E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Český chřest od farmáře na Rohlik.cz

20. duben 2022

Zelenina a ovoce od místních farmářů jsou stále žádanější a čeští zákazníci si zvykli vybírat i podle místa původu. Aktuálně si stále větší oblibu získává český bílý i zelený chřest, který Rohlik.cz letos jako první prodejce začal prodávat. Nabídka je však kvůli sklizni omezená, takže je potřeba, aby si zákazníci s nákupem pospíšili.

Foto: Rohlik.cz

5 zajímavostí o chřestu

1. Československo bylo chřestová velmoc

Náš chřest kdysi cestoval po celém světě. Jeho sláva ale poněkud upadla během totality. Pro chřest je totiž zásadní, aby byl od sklizně do kuchyně dopravený co nejdříve, ideálně v řádu hodin. A to dříve prostě nešlo. Nyní máte tu možnost s Rohlik.cz. Z pole farmáře vám ho kurýři doručí domů už do druhého dne od sklizně. Můžete si tak být jistí jeho čerstvostí a díky zkrácení dopravního řetězce ho na Rohlíku koupíte za skvělou cenu.

Foto: Rohlik.cz

Doručení až domů

Do druhého dne od sklizně na vašem stole! Kurýři Rohlik.cz vám chřest a další farmářské produkty doručí až domů. Ušetříte tak čas a nakoupíte české produkty vysoké kvality za přijatelné ceny. Více na www.rohlik.cz + QR kód

2. Tak oblíbený, že jsme mu dali jméno

Že je chřest součástí naší historie naznačuje i jeho název. Jen zkuste cizinci říct, ať jeho název vysloví. Zatímco jiné země převzali a upravili jeho latinský název – asparagos, my si vytvořili vlastní. První písemné zmínky o slově chřest pocházejí z dob Karla IV.

3. Plodina se speciální požadavky

Chřest vyžaduje pro svoji ideální kvalitu a chuť velmi specifické lehké písčité půdy. Těch na světě není příliš mnoho a jedny z nich se nachází v Polabské nížině na Mělnicku, kde v kombinaci s ideálním klimatem dávají Českému chřestu po stovky let tolik vyzdvihované kvality. Český chřest se sklízí výhradně ručně a na sklizni pracuje hned několik stovek lidí. Seženete ho na Rohlik.cz maximálně čerstvý a za přijatelnou cenu.

Manipulace s touhle zeleninou vyžaduje trpělivost a zručnost.

4. Pořádná bylina

Věděli jste, že je chřest vytrvalá bylina, která může dorůst až do výšky 150 cm? Sklízet ho můžete 15 až 20 let. Ale na první sklizeň si počkáte 3 roky od zasazení. Výhonky se ale sklízí jen od dubna do června, pak se bylina nechá volně růst, aby nabrala síly.

5. Sklízet jedině ručně

Manipulace s touhle zeleninou vyžaduje trpělivost a zručnost. Sklízet ho totiž můžete jen ručně. Bílý je navíc potřeba odřezat ještě pod zeminou. Farmáři spolupracující s Rohlíkem dobře vědí, jak na to a proto si tamní zákazníci tolik oblíbili. V minulém roce se ho prodalo na Rohlik.cz přes jedenáct tun.

Popup se zavře za 8s