autentický, a přesto moderní gastronomický zážitek,“ říká šéfkuchař Richard Bielik.

Na svatomartinském menu si můžete pochutnat 7. listopadu od 18:00, 8. listopadu během servisu obědů a večeří (od 12:00 a 18:00) a 9. listopadu v době oběda, od 12:00 do 15:00. Cena tříchodového menu činí 1390 Kč na osobu, čtyřchodové menu vyjde na 1590 Kč. Varianta Family Style Sharing pro více osob je k dispozici za 4790 Kč a je ideální pro slavnostní setkání u jednoho stolu. Nechte se pozvat k výjimečnému gastronomickému zážitku, který spojuje respekt k tradici a kvalitním sezónním surovinám s hravým kulinářským rukopisem.

Průběžné aktuality a informace o rezervacích naleznete na https://www.alcronprague.cz/restaurace/

Foto: Archiv Alcron
Popup se zavře za 8s