E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Léto v CAMPu aneb Praha pod mikroskopem

15. červenec 2021

Letní program v Centru architektury a městského plánování nabízí prázdninové zážitky, které stihnete i po práci. Čtvrtky patří filmům a úterní procházky vás provedou metropolí.

Foto: CAMP

Také si z některých filmů pamatujete hlavně ulice a domy, ve kterých se příběh odehrává? Právě na takové snímky se letní kino v CAMPu letos zaměřilo. Režisér Paolo Sorrentino ve své Velké nádheře (v CAMPu 22. 7.) využil věčné město po vzoru Felliniho. Tuny mramoru a Řím, pořád působivý, ale taky už trochu mrtvý, stejně jako postavy filmu snažící se zazářit na další luxusní párty.  

V Los Angeles už jako bychom všichni byli. Bulváry, palmy a vily v Beverly Hills důvěrně známe z mnoha filmů. Thom Andersen sestříhal do snímku Los Angleses hraje sebe (29. 7.) části děl jako Blade Runner nebo Chinatown. Autor má kalifornskou metropoli rád, i když říká, že nejčastěji snímané město světa není ani trochu fotogenické. 

Každý týden jiná atmosféra

Následuje Taxikář (5. 8.) projíždějící temným nočním Manhattanem. Nebo Animované retro sci-fi Avril a její podivuhodný svět (12. 8.) z Paříže, která ustrnula ve století páry. Vynálezci, doufající v modernizaci, jsou krutě pronásledováni policií. A dojde také na legendární Blade Runner (19. 8.), kde je dopravní situace řešena vznášedly, bohužel ne moc úspěšně. 

Foto: CAMP

Letní CAMP

Z přeplněné náplavky je to do areálu Emauz, kde Centrum architektury a městského plánování sídli, jen pár kroků. Ve stínu stromů a Pragerových kostek vám půjčí i vybavení na pétanque, kroket nebo třeba ping-pong, takže vám ani nebude líto, že zrovna nejste u moře.

Kromě akcí přímo v areálu CAMPu se každé úterý můžete projít po zajímavých a běžně nepřístupných místech Prahy. Zapátrejte po stopách spisovatele Eduarda Štorcha (15. 7.), který už v roce 1926 na Libeňském ostrově založil Dětskou farmu, předchůdkyni dnešních lesních školek. Děti vykopávaly i opravdové kosti mamutů. A jak se promění Holešovická tržnice (20. 7.)? Podíváte se také do technického zázemí areálu, který dříve sloužil jako jatka a teď čeká na revitalizaci.

Stavby Karla Pragera (nejen sídlo CAMPu, ale i bývalé Federální shromáždění či Nová scéna Národního divadla), ovlivnily podobu města, někdy možná až příliš razantně. Akce, zahrnující i méně známé počiny tohoto architekta se uskuteční (27. 7.) ve spolupráci s Mapamátkami.

Bojovat s nelegálními billboardy není vůbec jednoduché. Procházka (3. 8.), bude i workshopem, kde se dozvíte, jak sejmout billboard, který vás obzvlášť štve. Zkušení bojovníci proti vizuálnímu smogu vás naučí prověřit, zda je vůbec oficiálně umístěn. A pokud není, ukážou, jak se ho zbavit a neztratit se v byrokratickém bludišti. 

Na vycházky je nutná rezervace, tak vybírejte na campuj.online, kde najdete celý program.

Popup se zavře za 8s