E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Princip nade vše! Nové jméno na české hudební scéně

10. duben 2023

Hynka Uhra najdete na Instagramu pod přezdívkou @allabouttheprincip. A nevybral si ji náhodou. Působí totiž jako někdo, komu nejsou principy fuk. Ty se také prolínají celou jeho tvorbou, která je hodně barevná, expresivní, taneční, ale vždy s jasným obsahem a posláním. Do roku 2023 vstoupil s novým EP a plány na další videoklip.

Foto: Samuel Alexander Petráš

Kdo je Princip a.k.a. Hynek Uher?

Svůj život si rád představuju jako divadelní hru nebo film. Princip je hlavní role, kterou jsem postavil po vzoru Hynka. Je to extrovertnější a sebevědomější krystalizace mého já. Podněty odehrávající se v mém životě přetvářím a dávám jim poetičnost. Ať už se mi děje něco zlého, nebo dobrého, snažím se to využít a rozvést v tvorbě. Je to vlastně taková terapie a sebereflexe. Hynek je scenárista a Princip protagonista, pro nějž tvořím i vizuál. Je to můj vesmír, který může každý navštívit a třeba v něm najít sám sebe.

Kde čerpáš inspiraci?

U prvního EP Drama jsem se zaměřil na introspekci. V době dospívání pro mě bylo sebepoznání středem vesmíru. Nyní pozoruji okolí a následně ho zrcadlím. Baví mě pop culture, zajímám se o politiku, ale také rád sleduji kolemjdoucí při jízdě tramvají. Baví mě perspektivy ostatních. Ve zkratce jsem overthinker a nad vším moc přemýšlím. Někdy z toho vznikne písnička, nebo scénář. Inspirace je všude okolo.

Kdo je Princip

Princip je mladý umělec žijící v Praze. Jeho hudba se pohybuje na pomezí elektroniky, hyperpopu a alternativního indie popu. Poprvé se objevil jako účastník soutěže Startér na Radiu Wave a v roce 2020 vydal své debutové EP Drama. Na konci roku 2022 vydal ve spolupráci s producentem Rainerem své druhé EP s názvem Tragicomedy, ve kterém si hraje s povrchností a plytkostí ve společnosti ocitající se v globální krizi. Ve své tvorbě reaguje na dění kolem nás a skrze svůj nevšední umělecký styl tyto podněty otevírá a zpracovává. Hudbu úzce spojuje s estetickým narativním vizuálem a módou.

Dá se tvoje nové EP někam hudebně zařadit?

S producentem Rainerem jsme se na novém EP Tragicomedy dostali do nového zvuku, který je pro mě těžký definovat. Není to mainstream, ale ani underground. Zásadně mě ovlivnilo seznámení s hyper­popem a jeho kulturou. V poslední době se ztotožňuji s termínem queer. Začal jsem si víc užívat svou feminitu, sexualitu a fluiditu. Uvolnil jsem se. Ve vesmíru je vše proměnné a nestálé, taková je i moje hudba. Produkce je hodně barevná, ovlivněná popkulturou a 2000’ estetikou. Textařsky jsem se od svých problémů přesunul ke krizím společnosti. Klimatická krize, lidskoprávní témata, pocovidová doba a válka byly strašáky, jež mi stály za zády při psaní.

Jsi součástí Converse All Stars, což je celosvětová skupina mladých lidí, které značka podporuje v tvorbě. Co to pro tebe znamená?

Converse All Stars komunita je jedna z mála, která v Česku pro mladé lidi skutečně funguje. Líbí se mi, že Converse nabízí svůj dosah mladým lidem z různých společenských kruhů a nechává je komunitu tvořit. Móda je pro mě statement a spolupráce se značkou, která se zajímá o klima, lidská práva a dění kolem nás, je přesně to, co mi sedí.

Cítíš se v Česku bezpečně? Máš pocit, že jsou tu lidskoprávní témata, která je potřeba tematizovat?

Cítím se tu bezpečně, ale ne volně. V posledních letech se u nás otevřela spousta tabu témat. Občas mi však přijde, že spolu neumíme komunikovat, a hlavně si naslouchat. Každé téma se rychle překlopí do konfliktu a řešení stagnuje. Myslím si trochu nihilisticky, že žádný problém nikdy zcela nezmizí, a proto se žádné téma nedá odsunout jako uzavřený případ. O věcech by se mělo stále mluvit, a dokud působí nepříjemnosti byť jedinému stvoření, měli bychom se pokoušet o jejich řešení.

Popup se zavře za 8s