E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jak posílit imunitu? Zkuste těchto pět účinných ingrediencí z přírody

05. prosinec 2022

Abyste přečkali podzim a zimu ve zdraví, povolejte na pomoc doplňky stravy. Přírodní varianta bude vždy šetrnější a když zvolíte ty správné ingredience, pomohou nejen posílit imunitu, ale třeba i dodat energii a ulevit od stresu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Spirulina

O téhle superpotravině jste možná už slyšeli, ale připomeňme si, kvůli čemu získala tohle slavné označení. Spirulina je sladkovodní modrozelená sinice, která obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, aktivních enzymů, aminokyselin a z více než poloviny ji tvoří bílkoviny, což řasu řadí mezi nejvíce na proteiny bohaté přírodní potraviny. Je to také důvod, proč je oblíbenou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů.

Obsahuje ale i řadu dalších zdraví prospěšných látek, a proto se užívá na podporu imunity i při léčbě některých onemocnění. Jediný gram spiruliny má výživnou hodnotu srovnatelnou s kilogramem zeleniny. Na notino.cz pořídíte spirulinu třeba jako prášek, který obsahuje zároveň i další oblíbené superpotraviny, jako je zelený ječmen nebo chlorella, můžete ji ale mít i ve formě tabletek.

Maca peruánská

Další superpotravina, která ale naopak není zdaleka tak slavná jako spirulina. Přitom toho tolik dokáže. Jde o adaptogenní kořen, který připomíná zázvor. Kromě imunity a fyzického zdraví posílí i to duševní. Podporuje duševní pohodu a pomáhá zvládat stres. Zvyšuje celkovou odolnost organismu.

Macu si můžete pořídit v několika formách, posiluje také sexualitu, má pozitivní vliv na plodnost a podílí se na vyvážené funkci hormonů. Maca se obvykle užívá v kapslích, ale koupíte ji i ve formě prášku, který smícháte s vodou nebo nápojem.

Baobab

Do ranního pomerančového džusu přimíchejte baobab, respektive stoprocentní prášek z tohoto exotického stromu. Obsahuje velké množství vitamínu C a vlákniny, i spoustu prospěšných látek, jež pomáhají v prevenci nemocí a infekcí.

Podporuje také tvorbu bílých krvinek, které nás chrání proti virům, bakteriím a obecně cizím patogenům v organismu. Přimíchat ho můžete třeba i do smoothie, jogurtu nebo třeba ovesné kaše. Prášek z baobabu pořídíte třeba v prodejnách Country Life i některých hypermarketech.

Echinacea

Echinacea se česky jmenuje třapatka nachová a v posledních letech se stala trendy bylinkou. Umí si totiž skvěle poradit s oslabenou imunitou, kterou máme v důsledku všemožných civilizačních zátěží. Historicky se používala jako hlavní přírodní antibiotikum. Výrazně stimuluje činnost a tvorbu bílých krvinek, a podporuje tvorbu přirozených protivirových látek zvaných interferony.

Ovšem pozor, echinacea není tím typem superpotraviny, který byste měli užívat celoročně. Její účinek pak totiž může být jen velmi krátký. Mnohem lepší je po ní sáhnout hned při prvních příznacích nachlazení nebo chřipky. Na druhou stranu ji ale můžete používat i několikrát denně, klidně si dát 10 kapek každé tři hodiny. Existuje mnoho různých variant a forem echinacey, jako je třeba čaj, gumové bonbony, nebo třeba sirup v kombinaci ještě s jitrocelem či brusinkou.

Česnek

Tohle sice není tak úplně „doplněk“ stravy, ale naopak se může stát velmi zdravou a účinnou součástí vašeho jídelníčku. Starý dobrý česnek se rozhodně nevyplatí podceňovat. Funguje jako přírodní antibiotikum. Je účinný proti zánětům a bakteriím, posiluje imunitu a je skvělou prevencí proti nachlazení.

Abyste nemuseli chroupat stroužek každý den, ani se mučit česnekovými kapkami, které mívaly ve výzbroji naše babičky, klidně zkuste česnekovou pomazánku, česnečku nebo staré dobré topinky potřené syrovým česnekem.

Popup se zavře za 8s