E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Šperky na zakázku s ekologickým drahokamem

18. červenec 2022

Módní trendy ve výrobě šperků čím dál více kopírují snahu o udržitelnost. Prsteny z recyklovaného zlata, lab-grown drahokamy nebo perly z ekologických sádek. To vše je součástí nové generace tvorby šperků, které si můžete nechat vyrobit na zakázku podle vlastní představy.

Foto: Zdroj: Salaba

Zrozeny v laboratořích

Ekologické, ekonomické a etické, tak by se daly charakterizovat drahokamy, které se doslova rodí v laboratořích. Nejpopulárnější jsou zejména laboratorní diamanty a moissanity. Osazené do prstenů, náušnic nebo náhrdelníku přinášejí nestárnoucí klasiku a nadčasovost s puncem udržitelnosti.

Foto: Salaba

Rozdíl mezi přírodním diamantem a tím vyrobeným v laboratoři nepoznáte. Mají stejnou tvrdost, brilanci a také další fyzikální i chemické vlastnosti. To, co tyto dva drahokamy od sebe výrazně odlišuje, je původ a cena!

Přírodní diamant musí projít dlouhou cestu, než se dostane do šperku. Ten laboratorní vyroste před vašima očima za 5-15 dnů a celý proces přípravy trvá nepoměrně krátce ve srovnání s tvorbou přírodního diamantu. A hlavně, laboratorní diamant je mnohem ekologičtější.

Protože není potřeba jej těžit, nevzniká masivní přírodní odpad a spotřeba vody při čištění a vybrušování na 1 karát diamantu se liší ve stovkách litrů! Na úpravu přírodního diamantu je v průměru použito až 480 litrů vody, zatímco na ten laboratorní je to pouze 68 litrů…

Jak se lab-grown diamant vyrábí?

Foto: Salaba

Do speciální komory se vloží katalyzátor kovu, krystal diamantu a grafitu. Následně se v ní nastaví simulace přírodních podmínek – vyvine se správný tlak a teplo a vzniká nový lab-grown diamant. Celý proces trvá maximálně 15 dnů.

Hotový drahokam se lehce upraví a může se hned osadit do šperku. Nejčastěji se nechávají „vyrůst“ pro zásnubní prsten na míru nebo k různým výročím pro šperky na zakázku.

Kam pro šperk na míru?

Foto: Salaba

Toužíte-li po šperku na míru s lab-grown diamantem, můžete navštívit rodinné zlatnictví SALABA. Zabývají se nejen výrobou šperků na zakázku, ale také propojují moderní 3D technologii s tradiční ruční prací. Jemné náušnice s onyxem, náhrdelník s měsíčním kamenem nebo zásnubní prsten s laboratorním moissanitem – vyberte si, co se vám líbí a vytvořte si pod dohledem zkušených zlatníků svůj originální šperk s příběhem.

Popup se zavře za 8s