E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Tři billboardy za Reykjavíkem

Do českých kin přichází Island. A kdo nemůže do kina, ať si Island klidně pustí do obýváku.

Do kin a na online platformu Aerovod vstupuje islandský film Daleko od Reykjavíku. Příběh tvrdohlavé Inge, která se odhodlaně vydává do boje se zkorumpovaným farmářským družstvem, jež ji přivedlo na mizinu, spojuje všechno, co mají fanoušci severských filmů rádi – málomluvnou hlavní hrdinku, kulisy drsné islandské krajiny, černý humor a nulový sentiment, se kterými se protagonisté vypořádávají s náročnými životními situacemi.

Pokud nestíháte vyrazit do kina nebo do něj máte dál, můžete si Daleko od Reykjavíku legálně přehrát z domova v online videopůjčovně Aerovod:

Tři billboardy po islandsku

Třetí celovečerní film režiséra Grímura Hákonarsona byl ve světové premiéře uveden na festivalu v Torontu. Vřele ho tam přijali diváci i kritikové – portál Slashfilm ho kvůli námětu a silné a odhodlané hrdince přirovnal k oscarovému hitu Tři billboardy kousek za Ebbingem.

„Skrze konkrétní ženu Ingu, která se rozhodne bojovat proti zkorumpovanému establishmentu vykořisťujícímu ji i její komunitu ukazuju politickou realitu jednoho velmi specifického regionu,“ řekl na adresu hlavní hrdinky režisér filmu.

Nenápadná bojovnice v mužském světě

Inge ale není typická rebelka, která chce bojovat za každou cenu. „Inga je úplně běžná islandská venkovanka. Není taková ta typická silná ženská, která vykřikuje do světa: ‚Jsem rebelka!‘ Je mnohem nenápadnější. Islandskému zemědělství vždycky dominovali muži, ale v poslední době se zde začíná objevovat mnohem více žen, které spravují vlastní farmy. Mnoho mužů to ještě pořád nedokáže akceptovat. Tento konflikt mě zaujal a také mě inspirovala obecná diskuze o roli žen ve filmu, probíhající uvnitř zábavního průmyslu. A to je druhá vrstva tohoto snímku – žena, která si hledá vlastní cestu v maskulinní společnosti. Manažeři družstva a většina Inžiných protivníků jsou koneckonců muži,“ dodává režisér. 

Hákonarson – famák s cenou z Cannes

Daleko od Reykjavíku je třetím celovečerním filmem třiačtyřicetiletého Hákonarsona. Absolvent pražské FAMU slavil celosvětový úspěch už se svým absolventským filmem o správci veřejných záchodků Slávek the Shit (2005), který se promítal na v Cannes a následně na desítkách festivalů po celém světě. Na francouzskou Riviéru se Hákonarson vrátil v roce 2015 se svým druhým celovečerním filmem Berani. Film vypráví příběh dvou bratrů, kteří spolu 40 let nepromluvili, nyní však musí spojit síly, aby zachránili svá stáda výstavních ovcí napadených vážnou nemocí. Film v Cannes zvítězil sekci Un Certain Regard, následně získal řadu dalších ocenění včetně 11 cen Islandské filmové akademie. Ve filmu Daleko od Reykjavíku se Hákonarson opět vydává do prostředí odlehlých zemědělských komunit, které díky svým zkušenostem dovede vykreslit s nebývalou autenticitou.

Film Berani si můžete pustit tady:

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s